I’ve got Al Bowlly under my skin

24 January 2011

Cântecele sale te transportă înapoi în timp, când luxul și dragostea mergeau mână în mână. Viori subtile, ritmuri de jazz timpuriu și chitare seducătoare susțin vocea fermecătoare a lui Al Bowlly pe fiecare din cele peste o mie de piese înregistrate între anii 1927 și 1941.

Am ales să vorbesc despre albumul The Essential Collection: Al Bowlly dintr-un soi de nostalgie inexplicabilă. Muzica veche pentru mine începea undeva prin anii ’50 cu blues, soul și regele rock’n’roll. Cât despre muzica din perioada interbelică, era și ea acolo, undeva, în spate, fără să intre în nicio categorie, fără să fie veche sau mai veche. Exista, pur și simplu. Poate pentru că era și este cu mult mai specială. Dacă rock’n’roll-ul are capacitatea să facă pe aproape oricine să danseze – fie şi numai să dea din picior, jazzul interbelic (romanța cum îndraznesc să categorisesc muzica lui Bowlly) are capacitatea de a face pe oricine să viseze, să râdă, să se simtă părtaș la o lume de mult apusă, dar nespus de frumoasă.

Născut în Mozambic și crescut în Johannesburg, Al Bowlly a debutat în Europa – Berlin și ulterior Londra în 1927, devenind foarte repede faimos și peste ocean. Secretul popularității sale pe cele două continente precum și al longevității – peste 80 de ani în care vocea și piesele sale sunt re-editate sau folosite cu succes în filme – stă în vocea inconfundabilă, calmă, liniștită ca un vis frumos din care nu vrei să te mai trezești.

Dacă nu ar fi existat Al Bowlly, nu am fi putut auzi de Bing Crosby sau Frank Sinatra. Nu am fi dansat, nu am fi tresărit la auzul unor piese ca: I’ve Got you Under my Skin, Love is the Sweetest Thing, The Very Thought of You, Guilty sau My Woman.



Citiţi şi

Fundația Alexandrion anunță laureații celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

Înduioșătoarea poveste a lui Diego

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro