Femeile și ochelarii lor de soare – o întreagă poveste

7 June 2021

Unele femei au un parfum semnătură (vezi 14 femei faimoase și parfumurile lor), o eșarfă (vezi Christine Lagarde), o broșă (vezi Madeleine Albright). Altele, pur și simplu, ochelarii de soare. Și voi începe cu o contemporană celebră: Anna Wintour.

Considerată o forță culturală, a avut și încă are, pe lângă tunsoarea bob, ochelarii de soare. O semnătură extravagantă pe care unii au considerat-o de-a dreptul o “mojicie” în prezența Reginei, în 2018, când aceasta a participat pentru prima oară (la 91 de ani) la o prezentare de modă.

februarie 2018, ultima zi a Săptămânii Modei de la Londra

FOTO Guliver/Getty Images

Cum vedeți, reginei nu pare să-i fi păsat câtuși de puțin. Cu un an înainte îi conferise titlul de Dame, echivalentul feminin al Cavalerului, pentru serviciile sale în modă și jurnalism, și atunci Anna a fost fără ochelari. O dată ajunge. 🙂

În 2019, Anna Wintour s-a explicat într-un interviu: “Sunt incredibil de folositori pentru că aşa eviţi ca oamenii să ştie la ce te gândeşti. Mă ajută când mă simt obosită sau somnoroasă. Ochelarii de soare sunt incredibil de folositori mai ales când mă plictisesc în timpul unui show, nimeni nu poate observa acest lucru. Şi poate că au devenit o parte din ceea ce sunt. În plus, tocmai am suferit o operaţie la ochi, aşa că acestea sunt motivele reale pentru care îi port astăzi.” Simplu, vedeți? 🙂

Mult înaintea ei, Greta Garbo, poreclită Sfinxul, a făcut din ochelari o parte a misterului ei legendar. Mai ales după retragerea de pe platourile de filmare (1935) obișnuia să-şi ascundă identitatea îndărătul unor ochelari de soare imenşi şi a unei pălării la fel de mari. În acest fel, fostul star de cinema putea colinda străzile din New York şi târgurile de vechituri care îi erau atât de dragi fără teama de a fi recunoscută şi agasată de paparazzi.

I-a urmat Vivien Leigh

… în anii 1940, când devenise lady Olivier. 

Dar poate cea mai cunoscută și admirată figură feminină pentru eleganța ei extraordinar de costisitoare, a fost Jackie Kennedy. Care a făcut din ochelarii de soare o semnătură inconfundabilă în timpul anilor în care a fost Prima Doamnă a Americii (1961 – 1963).

Aici găsiți zeci de fotografii în care poartă ochelari supradimensionați, meniți a o proteja nu doar de razele soarelui, ci și de curiozitatea eternilor paparazzi în perioada în care a fost doamna Onassis.

 

O altă splendidă femeie, Audrey Hepburn, a lansat în 1961, în Mic dejun la Tiffany’s, un stil adorabil din care nu lipseau, firește, ochelarii de soare cu lentile mari, negre – ascunzătoarea perfectă pentru nesiguranțele unei tinere cu o copilărie nefericită.

Și acum, cu atâtea femei frumoase și celebre care au știut să se folosească de ochelarii de soare nu doar pentru a-și proteja ochii, mă întreb noi de ce n-am intra în acest club? Cu ochelarii de soare bine aleși (uneori pot fi singura bijuterie pe care o porți) poți doza misterul, te pot ascunde atât cât vrei tu, dar tot ei te pot și scoate din anonimat. Cred în admirația exprimată față de o pereche de ochelari pe care fața ta o pune în valoare – vai, ce ochelari frumoși! – pentru că așa trebuie să fie relația, win-win. Împărțim beneficiile – “ce bine îți stă cu acești ochelari!” 🙂

Și dacă ochelarii de soare sunt atât de importanți pentru imaginea unei femei în orice moment al zilei (soare sau nor, dimineață, amiază sau seară)…

…atunci contează enorm de unde îi cumperi. 🙂

De ce:

 1. vrei să ai garanția că sunt originali, într-o lume plină de falsuri, de la oameni la obiecte.
 2. vrei să știi că cel/cea care face buying-ul are gusturi bune și face selecții interesante, cu respect pentru clasic și curaj pentru modern, chiar extravagant. Până la urmă, e un accesoriu. Poți îndrăzni.
 3. vrei un sfat onest, vrei cea mai potrivită pereche de ochelari pentru fizionomia ta și stilul tău vestimentar.
 4. vrei cea mai bună ofertă de lentile în cazul în care ochelarii de soare trebuie să devină și de vedere la distanță.
 5. vrei prețuri oneste.
 6. vrei atenție, amabilitate și confort la cumpărături. (poate trebuia să fie punctul 1 :)).

Pentru că de buna reputație a unui comerciant de ochelari depinde, nu doar felul în care arăți, ci și sănătatea ochilor tăi. Eu le-am găsit pe toate acestea la Optica Malaga.

Am ales Azedine Alaïa, cărora le-am pus lentile de vedere la distanță. Confortul este maxim. 

Iată alte câteva modele absolut senzaționale, încă disponibile în boutique-ul cochet din București, Strada C. A. Rosetti 26. Și la fel ca la pantofi, niciodată nu avem prea multe perechi de ochelari de soare.

Azzedine Alaïa

Bottega Veneta

Jimmy Choo

Christian DIOR

Gucci

Ochelarii de calitate sunt ca orice alt accesoriu de calitate – bine purtat și îngrijit, rezistă în timp. Și cum moda are bunul obicei de a se întoarce periodic la diferitele ei perioade de glorie, te trezești că ai deja o colecție valoroasă.

Coco Chanel a decretat “O femei fără parfum este o femeie fără viitor”. Eu aș spune că o femeie fără ochelarii de soare potriviți este o femeie fără imaginație. Care e cam tot același lucru, dacă ne gândim bine. 🙂

Tu câte perechi de ochelari de soare ai? Și când ți-ai luat-o pe ultima? Citiţi şi

Armata doamnelor neparfumate și gri

Sclipirile diamantelor – Breakfast at Tiffany’s

Mici schimbări care îți fac vara mai frumoasă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro