În 2018, când realizatorul Bill Holderman debuta cu spumoasa comedie Book Club, nu a revoluționat genul, dar acel „feel-good” era evident. La urma urmei, cea mai mare parte a acțiunii acelei producții s-a derulat în confortabile camere de zi sau în hoteluri de lux, iar mâncarea și băutura ornau acțiunile unor dame extrem de năbădăioase, în pofida unei vârste care ar rima, pentru unii, cu îngrijirea nepoțeilor. Beneficiind de o distribuție în care se regăsesc staruri precum Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen și Mary Steenburgen, Holderman a dus aventura la alt nivel și a continuat cu Book Club: The Next Chapter. Depășind cu bine pandemia, printre multe discuții via Zoom, cvartetul dezlănțuit se îndreaptă spre Italia și încearcă să explice încă o dată lumii că ‘vârsta chiar e o chestiune de cifre’.
Paranteză: te uiți la ele și nu-i așa că Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen și Mary Steenburgen seamănă cu niște mătușici de pe la noi? fără spondiloza cervicala ori gonartroza? Iată că se fac filme pentru actori și actrițe de 70 sau chiar de 80 de ani – Jane Fonda e foarte în formă! Filmul acesta are un mesaj foarte limpede pentru populația feminină a lumii: dacă nu ne mișcăm din vreme, nici la filme n-o să mai putem merge, c-or să ne doară genunchii ori coloana cervicală, necum să mai visăm la ce altceva mai fac protagonistele. 🙂
Filmările au beneficiat de o imagine extrem de luminoasă, cu un montaj palpitant și cu intrigi derutante, pelicula reușește să mențină în continuare inima poveștii sale originale, doar datorită chimiei grupului central. Scenariul e semnat de Holderman și Erin Simms și încă de la primele cadre încearcă să înrădăcineze ideea că eroinele au îndurat restricțiile, izolarea și – grație unui număr mare (dar credibil!) de întâlniri Zoom – au depășit și criza sanitară mondială. Eroinele au citit totul, de la „Oameni normali” la „Alchimistul”, dar s-au implicat și în conservarea legumelor. Depășind această zonă, stabilesc o întâlnire de pomină, deși par toate concentrate ‘să descifreze semne ’, că doar au citit Coelho. Reveleția ne-o oferă Vivian (Jane Fonda), care a fost mai toată viața singură, iar acum e logodită cu primul ei iubit (revine Don Johnson, în rolul lui Arthur). Efervescentă ca întotdeauna, Carol (Mary Steenburgen) se simte încă afectată de pierderea restaurantului și de un înfricoșător atac de cord suferit de drăguțul ei soț, Bruce (Craig T. Nelson), dar nu ezită să planifice excursia la care toate patru visaseră. Purtate de valurile vieții, femeile au tot amânat această călătorie care nu se mai lăsa așteptată, mai ales că erau incitate de lecturile amintite. De astă-dată, cărțile sunt irelevante pentru noua lor aventură, căci urmează o vacanță de ‘burlăcițe’ – înainte ca Vivian să se căsătorească cu iubitul ei Arthur (Don Johnson).
Desigur, fiecare reacționează diferit: Vivian nu vrea să-l supere pe Arthur, Diane (Diana Keaton) este îngrozită să-și părăsească viața bine aranjată (inclusiv iubitul, Andy García în rolul lui Mitchell), iar Sharon (Candice Bergen) nu își poate lăsa singură pisica. Fără prea multe întârzieri, ‘planetele se aliniază’ și cele patru prietene trebuie să plece spre însorita Toscana. Cvartetul teribil trece prin multe aventuri în Roma, Florența și Veneția, înainte ca un final romantic să se profileze pentru mai multe dintre ele. Deși mai toate se angajează în curând în solicitări repetate de a amesteca itinerariul, se distrează mult și iau în calcul propria lor moarte. Se ivesc încurcături previzibile și întorsături neinspirate: bagaje furate, priviri cu subînțeles aruncate unor celebre statui antice (bărbați goi), confundarea unui bărbat atrăgător în uniformă de polițist cu un stripper, toată gama de clișee despre turiștii americani ignoranți – toate sunt presărate cu reflecții cu adevărat emoționante și valoroase asupra a ceea ce înseamnă să te maturizezi, mai ales ca femeie. Dintre toate, Candice Bergen este mereu dură, perspicace și pare veridică.
În fapt, toate cele patru eroine sunt spirituale, dezirabile, drăguțe, complicate, amuzante, sexy, inteligente și dezordonate. Legătura lor este puternică, viața lor nu s-a încheiat, iar unele dintre lecțiile pe care sunt forțate să le învețe au o reală rezonanță dincolo de marele ecran. Întregul film e presărat cu secvențe ba amuzante, ba prea bizare (un străin arătos le cântă în italiană la o petrecere… ținută la o școală de gătit). Pofta de joc și amuzamentul e mereu contrapunctat de imagini cu o Italie rurală, tocmai bună de promovare turistică. Toată lumea pare să zâmbească și să chicotească într-o poveste în care bietele femei trebuie să fie salvate de către domnii atenți și răvășiți de o anumită vârstă, interpretați de Giancarlo Giannini, Hugh Quarshie și Vincent Riotta. Pe alocuri, filmul este înăbușit cu un sirop de condescendență. Printre dulciuri, Prosecco, muzică cu aromă italiană ușor de ascultat, bunele prietene amestecă de zor și cultura Romei, Veneției și Toscanei. Totuși, curgerea din acest dulceag «jurnal de călătorie» este mai leneșă decât în prima parte (filmul din 2018), cu ceva insinuări chicotitoare și puțin narcisism etalat. Farmecul vine din jocul năbădăios al acestor septuagenare, ba chiar și-o octogenară (incredibila Jane Fonda), care nu se lasă domolite și insistă să demonstreze că poate exista prietenie, dragoste și zâmbet la orice vârstă. Book Club: The Next Chapter nu vindecă de angoase, dar relaxează.
Pe Mădălina o găsiți și aici.
Regia: Bill Holderman
Scenariul: Bill Holderman și Erin Simms
Imaginea: Andrew Dunn
Montajul: Doc Crotzer
Muzica: Tom Howe
Distribuția:
Diane Keaton- Diane
Jane Fonda – Vivian
Candice Bergen – Sharon
Mary Steenburgen – Carol
Andy García – Mitchell
Don Johnson – Arthur
Data lansării: 12. 05. 2023
Durata: 108 min.
Citiţi şi
Robert Wolders – bărbatul care a făcut fericite câteva mari actrițe
Salutări din Toscana și Liguria
Suntem dispuși să ne căutăm inimi de… tinichea?!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.