Câştigătoarea Miss World Canada, Anastasia Lin, a declarat că i s-a refuzat dreptul de a se înscrie în competiţia Miss World din acest an din cauza faptului că a luat poziţie publică în problema drepturilor omului în China şi a abuzurilor autorităţilor chineze.
Anastasia Lin, în vârstă de 25 de ani, este actriţă şi s-a născut în China, iar în 2003 a emigrat în Canada. Anul acesta în luna mai a câştigat Miss World Canada, ocazie cu care a vorbit deschis despre abuzurile guvernului chinez, axându-se pe apărarea grupării spirituale Falun Gong, persecutată de guvernul chinez ca fiind un cult religios. În China legea permite arestarea oricărei persoane suspectate de a sprijini mişcări religioase neaprobate de către stat. Anastasia a început să ia atitudine publică în această problemă, impresionată fiind de persecutările la care sunt supuşi chinezii de către guvern. Însă din cauza curajul său, Anastasia va rata acum posibilitatea câştigării titlului Miss World, deoarece nu va putea fi prezentă în competiţia care se va desfăşura în decembrie în Sanya, China, în condiţiile în care guvernul chinez nu i-a trimis scrisoarea de invitaţie în baza căreia să poată solicita viza.
Data limită pentru primirea acestei scrisoari a fost ieri, 20 noiembrie. Deoarece ceremonia de deschidere are loc pe 23 noiembrie, şansele sale de a concura se apropie de zero, cu toate că, aşa cum a declarat pentru BBC, câteva zile de întârziere nu ar trebui să o afecteze, însă timpul trece repede şi şansele scad. Cu toate acestea nu este dispusă să renunţe nici la competiţie şi nici la opiniile sale, mai ales că îi sunt împărtăşite în China, deşi oamenii tac de frica represiunilor. Inclusiv ea se teme pentru tatăl său care trăieşte în China şi care a fost deja contactat de autoriităţile chineze pentru a fi avertizat de posibilele consecinţe pe care le-ar putea avea de suportat dacă Lin îşi menţine poziţia. Dar Anastasia este hotarâtă să apere în continuare, folosindu-se de vizibilitatea pe care titlul său i-o conferă, dreptul chinezilor la libera opinie şi drepturile omului în ţara sa de origine. De asemenea, intenţionează să conteste decizia de a nu fi primit scrisoarea necesară din partea guvernului chinez.
Până acum, deşi contactate de BBC, consulatele chineze de la Toronto şi Ottawa nu au reacţionat în niciun fel.
Citiţi şi
Fetelor, femeilor, doamnelor, gagicilor, sexoaselor, zeițelor, sunteți minunate așa cum sunteți!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.