14 femei faimoase și parfumurile lor

6 January 2017

Le admirăm și azi pe Audrey Hepburn, pe Jackie Kennedy, pe Liz Taylor, pe Lady Di, Marilyn Monroe ori pe Grace de Monaco. Ne fascinează cum au reușit să-și marcheze și timpul în care au trăit și să rămână referințe inegalabile de eleganță și peste decenii bune. Știm cum se îmbrăcau, ce mâncau, ce beau, ce bărbați iubeau, cât au fost de fericite sau nefericite, dar ce parfumuri foloseau? Cum mirosea aerul din jurul, din urma acestor splendide femei?

Pentru unele dintre ele, mari creatori au inventat parfumuri. Ce omagiu uriaș! Nu un mantou, nu o rochie. Un parfum. O esență. În cel mai intim contact cu pielea. Părtaș la tot, de la recunoaștere la sărut și îmbrățișare.

Cine poate spune dacă femeile acestea au făcut celebre niște parfumuri sau a fost invers… Ce știu însă e că o femeie fără parfum e aproape invizibilă, iar parfumată neinspirat e ca o scrisoare ajunsă într-o cutie poștală greșită. Căutarea perechii olfactive e o călătorie în sine care trebuie făcută. Până la în miezul feminității. Pentru că parfumul poate fi cheia volatilă spre multe fericiri, de la deschiderea drumului spre inima unui bărbat până la iluzia regalității la capătul celei mai proaste zile.

Parfumurile și iar parfumurile, cu puterea lor de-a vorbi în coduri misterioase despre femei legendare cărora le poate colora aura în tonuri nepământene…  Dacă se găsesc, aici, pe pământ.

Aici, am găsit parfumurile lor. Poate vă inspiră, poate deja le știți și le folosiți. 🙂

1. Marilyn Monroe: Floris, Rose Geranium

1480183015-maralyn-v

La fel ca alte milioane de femei, Monroe a fost un fan Chanel no. 5. Vă amintiți de reclama în care spunea că noaptea poartă doar acest parfum și nu vreo cămașă de noapte dantelă ori pijama de mătase. Și totuși, în 2002, a ieșit la iveală că a avut și un alt favorit – Rose Geranium de la Floris. În timpul filmărilor la Unora le place jazzul, apa de toaletă îi era livrată vrac, în mare taină. Cu note pregnante de trandafir, mușcată, citronella și lemn de santal, apa englezească de toaletă nu se mai găsește azi decât ca esență de baie.

2. Jackie Kennedy: Joy by Jean Patou

1480183017-jackie-o-h

Jackie a purtat mai multe parfumuri de-a lungul vieții, inclusiv adorabilul Patchouli 55 de la Krigler – un amestec picant, lemnos de paciuli, bergamotă și piele -, dar preferatul ei a fost clasicul Joy al lui Jean Patou, cunoscut ani de zile drept cel mai scump parfum din lume. Pentru doar o uncie de parfum puternic floral e nevoie de mai mult de 10.000 de flori de iasomie și 28 de duzini de trandafiri – o decizie de afaceri riscantă, dacă ținem cont că parfumul a fost creat în 1929, la începutul Marii Crize. Dar aura de uber-lux și de prestigiu a lucrat: Joy a devenit unul dintre cele mai de succes parfumuri din toate timpurile și a fost votat fragranța secolului în anul 2000 la evenimentul Premiile Fundației Parfumului (FiFi Awards).

3. Grace Kelly: Creed, Fleurissimo

1480183021-grace-kelly-v

În 1956, actrița Grace Kelly devenea Alteța Sa Prințesa Grace de Monaco. La ceremonia din catedrala Saint Nicholas din  Monaco, a purtat Fleurissimo, o comandă specială făcută de prințul Rainer casei Creed (veche din 1760) pentru a-și omagia mireasa în ziua nunții lor. Parfumul, cu note de bergamotă, tuberoză, iris florentin și trandafir bulgăresc, completa minunat buchetul de nuntă.

4. Elizabeth Taylor: Jean Desprez, Bal à Versailles

1480183024-elizabeth-taylor-v

Dacă ne uităm că, în zilele noastre, fiecare vedetă are propria linie de parfumuri, Elizabeth Taylor a fost cu adevărat o pionieră când și-a lansat imperiul parfumurilor ei revoluționare și de mare succes precum White Diamonds, Forever și Passion. Iar White Diamonds a rămas până astăzi cel mai bine vândut parfum de celebritate din toate timpurile! Dar înainte de a-și crea propriile parfumuri, Liz a purtat Bal à la Versailles, creat în 1962 de Jean Desprez. Un parfum oriental cu note de rozmarin, floare de portocal, lemn de santal și vanilie pe care Taylor l-a purtat pe platourile de filmare ale producției Cleopatra. De drag ce i-a fost i l-a dăruit și lui Michael Jackson, care l-a purtat pentru tot restul vieții sale.

5. Natalie Wood: Jungle Gardenia

1480183026-natalie-wood-h

O admiratoare eternă a delicatei și romanticei flori de gardenie (există una chiar pe piatra ei funerară), Natalie Wood a purtat Jungle Gardenia, primit în timpul filmărilor la The Bride Wore Boot de la actrița hollywoodiană Barbara Stanwyck. Cunoscută sub numele de “cel mai exotic parfum din lume”, formula originală conținea note de portocală amară, tuberoză și heliotrop. Reinventat de Coty în anii ’90, Jungle Gardenia a fost însă un răsunător… insucces. În acest an, Natasha Gregson Wagner, fiica actriței, a lansat o variantă modernă în onoarea mamei sale pe care a numit-o, simplu, Natalie.

6. Princess Diana: Quelques Fleurs, Houbigant

1480183033-princess-v

O femeie-icon mai modernă, dar nu mai puțin memorabilă, prințesa Diana a mers la altar, în Catedrala Sf. Paul, “scăldată” la propriu în Quelques Fleurs, un parfum floral cu note de tuberoză, trandafir și iasomie. Se pare că, încercând să-și împrospăteze parfumul, ar fi vărsat din greșeală flaconul pe rochie chiar înainte de a coborî din trăsură. Mai târziu, Printesa Diana s-a îndrăgostit de 24 Faubourg Hermès, creat de în 1995 de către parfumierul Maurice Roucel și numit astfel după adresa celui mai faimos magazin Hermès din Paris. Un parfum solar, ce conține note de floare de portocal, piersic, gardenie și ambră.

7. Dorothy Dandridge: Tabu by Dana

1480183034-dorothy-dandrige-h

Prima femeie de culoare care avea să nominalizată pentru un premiu Oscar pentru cea mai buna actriță, Dorothy Dandridge a purtat Tabu. Sexy, un amestec de bergamota, trifoi, trandafir oriental, ambră, mușchi, mosc, patchouli, lemn de santal și vetiver, presupus a fi fost creat special de parfumierul Jean Carles pentru a scandaliza și intriga – parfumul pe care l-ar purta o prostituată – el a și fost promovat drept parfumul interzis.

8. Ava Gardner: Fleurs de The Rose Bulgare, Creed

1480183038-ava-gardner-v

Ava Gardner a fost pasionată de Fleurs de The Rose Bulgare, un parfum de trandafiri cu note de bergamotă şi ceai verde. Alte parfumuri preferate de Ava au fost Mitsouko de la Guerlain şi Fracas by Robert Piguet. În timp ce era căsătorită cu Frank Sinatra, o legendă urbană spune că Ava a pus capăt uneia dintre certurilor lor destul de dese, pulverizând parfum de-a lungul scării, ca o invitaţie la împăcare.

9. Audrey Hepburn: L’Interdit, Givenchy

1480183040-audrey-v

Creat special pentru Audrey Hepburn de Hubert de Givenchy, L’Interdit (interzis, în franceză) a apărut în 1957. Conform zvonurilor, Audrey nu voia ca acest parfum să fie comercializat, însă, până la urmă, acest lucru s-a întâmplat în anii ’60. L’Interdit include note florale – bergamotă, trandafir, iasomie, iris, violete, narcise şi lemn de santal. În ultimii ani, Audrey a purtat Spring Flower, tot al Casei Creed, un alt parfum creat doar pentru ea.

10. Katherine Hepburn: Vol de Nuit, Guerlain

1480183041-katheirne-hepburn-v

Pasionată de aviaţie, Kate Hepburn a fost o admiratoare a parfumului realizat de Jacques Guerlain în 1933 „Vol de Nuit”, un omagiu adus cărţii lui Antoine de Saint-Exupéry „Night Flight”. Un parfum lemnos şi floral picant, ale cărui note includ bergamotă, iasomie, vanilie. Pe flacon se regăseşte, în relief, o elice de avion.

11. Rita Hayworth:  Shalimar, Guerlain

1480183043-rita-hayworth-h

Adesea fotografiată parfumându-se, Rita Hayworth adora celebrul parfum oriental creat în 1925 de casa Guerlain, Shalimar. Se pare că acest parfum a apărut dintr-un experiment, când Jacques Guerlain a turnat vanilină şi Lanvin Arpège într-o sticlă de parfum Jicky.

12. Josephine Baker: Sous Le Vent, Guerlain

1480183047-josephine-baker-v

O celebră americancă la Paris – cunoscută mai ales prin faptul că nu prea purta haine, dar şi pentru șocanta fustă din banane – Josephine Baker adora parfumul Le Sous Vent. Creat special pentru ea în 1934 de Jacques Guerlain, parfumul se potrivea trendului din epocă, cu note de chiparos, lichen, frunze de tutun uscate, busuioc, tarhon şi răşină de ferulă.

13. Lauren Bacall: L’Ombre Dans L’Eau, Diptyque

1480183048-lauren-bacall-v

Admiratoare a luxoasei case franţuzeşti de parfumuri Diptyque Paris, Lauren Bacall prefera L’Ombre Dans L’Eau, o combinaţie de trandafiri bulgăreşti, coacăz negru, chiparos, șofran, chimen, piele și fum.

14. Vivien Leigh: Joy by Jean Patou

1480183050-vivian-leigh-v

Clark Gable povestea că atunci când a întâlnit-o pe Vivien, înaintea filmărilor la Pe aripile vântului, ea mirosea a violete. Dar, la fel ca multe vedete ale epocii – Olivia de Haviland, Mary Pickford şi Gloria Swanson – , actriţa britanică a fost pasionată de Joy by Jean Patou.Citiţi şi

Cele mai bune cadouri de 8 Martie pentru a face o femeie fericită

Două minute și jumătate să reaprinzi o dragoste veche

Robert Wolders – bărbatul care a făcut fericite câteva mari actrițe

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro