Eu fac ce trebuie, voi sunteți pe arătură!

31 March 2019

Am amintiri rezistente despre curățenia de primăvară și nu toate plăcute. Despre obsedantul întors al casei cu susul în jos! Casă care timp de o săptămână cam așa stătea până revenea fiecare lucrușor la locul lui în cea mai bună formă – spălat, călcat, lustruit, scuturat și ce-o mai fi fost. Ce să vă mai spun de bibelouri, sticle de vitrine, pahare, geamuri, uși, faianțe, gresii, că m-apucă durerea de cap numai enumerându-le. Aveau un talent femeile din familia noastră să adune fără a înlocui un lucru vechi cu unul nou ceva de speriat. Vă imaginați prin urmare ce proporții lua curățenia generală de la an la an. Și dacă aș fi căutat refugiu din calea uraganului acestuia la o bunică sau o mătușă înainte de Paște sau de Crăciun, n-aș fi avut vreo șansă. Peste tot era aceeași nebunie! Nu știu cum bărbații din familia noastră nu o luau razna în acele zile, și îi auzeai spunând calm “bine, mamă, așa facem, da, mă duc, fac, imediat…” Paștele și Crăciunul îi găsea pe toți frânți de oboseală.

Ei, bine, slavă Domnului, eu nu m-am molipsit, dar am verișoare care sunt bolnave de treabă înainte de sărbători, în “buna” tradiție a familiei. Mama încă se ține tare și o mai ajută și pe bunica. Eu sunt departe de amândouă și mi-am simplificat cât am putut viața, mult înainte de-a citi cartea japonezei Marie Kondo despre decluttering. Nimeni dintre rude nu m-a înțeles, dar nici n-am ținut morțiș să mă iubească pentru că eram atât de diferită de ele. Ce vedeam în ochii lor în anii în care ne întâlneam, fie la ele, fie la mine, că-mi venea și mie rândul, îmi era de ajuns să știu că eu sunt pe drumul cel bun și ele, pe arătură. Pentru că:

  1. la mine în casă n-ai să vezi lucruri multe, puțin, de calitate, frumos și funcțional, ca să am spațiu să respir și să mă mișc fără teama de-a dărâma ceva sau de-a mă învineți pe la picioare, șolduri sau coate;
  2. minimalistă sunt și în ce privește decorațiunile, deci nu perdele, nu covoare. pe jos lemn bun, cald, plăcut la privit și la călcat. ușor de aspirat. geamuri mari, cu jaluzele pentru când vrem întuneric sau penumbră.
  3. nu colecționez cărți și reviste – mari depozitare de praf. Citesc, nu vă gândiți, am crescut cu două biblioteci mari de cărți care trebuiau desprăfuite de două ori pe an, da? Dar nu le mai adun. Le dăruiesc. Acasă dacă am doar 15-20 de volume de care sunt foarte atașată.
  4. nu colecționez haine, pantofi, genți. când am chef de ceva nou, înlocuiesc. donez ce-i în bună stare, arunc, rar, ce nu mai arată decent pentru a fi dăruit.
  5. în baie nu am decât câte un produs pentru o anumită nevoie. câte nevoi avem? eh? vezi? e ordine mereu, nu se învechesc.
  6. în bucătărie… ei aici ar fi o discuție mai lungă. vorba unei prietene, adeptă a simplificării vieții ca și mine: “Se poate să fii o femeie de ispravă și fără să devii sclava curățeniei, menajului, copilului, bărbatului, casei. Se poate să fii o bună gospodină și fără să știi toate rețetele de ciorbe și tocănițe lăsate cu titlu de zestre de mamele atotștiutoare. Se poate să fii o mamă bună și fără să stai ca un vultur deasupra copilului, urmărindu-i fiecare mișcare, corectându-i fiecare pas și criticându-i fiecare decizie greșită, argumentând frenetic. Se poate să fii o soție perfectă și fără să faci flic-flacuri prin bucătărie, sărituri peste obstacole prin supermarketuri, eventual cu sacoșele pline de cumpărături și economii la sânge pentru bunul mers al casei.” Eu n-am copii, dar am bărbat. Educat. De mine. I-am scos din cap ideea maică-sii că mâncarea încălzită în cuptorul cu microunde e toxică. Când gătim, gătim sănătos și de plăcere, congelăm ce rămâne, scoatem când n-avem timp de altceva și în câteva minute ne așezăm la masă odată, ne ridicăm odată, mașina spală vasele, totul merge fără probleme de ani de zile.

Să știți că mai am “rețete” și pentru aerisirea minții, numai să-mi spuneți dacă vă interesează. Și nu vă omorâți cu curățenia de Paști. Ce, n-ați mai făcut curat de la Crăciun? 🙂



Citiţi şi

Spiridușul din bradul de Crăciun

Fii atent la asta când reamenajezi bucătăria!

Femeia modernă și magia Sărbătorilor: echilibru între tradiții și grija de sine

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro