Lângă ce fel de bărbat merită să rămâi

12 August 2017

sofia dumitriuSensibilă prin pricopsirea hormonală, naivă pentru că încă nu ai întâlnit chiar toţi măgarii, ipocrită pentru că nu poţi să admiţi nici măcar în faţa ta că nevoia de siguranţă e mai mare decât nevoia că el să fie rupt din soare de frumos, o iscusită manipulatoare prin lacrimi şi prin sex şi prin necuvinte. Cu alte cuvinte, de n-șpe ori Femeie.

Şi totuşi, oricât de autosuficientă eşti tu şi prietenele tale amazoane, uneori vine noaptea peste sufletul tău. Şi te uiţi la filme lacrimogene, şi abuzezi bomboanele de ciocolată, şi te abţii cu greu să nu dai un mesaj vreunui fost. Şi cauţi cu pânzele sufletului umflate de dor un bărbat, nici prea-prea, nici foarte-foarte, dar să fie al tău şi numai al tău. Aceasta este prima greşeală: nu ştii ce vrei! Poate că ştii ce nu vrei, iar acesta este un început. Care este însă bărbatul lângă care vei şti, nu numai cu sufletul, ci şi cu mintea, că merită să rămâi?

Să-ţi spun despre El.

El nu trebuie să îţi ia minţile

Dimpotrivă, el trebuie să ţi le dea înapoi de 10 ori mai mult față de cât aveai, şi nu pentru că îţi dă din excesul lui, ci pentru că interacţiunea cu el te inspiră. Îţi vin idei, îţi simţi neuronii cum se reproduc într-o orgie existenţială menită să îţi ofere o versiune hiperbolizată a propriului Eu. Deci el este El atunci când devii mai deşteaptă (dar nu mai deşteaptă decât el).

cuplu

El îţi aduce şi linişte, dar şi nelinişte

El are un drum al lui, nu stă proptit pe preşul tău în aşteptarea unei mângâieri cerșite. Dimpotrivă, el este pe câmpul de luptă, pentru a-şi împodobi iubita cu laurii victoriei sale, şi desigur, cu bunurile materiale necesare pentru a-şi dovedi potenţa întru propăşirea speciei. El îţi aduce liniştea necesară pentru a-ţi duce propriile mici războaie, nu în a desluşi tainele aragazului, ci în a-ţi afirma independenţa pe alte fronturi, unde diplomaţia, sensibilitatea şi şarmul feminin vor fi validate.

El nu trebuie să îţi repare maşina, calculatorul sau chiuveta

El trebuie să fie specialist doar în a te înţelege pe tine, nu în a face lucruri de care ai nevoie. El trebuie să răspundă nevoilor la care nimeni altcineva nu o poate face. Adică tandreţe, pasiune, zâmbet, sentimentul că eşti cel mai bun lucru ce i se putea întâmpla.

El trebuie să fie capabil să îţi înţeleagă nebunia, să îţi tempereze isteriile, să te pună la locul tău când toanele astrelor îşi fac de cap cu tine, să îţi ordoneze pasiunea şi să îţi disciplineze iraționalul în formele sănătoase de manifestare: senzualitate, spontaneitate, creativitate senzorială.

El trebuie să fie numai al tău

Măcar pentru un timp, un an, un anotimp. Cu unele lucruri trebuie să fii egoistă şi posesivă. Poţi arăta şi multă înţelegere şi toleranţă, de cele mai multe ori însă vor fi abuzate.

El trebuie să nu sufere de boli mentale majore cum ar fi nascisismul, delirul religios – aka credinţa că el e Dumnezeu, sindromul Superman, Spiderman sau James Bond. Dacă nu are o relaţie profesională de lungă durata cu un psihoterapeut, admira-i nebunia de la distanţă. Într-o relaţie personală te va face cerşetoare, isterică şi haotică.

El trebuie să te facă să te simţi bine în pielea ta, dar în acelaşi timp să simţi că vrei să fii mai mult, să devii o lume întreagă de dragul lui. El trebuie să fie motorul transformării tale astfel încât să ajungi să te îndrăgosteşti de ceea ce devii iubindu-l pe el. Merită să rămâi lângă el atunci când prin el eşti mai mult, mai bine, mai vie, mai frumoasă. Perfect nu va fi niciodată.

Când ştii că el e compromisul cel mai bun? Atunci când timpul pare a trece cu sens, când senzaţia de trivialitate este înlocuită de senzaţie de transcendenţă cu rădăcini adânci însă în trup şi în minte. Adică emoţie trăită visceral, absolvită de orice vină şi îndoială.

Pe Sofia o găsiți, ad integrum, aici

Și tu poți scrie pe Catchy! ?

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Sanda, duios, a plecat…

Felul în care ne purtăm ucide frumusețea

Helen Gurley Brown – Să ai totul: dragoste, succes, sex, bani chiar dacă pornești de la zero

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Kimi / 19 March 2020 10:16

  Foarte frumos.
  Asa mari asteptari de la un barbat si voi inafara de p*z*a nu mai aveti nimic de oferit.

  1
  0
  Reply
 2. Maria / 3 November 2019 10:41

  Singurul barbat langa care merita/trebuie sa ramai toata viata este partea masculina din tine. In rest, iluzii!

  0
  0
  Reply
 3. Nico / 22 February 2018 22:09

  Cat adevar!

  0
  0
  Reply
 4. oana / 17 October 2017 19:42

  Langa cel care ramane langa mine, asa cum sunt 🙂 Barbatii romani au impresia, in marea lor majoritate, ca femeia este un fel de menajera…adica sa mearga si la munca, sa aiba salar bun, daca se poate, sa faca tot prin casa – sau aproape tot, sa aiba grija de copii, sa mai ajunga si pe la salon, ca doar nu sta nepensata, sa gateasca, calce etc etc etc…ei bine, eu merg la serviciu si la salon. Atat din toate astea. Daca nu-si permite menajera si un restaurant sau, i se pare deplasat faptul ca am menajera cand “pot face si singura”…ei bine, nu-s de nasul lui. Mamele de baieti au o mare responsabilitate, ar trebui sa-i puna la munca :/

  1
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro