Lista lui Molly

28 April 2014

Dumitru Radu PopaScriu de această dată despre ceva mai special, neobişnuit şi plin de multiple semnificaţii. Câţi dintre noi nu am făcut liste pentru ce să ne aducă Moş Crăciun sau ce vrem să primim de ziua noastră… Orice copil, s-ar putea spune, are în minte o listă de dorinţe pe care le-ar vrea realizate, dar lista lui Molly Bent, o fetiţă englezoaică de numai şase ani din Manchester, este mult mai deosebită. Pentru ea lucrurile de pe listă au o urgenţă cu totul şi cu totul particulară: afectată de o boală incurabilă care cauzează pierderea progresivă a văzului, ea speră să-şi poată realiza visele, măcar în parte, înainte de a orbi de tot. Cu entuziasmul celor mici care nu gândesc în termeni de ce este realizabil sau nu, adică fără pragmatismul adulţilor care aplică un alt metru de judecată, Molly a luat un creion şi hârtie şi a început să scrie lucrurile pe care ar vrea să le facă şi mai ales locurile pe care ar vrea să le vadă, de la Disneyworld la grădina zoologică, de la piramidele din Egipt la Australia, de la palatul unde locuieşte regina la Acvariu. „Este o listă foarte lungă şi, chiar dacă eu şi soţul meu, Chris, nu vom reuşi să-i îndeplinim nici măcar jumătate din ceea ce ea cere, ne-am hotărât totuşi să încercăm!” a declarat mama lui Molly, Eve, ziariştilor de la Daily Mail.

Urmând sfatul unor prieteni, cei doi părinţi, un tipic cuplu de working class care mai au încă doi fii şi nu şi-ar putea permite nicicum călătorii în jurul lumii cu familia, au recurs la web, creând un site intitulat Making Molly’s Memories (Construind amintiri pentru Molly – gofundme.com) pentru a solicita fonduri în favoarea fetiţei. Se ştie că trăim într-o lume desensibilizată, destul de egoistă şi puţin îndemnată spre generozitate, aşa încât Chris şi Eve nu şi-au făcut prea multe iluzii… Nu mică le-a fost mirarea să constate exact contrariul. Reacţia publică a întrecut chiar şi cele mai optimiste previziuni: în numai două luni site-ul a adunat nici mai mult nici mai puţin decât 37 403 lire sterline (circa 44 de mii de euro). Au contribuit cu bani 1707 persoane nu numai din Anglia, ci din toată lumea. Nu au donat doar prieteni şi persoane din familie, dar mai ales atâtea sute de necunoscuţi impresionaţi de povestea micuţei Molly şi de lista ei. Unii au trimis doar cinci sau zece lire, alţii au oferit în grup (o clasă de şcoală, un pub, funcţionarii unei intreprinderi). Iată o întâmplare care demonstrează limpede forţa Internetului dar şi faptul că lumea nu este chiar atât de indiferentă la astfel de necazuri cum este, de pildă, cel al micuţei Molly. „Vă mulţumim din inimă la toţi – au scris tatăl şi mama ei într-un mesaj postat pe Internet – suntem într-adevăr foarte mişcaţi!”

Molly Bent

Lista lui Molly include pe lângă Disneyland, grădina zoologică, piramidele, palatul Buckingham şi Australia, o vizită la Londra, una la Legoland (vestitul parc de jocuri din apropierea capitalei britanice), una la Muzeul de istorie naturală şi apoi la Blackpool, vizitarea Scoţiei şi un mers la plajă, vizionarea unei piese de teatru şi a unui concert, vederea unui meci de fotbal. Pentru moment, părinţii au dus-o la grădina zoologică locală din Manchester, la „casa fluturilor” din Lancaster şi la Muzeul din Manchester ca să vadă mumiile egiptene conservate acolo dar, cu cele aproape 40 de mii de lire sterline adunate numai până acum, în mod sigur că mult mai multe, dacă nu toate, lucrurile de pe listă vor fi împlinite. Este însă şi o chestiune de timp, un fel de cursă contra cronometru, remarca mama fetiţei, pentru că boala, numită retinită pigmentoasă, este încă nevindecabilă, a fost diagnosticată doar recent în cazul lui Molly, după un an de teste complicate, şi avansează în mod rapid. După fiecare vizită la oculist constatarea este că fetiţa vede tot mai rău. Un unchi şi alte persoane din familia lui Molly suferă de aceeaşi maladie degenerativă, dar se credea că numai sexul masculin este atacat, aşa că părinţii nu erau pregătiţi să afle că şi micuţa Molly putea să cadă victimă acestei nenorociri. Acum sunt testaţi pentru aceeaşi boală şi cei doi fraţi mai mici ai ei. În vremea asta, Molly a început să înveţe alfabetul braille şi cum să circule cu bastonul alb. Dacă e vreo consolare în toată această atât de tristă şi emoţionantă poveste aceasta poate fi numai faptul că Molly, deocamdată, mai are încă atât de multe de văzut!Citiţi şi

Am venit să îmi caut fericirea și m-am găsit pe mine

Virginia Woolf – când mintea nu te mai lasă să trăiești

De ce sunt singură la aproape 40 de ani? Pentru că îmi permit!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro