Madeira către nomazii digitali: „Veniți să lucrați aici!”

22 February 2021

În 2017, scriam aici: “Încă nu se ştie câţi astfel de nomazi există, însă este clar că numărul lor este în creştere, întrucât inclusiv lumea corporaţiilor nu este în conflict cu acest nou mod de a aborda viaţa profesională. Totuşi, cei mai mulţi sunt millenians interesaţi să facă o pauză în modul tradiţional de lucru şi baby boomers cu resurse financiare şi flexibilitate peste medie.”

Ei, bine, ne-am informat și iată care este situația azi, după patru ani și o pandemie în desfășurare încă:

Locuri precum Bali, Berlin și Lisabona sunt în topul listelor cu cele mai bune locuri din lume în care nomazii digitali pot lucra de la distanță și, în același timp, să se bucure de un trai bun. Sunt destinații care atrag o comunitate globală de suflete independente prin conexiuni Wi-Fi la fel de puternice ca un espresso și cu un raport atractiv între calitatea vieții și costuri.

Însă, pentru cei care caută și alte destinații, un mic arhipelag considerat Hawaii-ul Europei poate fi considerată următoarea mare destinație pentru amatorii de lucru de la distanță. Iar „mare” înseamnă în acest caz „mic”, pentru că vorbim despre regiunea portugheză autonomă Madeira, tot mai populară în ultimii ani.

Image by jacqueline macou

„În condițiile în care tot mai mulți oameni părăsesc orașele mari, ne-am dorit un sat restrâns unde să se creeze conexiuni mai profunde decât în mediul urban”, spune Gonçalo Hall (33 de ani), unul dintre nomazii digitali din Insulele Madeira.

Proiectul-pilot realizat cu sprijin din partea guvernului regional Madeira și al StartUpMadeira în satul Ponta do Sol, a fost inaugurat pe 1 februarie acest an, fiind gata să găzduiască până la 100 de lucrători la distanță într-un spațiu colaborativ, dar și în locuințele din jurul localității. Proiectul are în plan extinderea către alte clădiri, atât din interiorul satului, cât și din alte părți ale insulei.

Din cauza pandemiei Covid-19, condițiile se schimbă permanent. Pe 29 ianuarie, ca răspuns la creșterea numărului de cazuri din Portugalia, autoritățile au extins măsurile restrictive și au închis granița terestră cu Spania. Cetățenii au primit astfel interdicția de a călători peste hotare timp de 15 zile. Însă, planurile de lansare au mers înainte, iar acum organizatorilor le mai rămâne să vadă cum vor sta lucrurile: dacă vor construi satul, vor veni oamenii să lucreze de aici?

Mai multă libertate și timp pentru propriile pasiuni

Până în prezent, 75 de nomazi digitali s-au angajat să devină printre primii care încep să lucreze din pitorescul sat cu aproximativ 8.200 de locuitori, înghesuiți între o vale înverzită de pe coasta de sud-vest a insulei și o plajă pietroasă.

Gonçalo Hall, care se află în Madeira și a întâlnit deja câțiva dintre nomazii digitali, spune că în jur de alte 40 de persoane urmau să ajungă în sat în jurul datei de 1 februarie din țări precum Germania, Olanda, Spania, Portugalia, Polonia, Irlanda, Republica Cehă.

Spațiul de lucru este găzduit de „Centrul Cultural John Dos Passos”, iar cazările sunt asigurate în 40 de case, precum și într-un hotel din Ponta do Sol deja rezervat pentru lucrătorii la distanță, după cum afirma Carlos Soares Lopes, CEO al StartUpMadeira, un incubator de afaceri implicat în proiectul care oferă suport companiilor cu sediul pe insulă.

„Mai mult de 2.000 de persoane din locuri îndepărtate precum Africa de Sud, Statele Unite și Nigeria și-au manifestat interesul pe site”, a spus Hall. Apoi, aceștia sunt adăugați într-un grup de pe rețeaua Slack, unde pot obține sfaturi pentru locuințe, pot găsi potențiali colegi de cameră, pot fi la curent cu restricțiile locale Covid-19 ori obține alte sfaturi.

Americanca Jenn Parr, care locuiește împreună cu soțul ei în orașul portughez Porto (și care poate călători în Madeira deoarece se află deja în Uniunea Europeană), s-a înregistrat și ea pentru a deveni membră a comunității de nomazi digitali de pe insulă.

Femeia de 37 de ani din Maryland este educator și spune despre sine că nu este „o persoană urbană”, dar că este atrasă de natura și de posibilitățile de excursii oferite de insulă, de vremea blândă (iarna temperatura se menține în jurul a 15 grade Celsius), dar și de ocazia de a fi alături de alți lucrători independenți.

„Spațiul comun de lucru mi se pare atrăgător”, spune ea. „Poate fi inspirațional să întâlnești antreprenori care au găsit moduri de a aduce mai multă libertate în viețile lor și de a-și urmări pasiunile”.

Bineînțeles, de pe insulă nu puteau lipsi nici românii. Cuplul Gabe Marușca și Ralu Enea lucrează remote în Madeira din septembrie 2020, iar recent au aflat și ei despre satul de nomazi digitali, unde iau în considerare să se mute pentru a fi alături de alți oameni asemenea lor.

După ce au jonglat cu opțiuni precum Bali, Cipru, Malta și Spania, Marușca spune că insula de aproximativ 55 de kilometri lungime apreciată de turiștii care caută soarele „oferă pachetul complet”.

Marușca listează ca avantaje accesul la munți și ocean, prețurile reduse, localnicii prietenoși și internetul de mare viteză, pe lângă dimensiunile reduse ale insulei, ceea ce el consideră că oferă condiții mai propice pentru apropierea de comunitate și posibilitatea de a zăbovi mai mult aici, spre deosebire de locuri mai mari pe care le-a vizitat.

„Nu vrem să stăm o lună într-un loc, iar apoi să ne mutăm. Este super obositor să faci asta”, spune bărbatul de 36 de ani, fondator al Digital Finest, care în prezent împarte cu prietena sa un apartament de 3 camere cu vedere la ocean, în Funchal, în schimbul unei chirii lunare de 1,200 €.

Loc mic, visuri mari

Gonçalo Hall, consultantul care ajută la lansarea proiectului, spune că ideea de a deschide un sat pentru nomazii digitali pe insulă, cunoscută în principal pentru vinurile sale, i-a venit în timpul unei vizite din septembrie 2020.

După ce a petrecut mare parte din 2018 și 2019 călătorind prin lume și lucrând în timp ce vizita cascade în Bali sau încerca mâncarea stradală din Thailanda, el a ajuns cu ocazia unei conferințe de lucru în Madeira, loc în care nu mai fusese din copilărie.

„Peisajele sunt ceva ce nu am mai văzut până acum”, spune Hall despre arhipelagul compus din patru insule (dintre care numai două sunt locuite) și care care se află la nord de Insulele Canare, în Oceanul Atlantic, mai aproape de Maroc decât de Europa.

„M-am gândit că eu cunosc comunitatea de nomazi digitali și mă întrebam de ce oamenii nu vin aici”. Astfel, Ponta do Sol a fost localitatea aleasă pentru testarea proiectului, iar acum este de așteptat ca acesta să se extindă și către alte zone ale insulei, după cum spune Carlos Soares Lopes.

Spațiul comun de lucru este dotat cu o cameră care găzduiește pentru început 22 de birouri (sunt disponibile și câteva locuri acoperite în exterior). Pentru păstrarea distanței sociale și respectarea regulilor de prevenție împotriva Covid-19, lucrătorii vor utiliza spațiul în ture, având acces la internet de mare viteză, la o imprimantă și la foarte importanta mașină de cafea.

Speranța pentru acest proiect, chiar dinainte de extinderea către alte zone, este aceea că nomazii digitali se vor răspândi pe întreaga suprafață a insulei, injectând astfel bani în economia locală afectată de pandemie, dar și către locuitorii care depind în mare măsură de turism.

În timpul fazei inițiale, care va dura între 1 februarie și 30 iunie, nu va exista nicio taxă pentru utilizarea spațiului de lucru, însă șederea de minimum o lună este o cerință obligatorie.

Evenimentele de networking, seminariile pe teme precum criptomonede, cursuri de yoga și excursii în natură sunt deja prezentate ca activități de grup pentru comunitate. Nu este prevăzută în plan taxarea pe viitor a oamenilor pentru a face parte din comunitate, spune Lopes, care precizează că scopul proiectului este acela de a pregăti localnicii să dezvolte noi afaceri în jurul acestei piețe de nișă.

Cum se ajunge aici?

Rezidenții Uniunii Europene și ai țărilor din spațiul Schengen pot călători în Madeira, dar se recomandă anterior consultarea condițiilor de călătorie din țările de origine și, de asemenea, aceștia ar trebui să aibă asupra lor și un test PCR cu rezultat negativ pentru Covid-19 la sosirea pe insulă.

Pentru moment, cei mai mulți dintre americanii care doresc să se alăture comunității de nomazi digitali sunt nevoiți să mai aștepte, deoarece călătoriile neesențiale din SUA spre Uniunea Europeană sunt deocamdată restricționate din cauza pandemiei.

„Cu toate că multe țări precum SUA, Canada, Brazilia au în prezent restricții de călătorie către Portugalia, primim cu bucurie înregistrări inclusiv din partea acestor naționalități, deoarece chiar dacă oamenii nu pot călători acum în Madeira, ei pot rămâne în contact cu insula și cu planurile noastre”, spune Lopes.

Localnicii salută perspectiva

Lopes mai precizează că reacția proprietarilor, oamenilor de afaceri și chiar a avocaților de pe insulă a fost până acum una foarte pozitivă, iar mulți dintre aceștia și-au manifestat interesul de a lua parte la inițiativă prin adaptarea prețurilor de cazare în sistem lunar pentru nomazii digitali, oferind inclusiv tarife pe termen lung pentru închirierea de mașini.

În schimbul unei taxe, avocații insulari îi pot ajuta de asemenea pe nomazii digitali să își prelungească șederea prin aplicarea pentru vize non-turistice, inclusiv pentru Viza Golden valabilă în Portugalia sau pentru permisul de rezidență D7.

Luis Vilhena, un arhitect portughez care trăiește în Madeira din 1989 (a sosit pentru un proiect de 6 luni și nu a mai plecat), spune că odată ce ai ajuns aici, insula devine un loc foarte ușor de îndrăgit.

„Peisajele te inspiră, iar locul este sigur. Dimineața poți înota în ocean, iar după amiază poți face o excursie pe munte. Ponta do Sol pare un loc firesc pentru un sat al nomazilor digitali, datorită posibilității de a face excursii pe munte cu bicicleta, de a naviga pe ocean, de a face surf sau de a experimenta alte activități de aventură. În plus, insula este și foarte aproape de Europa”, spune el. Zborul de la Lisabona durează aproximativ 90 de minute.

Francisco Fontes, originar din Madeira, a revenit recent pe insulă alături de prietena sa italiancă, după ce jobul său în domeniul finanțelor din SUA i-a permis să lucreze de la distanță. El spune că Ponta do Sol, cu aleile sale sinuoase, acoperișurile din țiglă și plajele pietroase este asemănător cu satele întâlnite de-a lungul coastei Amalfi, din Italia.

„Este foarte mic. Când te gândești la un sat de nomazi, te gândești fix la așa ceva. Este un loc unde ieși afară și dai peste alți oameni care fac parte din acest proiect”.

Fontes spune că bunica sa, care era din Ponta do Sol și care nu se mai află printre noi, s-ar fi bucurat să vadă revenirea la viață a satului ei: „Spunea mereu că ar vrea să vadă cinematograful local la fel de animat ca în anii ’30, când fusese construit de tatăl ei. Cred că acest gen de inițiativă poate readuce o parte din lucrurile pentru care Ponta do Sol a fost înființat inițial. În plus, nu am auzit pe nimeni să spună ceva de rău despre acest sat, iar acesta este întotdeauna un semn bun”.

În încheiere, vreau să vă spun că, oricât vi s-ar părea de incredibil, România ocupă un onorant loc trei într-un top al celor mai bune destinații pentru nomazii digitali. După Canada și UK. Celelalte locuri sunt ocupate de Suedia, Danemarca, Franța, Olanda, Australia, Elveția și Germania. Citiţi şi

Educație pentru succes

Mami, îți mulțumim că ne-ai luat din Ucraina!

„A trecut! Și eu am contribuit puțin!“

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro