Iertăm infidelitatea?

30 October 2015

adina baneaHmmm! Un subiect destul de dificil acesta cu infidelitatea în cuplu, nu-i aşa?
Nici nu l-aş fi extins, dar observ multe femei triste în jur, care plâng în pernă infidelităţi frecvente ale unui soţ grobian şi egoist.

Iertăm uşor faptul că ne-am prins partenerul înşelându-ne?
„Depinde de situaţia fiecăruia”, aș spune.

„Iertăm sau nu iertăm? Hai, zi direct, fără ocolişuri circumstațiale! Cum procedăm? Iertăm bărbaţii infideli?”

Este prima dată când îmi pun problema așa, iar primul răspuns care îmi vine minte este: „nici vorbă!… niciodată!”

ADINA BANEA INFIDELITATE

În altă ordine de idei însă, sunt o femeie deschisă, pot înţelege multe.
Pot înţelege nevoia bărbatului de experienţe noi, de atingeri trupeşti mai tinerești, de poligamie.
Dar ştii ce m-ar deranja? Comparaţiile, discuţiile printre prieteni, lauda cum că îi este simplu și ușor lui, să… mă mintă.
…să mă mintă că îi sunt prieten de suflet, să-mi mintă frumuseţea, să râdă ironic de zâmbetul meu matur, să-mi spună uitându-se în ochii mei, senin şi sincer, că are chef, dorinţă de o seară-ntre băieţi, deşi o va petrece cu o femeie căreia îi va destăinui probleme de-ale noastre din cuplu. Închipuite.

Se ivesc momente de plictiseală şi de rutină într-un parteneriat stabil, pentru că, fireşte, repetăm aceleaşi lucruri, aceleaşi gesturi tandre, mângâiem acelaşi trup, visăm aceleaşi vise, la un moment dat.

Asta pot înţelege.

Dar nu pot accepta să-mi spui un „te iubesc” mirosind a parfum de femeie nouă.
Am înţeles că bărbaţii au o etapă dificilă în viaţă, mai pe la patruzeci de ani; atunci când au iarăşi nevoie de recunoaştere şi de dovezi că încă sunt activi sexual, când simt teamă că nu vor avea erecţie, când simt ei cumva că le cam trece viaţa.

Dar femeile? Nu au şi ele aceleaşi temeri? Atunci când observă un rid în plus, atunci când, la un moment dat, simt mai puţină dorinţă sexuală din partea partenerului, când nu mai primesc atenție?

Nu sunt de acord cu infidelitatea în cuplu.

Mi-e dificil să-ţi înţeleg uşurinţa în a mă minţi.
Mi-e peste mână să accept nevoia ta de o nouă cucerire.
Mi-e greu atunci să pot să te iubesc statornic, monogam.

…aș înţelege însă, infidelitatea dacă ţi-ar fi comod şi ţie să mă înţelegi, că la fel, aș avea și eu necesităţi trupeşti de oameni noi, cum se pare că ai şi tu.

Suntem femeie şi bărbat.
Care trăiesc în cuplu armonios, relaxat, prietenesc, deschis, înţelegător, binevoitor, adult, superior.
Şi avem aceleaşi drepturi, nu-i aşa?
Înseamnă atunci că, dacă eu îţi iert o infidelitate, am și eu dreptul să fiu iertată, dacă-ți voi compromite încrederea în mine. Cândva.

…iertăm, deci, infidelitatea partenerului?
Doar atunci când şi el va fi în stare să admită că şi noi putem greşi fix la fel, când va fi pregătit și el să ne acorde îngăduinţă în aceeași măsură! Măcar la modul ipotetic, zic!

„Te iert! Tu m-ai ierta?”

Pe Adina o găsiți toată aici.Citiţi şi

Dragostea e fiica ploii

8 mai 2024 – Luna Nouă din Taur și mesajele pentru fiecare zodie (horoscop)

Jurnal de Arizona: Dragă singurătate

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Faiantaru' / 11 November 2015 12:13

  @ Max

  Statistica previzioneaza ca pana in 2059 populatia Germaniei se va restrange pana la 65 – 70 mil, de la 82 mil. in prezent. Totodata va “imbratrini”, astfel incat varsta fiecarui al saptalea va fi 80+.(v. ultimul rand din tabel http://www.zukunftsentwicklungen.de/gesellschaft.html).

  Eu nu cred infidelitatea se datoreaza pe atat de mult “racirii” relatiei, cat modului consumerist accentuat prin care privim viata, inclusiv pe cea amoroasa. Oricat ti-ai dori tu, Ramona si altii, altceva … una la mana: https://www.inconcertweb.com/blog/wp-content/uploads/2013/10/3rdeyu-300×224.jpg, 🙂 a doua: http://cdn4.designbyhumans.com/product/design/u595061/pr51678-600×600-b-p-313131.jpg 🙂

  P.S. Si da, spre euforia feministelor & lezbos, una din cauzele cresterii numarului de singuratici (singles), consta in “efectul de transmisie”, si anume femeile crescute doar de mama (single moms) deprind de la acestea tehnici de “supravietuire”, devenind astfel mai pregatite pentru traiul single. Uraaa ! Victorieee ! Hai, bucurati-va ! 🙂

  Reply
 2. Un prost / 8 November 2015 10:43

  dar cand inseala femeia, nu barbatul?

  Reply
 3. Ana-Maria / 31 October 2015 14:04

  E vorba de mentalitatea si de imaginea de sine pe care o au cele doua sexe.
  Barbatii si la 65 de ani se vad Feti Frumosi care pot da gata o pustoaica, doar daca insista mai mult.
  Nu conteaza ce spun ceilalti sau ce ii arata oglinda.
  Femeia la 40 considera ca i s-a inchis viata si nu mai gaseste altul, sau nu se poate descurca singura.

  Reply
  • Ramona / 31 October 2015 20:25

   Bărbații de 65 ani pot da gata o puștoaică DOAR dacă au o pungă infinită cu bani cu care cumpără iluzia tinereții pierdute.
   Femeile de 40 de ani cu bani și stimă de sine procedează așișderea, dacă aU nevoie de asta. Dacă n-au de nici unele, mai ales inteligență emoțională și aspect fizic îngrijit, se consideră sau se lasă considerate “terminate” ca femei, că i s-a închis viața și ce ați mai spus Dvs.

   Reply
  • Un prost / 8 November 2015 10:42

   doar clisee in randurile tale, Ana-Maria! doar clisee!

   Reply
 4. Max / 31 October 2015 12:54

  Cîte femei se comportă la fel cu iubitul lor bărbat, după ce s-au văzut măritate, sau după ce și-au câștigat mult-visata „independență financiară”?. Câte? Băbații sunt fideli femeii pe care și-au luat-o, nu celei care a „devenit”, dacă, nu cumva, devenirea este chiar în sensul dorit de bărbat. Ca femeie, dacă alegi să te schimbi/evoluezi altfel decât i-ai promis iubitului că o vei face, ai comis infidelitatea originară, de aici încolo te poți aștepta la orice, inclusiv să fii părăsită afectiv.

  Poate că unele femei înțeleg asta și de-aia își iartă bărbații când ăia o iau pe arătură.

  E ca și cum bărbatul tău nefumător te-a luat nefumătoare și, ulterior, te-ai apucat de fumat. Nu te miri că el nu mai are chef de tine și îi e dor de o respirație curată de nefumătoare.

  Reply
  • Ana-Maria / 31 October 2015 14:00

   Ce numai femeile se schimba dupa casatorie? Barbatii raman vesnic la fel? Sau doar femeile trebuie sa treaca peste schimbarile neplacute ca: burta, chelie, dantura neingrijita, miros statut de bautura si transpiratie?
   Exact despre ipocrizia asta masculina este vorba in articol.

   Reply
   • Max / 31 October 2015 14:37

    Unde dai și unde crapă, Ana-Maria! Eu vorbeam de cum SE COMPORTĂ nu cum arată. Și de ce femeia își schimbă comportamentul față de soț, la un momentdat. Ori te faci că nu înțelegi, ori chiar nu înțelegi diferența. Din replicile tale, reiese clar că pui un accent ascuțit pe aspectul exterior, ceea ce este foarte superficial și explică în bună măsură maniera în care comentezi și deviezi de la topic pentru ca răutatea ta în raport cu bărbatul să dea bine. Întâi și întâi, întrebarea din titlu este de ce iertăm infidelitatea, adică, de ce VOI femeile vă iertați bărbatul când el se mai umblă și pe la altele. Nici n-ai citit până la capăt ce am scris că ai și sărit cu replica despre bărbatul tău care, după ce te-ai căsătorit cu el, o fi început în mod surprinzător, să transpire, să-ți miroasă a băutură, să-i iasă capul prin păr și burta din cămașă.

   • Ramona / 31 October 2015 20:18

    Bine că sunteți Dvs. perfectă, doamna Ana-Maria ! Sunt convinsă că nu vă găsiți nici un cusur, câtă vreme nu vă obosiți să-l cautați.

  • adina / 10 November 2015 7:17

   Nu mi dau seama cum poate exista un asemenea punct de vedere. Fireste ca femeia se schimba in parcurs de ani, in cuplu casatorit fiind ea ori nu. Barbatul se va schimba in aceeasi masura, cu siguranta.
   Cum poti privi lucrurile din perspectiva asta atat de superficiala? Cum sa promiti partenerului un minus de evolutie, ci mai degraba o stagnare infantila in dezvoltarea personala proprie? Mi se pare de a dreptul amuzant un punct de vedere masculin atat de slab argumentat. ” nu mai esti femeia ce erai odoata, am drept deci, eu de a ma retrage afectiv din statutul matrimonial semnat acum 15-20 de ani pt ca nu ti ai tinut promisiunea de a ramane neschimbata la 40, aceeasi adolescenta ca la 20.”
   Doamne fereste! Asa gandesc barbatii? Asa si doresc? Ca noi, femeile sa semnam un legamant de imaturitate si neintelegeri despre viata, desi experimentam situatii ce duc la deslusiri?? Anapoda mod de gandire. Ori poate ai facut un legamant la insuratoare pe la 20 de ani pe care l ai tinut cu sfintenie, iubind adolescentul din tine inca, desi te trezesti dimineata in straie de adult conservatoare…!!:)) zi frumoasa!

   Reply
   • Max / 11 November 2015 7:20

    O fi slab argumentat punctul meu de vedere, dar dacă îl iei în serios, ca femeie care vrea ca bărbatul să-i fie fidel, o să încerci să fii tu, în primul rând, fidelă. Asta înseamnă nu să nu te dezvolți personal ci să nu-ți schimbi comportamentul față de bărbatul tău odată ce ai evoluat. Dacă omul te-a luat pentru că erai drăguță cu el, n-o să înțeleagă de ce, de la o vreme, nu mai ești și îl tratezi ca pe o cârpă fără motiv aparent. Și invers e valabil în aceeași măsură. Evoluția la femei, la fel ca și la bărbați, este o opțiune, nu o obligație și are un preț. Dacă, din cauza evoluției tale ai devenit o scârbă, asuma-ti și riscul ca omul tău să nu mai fie numai al tău. N-ai idee, Adina, câte femei se schimbă în rău când se “dezvolta personal” și li se urcă evoluția la cap, înlocuind bunul simț și modestia.

    Am argumentat mai bine, acum, dar, dacă nu ieși din schema aia că un mod de gândire care nu e ca al tău e anapoda, e tot degeaba, nu te ajută cu nimic niciun argument.

   • Adina Banea / 15 December 2015 0:09

    Din nou nu se remarca o argumentatie cumsecade. Este firesc, normal si indicat sa evoluam, sa ne dezvoltam ambii parteneri. Nu vad insa legatura cu schimbarile de comportament..de ce sa ti devina o carpa’ brusc omul pe care l iubesti??! Ca nu-nteleg ideea. Evolutia nu transforma sentimentele pozitive, de afectiune, existente in cuplu. Nu modifica nimic in sensul acesta, nici vorba..! Ba dimpotriva, odata evoluand, deslusind sensurile vietii si mai bine decat pana ieri, capeti si mai multa intelepciune, bubavointa si intelegere. Iubire.

   • Ramona / 11 November 2015 7:46

    Adina, tu ce ai face daca bărbatul tău s-ar uita prin tine și nimic din ce era odată nu mai e la fel, nu te mai mulțumește starea actuală a lucrurilor ? Nu contează că e cu acte sau nu.
    In ceea ce a scris Max eu nu văd în mod obligatoriu că ar fi vorba de iubire adolescentină, trăită în focuri, e vorba de nepăsare față de cel/cea de lângă tine. Eu cred că dovada concretă a iubirii este a arăta că îți pasă de celălalt, nu să-i spui mieros de 10 ori pe zi iubirică sau te iubesc de-mi sar plămânii și în fapt să faci sau să ai tot atitudinea care deja ști că îl/o deranjează profund.
    Ipocrizia este mai dezvoltată la femei, din păcate, ele joacă cu sentimentele mult mai ușor decât ei. Da, într-adevăr, ei mint mai mult, mai fără rost uneori (gândim noi), dar mint pentru că știu că n-am accepta cutare chestie și au oroare de scandal și constrângeri.

 5. Ruxandra / 31 October 2015 12:14

  Barbatii insala pentru ca suntem slabe si stiu ca ne vom intoarce la ei sau ii vom ierta. Ar trebuii sa avem niste valori mai puternice , standarde mai inalte, si sa nu mai acceptam si sa trecem atat de usor peste aceste infidelitati. Cheia este la noi. Intotdeauna a fost si va fi!!

  Reply
 6. Woolie / 30 October 2015 20:06

  Asta ne arata ca ar cam fi vremea sa fim si noi mai orgolioase nitel si sa nu ne mai lasam calcate in picioare de orice lesinat care are mintea incremenita de atat primitivism!

  Reply
 7. Ramona / 30 October 2015 18:54

  Femeile iarta infidelitatea nu neaparat din iubire, barbatii nu iarta infidelitatea mai ales din orgoliu.

  Reply
  • Adina Banea / 31 October 2015 1:16

   Aha! Si de ce credeti ca iarta femeile in genere, infidelitati?!?

   Reply
   • Ramona / 31 October 2015 8:40

    Răspunsul e simplu, dar poate comporta mai multe cauze, funcție de personalitatea și simțămintele fiecăreia.
    Din cauza nevoii ancestrale de siguranță, din cauza fricii de singurătate, din cauza conveniențelor sociale (pentru că ținem cont mai mult de imaginea de “bine” falsificat în ochii celorlalți și părerea altora, în detrimentul nevoilor propriei persoane), pentru că nu ne cunoaștem cu adevărat nevoile, din egoism – “nu îl las celeilalte, după ce am muncit să-l fac ceea ce este și să aibă ceea ce are”, din cauza temerii de eșec – despărțirea e văzută și simțită ca un eșec personal, chiar dacă tu, femeie, crezi că n-ai contribuit la asta și dai vina exclusiv pe el -, din cauza fricii că nu vom găsi altceva mai bun, bazată pe o generalizare greșită cum că “toți bărbații e porci”.
    Nu sunt de acord cu feminismul exacerbat, însă cred că multe femei aflate în această situație nu vor reuși să se cunoască cu adevărat, anihilându-și curajul de a se rupe dintr-o relație care nu are multe șanse reale să mai meargă ca unsă.
    Infidelitatea se iartă, dar nu se uită. Iar ghimpele îndoielii va sălășlui în mintea și inima celui trădat, încrederea reală se va pierde. Iar iubirea fără încredere și respect într-o relație este ca o oală cu apă clocotită sub care ai stins focul de la aragaz. Mai devreme sau mai tarziu, se va răci.

   • Adina Banea / 6 November 2015 1:17

    Exact asa este, sunt in asentiment total.Cand iubesti, nu poti sa faci nimic care duce la suferinta persoanei pe care o iubesti.
    Cand o vei face, s-a stins iubirea.
    De aceea zic, nu ierti o greseala oarescare in situatie de infidelitate, accepti ca nu mai esti iubita de catre omul pe care tu inca il iubesti.
    Si pentru ca inca iubesti, faci absolut orice pentru a sta in continuare langa el..te pui in genunchi si cersesti macar un minim de atentie, sperand ca vei primi totusi din nou dragostea ce v-a unit candva.
    Eronat.
    Vei primi doar mila lui din acel moment inainte.
    Nu exista iubire fara respect.
    Iar daca accepti infidelitati, nu esti o femeie respectata in cuplu.
    De aceea probabil ca infidelitatea se iarta, dar nu se uita.
    Lasa rani in suflet, de esti constient ori nu, ele raman acolo.

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro