Începe cea de-a 15-a ediţie TIFF

18 May 2016

Între 27 mai și 5 iunie are loc la Cluj-Napoca Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filme (248 de producții, dintre care 216 lungmetraje și 32 de scurtmetraje, din 64 de țări), concerte cu trupele momentului, expoziții, dezbateri și petreceri, 850 de invitați români și străini, 20 de locații vor şi mai mult de 300 de voluntari – aceasta este structura celei de-a 15-a ediţii TIFF.

Anul acesta, două secțiuni tematice îi vor încânta pe cinefili: #Animal, cu filme în care animalele joacă un rol central, și Cinema, Mon Amour – documentare cu și despre cinema. Midnight Delirium va anima sălile TIFF la miezul nopții, cu filme horror din America Latină. Secțiunile obișnuite Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Suspecți de serviciu, Ziua Maghiară, EcoTIFF, EducaTIFF revin în programul festivalului, alături de Ziua HBO, partenerul tradițional al TIFF-ului. În secțiunea 3X3, alături de Šarūnas Bartas și Zeki Demirkubuz, vor fi aduse în atenția cinefililor filmele regizoarei Chantal Akerman. Zilele Diversității vor aduce în prim plan, ca în fiecare an, filme dedicate minorităților etnice.

Mihai Chirilov-Tudor Giurgiu-Cristian Hordila_Conferinta presa TIFF 2016 - foto Nicu Cherciu

Mihai Chirilov, Tudor Giurgiu, Cristian Hordila – Conferința presă TIFF 2016 – foto Nicu Cherciu

Deschiderea are loc în Piața Unirii pe 27 mai, de la 20.45, cu premiera mondială a 6,9 pe scara Richter, în prezența lui Nae Caranfil şi cu un spectacol stradal cu acrobați al francezilor Transe Express. Tot în Piața Unirii, de data aceasta pe 3 iunie, producătorul Iain Smith se va întâlni cu publicul la proiecția blockbusterului pe care l-a produs, Mad Max: Drumul Furiei.

Carmen Galin, care a împlinit anul acesta 70 de ani, va povesti despre rolul său memorabil din Faleze de nisip (1982) sămbătă, 4 iunie, de la 15.00, la Cinema Victoria. În aceeaşi zi, va fi distinsă cu Premiul de Excelență, în cadrul ceremoniei de premiere de la Teatrul Național din Cluj.

Faleze-de-nisip_Carmen Galin

Faleze de nisip – Carmen Galin

Premiul pentru întreaga activitate îi va reveni actriței Lujza Orosz. Aceasta va lua parte la proiecția peliculei Urgia (1978) vineri, 3 iunie, ora 14.30, la Cinema Arta.

Urgia_Lujza Orosz

Urgia – Lujza Orosz

Un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paștină va marca 10 ani de la dispariția sa, pe 4 iunie, de la 13.45, la Cinema Arta. Actori, cineaști și apropiați vor participa la proiecția câtorva dintre filmele sale scurte. În parteneriat cu Discovery România, TIFF îi va dedica o proiecție specială primului cosmonaut român care a zburat în spațiu, Dumitru Prunariu, care va fi prezent la proiecția filmului Operation Avalanche (SUA), precedat de scurtmetrajul Opt zile în cosmos (arhiva Sahia Film), sâmbătă, 28 mai, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților.

La 10 ani de la lansare, echipa Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat și în varianta pentru persoane cu deficiențe de vedere, pe 1 iunie, de la 19.30, la Cinema Mărăști. În spectaculosul Archai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmări comedia Două Lozuri (r. Paul Negoescu), cu Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță.

În ceea ce priveşte concertele, la Urania Palace (str. Horea, nr. 4), fostul cinematograf Favorit, serile, de la 21.00, în cadrul TIFF Music Nights vor cânta live The Mono Jacks (28 mai), Byron (29 mai), Baasch (Polonia) și Baba Dochia (31 mai), Șuie Paparude (1 iunie) cu Orkid în deschidere, Omul cu Șobolani (2 iunie), Urma (3 iunie) și Vița de Vie (4 iunie).

Două noi locaţii apar anul acesta pe harta TIFF: Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară cu două concerte Republic și Bagossy Brothers Company, și proiecția filmului Fever at Dawn (r. Péter Gárdos), miercuri, 1 iunie, de la 19.00 şi Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” (Str. Universității, nr. 5), unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety (Franța) pe 30 mai, de la 20.30.

Alte evenimente:

Casa de Cultură a Studenților – Zone Libre Revisite 2001 (29 mai), concertul artistului finlandez Kimmo Pohjonen (30 mai), acompaniamentul live al americanilor de la A Hawk and a Hacksaw pentru Umbrele strămoșilor uitați, de Sergei Paradjanov (31 mai), concertul aniversar Alexandrina, care celebrează 10 ani de scenă (1 iunie) și cine-concertul renumitei trupe britanice British Sea Power, care va acompania documentarul From the Sea to the Land Beyond (4 iunie).

Casa TIFF – concerte de la 22.00 (Garbanotas Bosistas, Coma, De Beren Gieren, A Hawk and a Hacksaw, Zmei3 și Zum).

Week-end la Castelul Banffy de la Bonțida – copiii şi părintii sunt aşteptaţi pe 28 și 29 mai, între 11.00 și 19.00; parada toboșarilor, artificii și efecte pirotehnice ale trupei Transe Express și documentarul The Show of Shows au loc în seara de 28 mai, în timp ce pe, 29 mai, muzica islandezului Bardi Johannsson, interpretată de Orchestra Operei Maghiare din Cluj, dirijată de Simona Strungaru, va însoți imaginile bizare din Häxan: Witchcraft Through the Ages, un controversat horror mut suedez din anii 20.

Culinary Cinema – un nou concept de eveniment la TIFF, gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, și a restaurantului său.

Noma, My Perfect Storm – proiecţie de film la Cercul Militar marți, 31 mai, de la 18.30, urmat de o petrecere gastronomică întreținută de chef D’Artagnan.

Comedia cubaneză Juan de los Muertos – proiecţie de film urmată de o petrecere cu tematică horror, 1 iunie, 21.45, la Depozitul de Filme (intrare liberă)

Truman – 2 iunie, clujenii sunt așteptați cu animalele lor de companie

Programul de educație media și cinematografică pentru elevi –  vizionări de film, ateliere speciale și seminarii de critică de film.

Let’s Go Digital (a 14-a ediție), adresat tinerilor cu vârste între 14 şi 18 ani – anul acesta, 100 de înscriși eligibili – 89 de juniori și 11 seniori.

Transilvania Talent Lab – program pentru managerii de săli de cinema

Transilvania Pitch Stop (TPS) – platforma prin care cineaști aflați la început de drum au șansa de a-și dezvolta și prezenta proiectele de lungmetraj în fața unor potențiali producători și finanțatori români și străini. The Pitch, concurs demarat de Shorts TV, e dedicat cineaștilor din Transilvania și oferă un premiu de 5.000 euro pentru producția celei mai bune idei de scurtmetraj din concurs. În Competiția locală, adresată realizatorilor de film din Cluj, au fost înscrise 23 de producții.

10 pentru FILM –  zece dintre cei mai talentați actori de pe scenele din țară, care nu au avut până acum șansa afirmării pe marele ecran, vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul și profesioniștii din cinematografie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Printre invitaţii acestei ediţii se numără şi Iain Smith, unul dintre cei mai influenți și prolifici producători de film europeni. Acesta va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale.

Iain Smith

Iain Smith

De asemenea, regizorul japonez Sion Sono, „copilul teribil” al cinema-ului independent japonez, căruia TIFF îi dedică o retrospectivă amplă, va fi însoțit de actrița Megumi Kagurazaka, iar cel mai cunoscut cineast lituanian, Šarūnas Bartas, se va întâlni cu publicul în cadrul Focus Lituania, alături de fiica sa, actrița Ina Marija Bartaite. Regizorul turc Zeki Demirkubuz va fi omagiat în secțiunea 3×3.

Vor mai sosi la Cluj şi profesorul Richard Peña, Wieland Speck, directorul secțiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, și Bill Guentzler, directorul artistic al Cleveland International Film Festival, dar şi actrița bulgară Margita Gosheva, regizorul Tomasz Wasilewski, cineaștii Dietrich Brüggemann, Pablo Agüero, Sergio Machado, Tomer Heymann, Manolo Cruz etc.

Cătălin Cristuțiu, membru al juriului competiției, Nae Caranfil, Cristi Puiu, Vlad Ivanov, Dragoș Bucur, Tudor Chirilă, Pavel Bartoș, Monica Bîrlădeanu, Maria Popistașu, Cosmina Stratan, Olimpia Melinte, Diana Cavaliotti, Cuzin Toma, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Gabriel Achim, Paul Negoescu, Bogdan Mirică, Dan Chișu, Dorian Boguță sunt câțiva dintre invitații români așteptați la TIFF.

Aplicația TIFF 2016, care conține toate filmele și evenimentele TIFF și va include în curând programul, este disponibilă în App Store și Google Play. De anul acesta, se pot cumpăra bilete online direct din aplicație. Device-urile Beacons vor permite promovarea în timp real a anumitor evenimente direct în locațiile în care au loc. Utilizatorii care și-au instalat TIFF App (pe iOS, Android sau dacă au activată opțiunea Bluetooth) vor primi notificări în timp real, dacă se află în raza beacon-ului. Notificarea va afișa o imagine și îi va permite utilizatorului să cumpere bilet direct selectând butonul Buy Tickets.

În timpul festivalului, pozele făcute în cadrul TIFF și urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate în Piața Unirii și alte locații din Cluj.

Biletele sunt puse în vânzare aici și pe aplicația mobilă TIFF începând din 20 mai. De la casieriile TIFF se pot cumpăra începând de luni, 23 mai, iar din 27 mai, în Piaţa Unirii și în restul locațiilor.Citiţi şi

Experiența covid, varianta personală

„Ținem creativitatea aprinsă”

Fusese prietena mea cea mai bună timp de șapte ani

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro