Joseph Hadad: Suntem oameni simpli, nu uităm de unde am plecat

16 February 2020

Joseph Hadad este evreu de origine marocană, adoră condimentele și bucătăria de lux, are 60 de ani, trei copii și se pregătește să deschidă al treilea restaurant în București, Mace, pe lângă Caju și Joseph Restaurant. A ajuns în România în urmă cu 25 de ani, ca bucătar privat pentru Casa Vernescu, de la King David Hotel, unde gătea pentru premieri, șefi de stat și vedete internaționale (Michael Jackson și Madonna).

Life.ro: De unde vine pasiunea dvs pentru condimente?

Am trăit cu condimente. Când eram noi mici, de la 6.00 dimineața până la 8.00 seara mama, Hannah, a gătit. La noi în casă tot timpul erau oalele pe foc, iar mirosul de mâncare gătită era peste tot. Noi am trăit cu o varietate de condimente: șofran, mache, anason, cardamon. Încearcă să amesteci anason cu șofran într-un sos să vezi ce chimie extraordinară! Noi, în nordul Africii și în Israel, folosim foarte mult anason pentru sosuri, tajine sau pui la cuptor, gătit 3-4 ore.

Life.ro: De unde venea acest obicei de a găti toată ziua?

La noi, la casele marocane, dincolo de faptul că ai fi putut avea 10 copii la masă, exista obiceiul ca oricine îți intră în cămin să mănânce. Ușa este tot timpul deschisă, vecinii intră și mănâncă: couscous, orez, pui, ce vor ei. Obiceiul vine din Biblia evreiască: Avraam rabinul avea casa făcută dintr-un cort cu patru deschizături pe post de uși. Așa încât, din orice direcție ar fi venit cineva, casa lui îi era deschisă. De ce? Dacă vine cineva din spate, ușa este închisă, pleacă pentru că nu vrea să deranjeze. Dar dacă este deschis, nu se va sfii să intre să mănânce. Așa avem noi, în nordul Africii, niște povești despre a primi pe oricine vrea să intre, să bea și să mănânce, iar dacă vrea, să și poată dormi. Iar noi trăim ca Avraam rabinul: casa este deschisă tot timpul, închidem doar când ne pregătim să dormim.

Continuarea interviului, aici. Plus întâmplarea care a inspirat titlul. 🙂Citiţi şi

Omletă cu ardei natur și coajă de ou

Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume

Elegie pentru tinerii din Palestina

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro