Nastassja Kinski sau despre cum trece statutul de divă

8 June 2015

Lacrima AndraUnele doamne din cinema, bine trecute de vârsta la care să mai facă furori, vin în festivaluri mici  comparativ cu festivalurile de film demult consacrate şi  uită aceste doamne că anii au trecut, regizorii le-au uitat, iar publicul face eforturi să şi le amintească, mai ales publicul tânăr, care nu le-a apucat în perioada lor de glorie. Dincolo de a fi nedemn, comportamenul lor este şi teribil de lipsit de eleganţă faţă de cei care se deranjează să le mai frecventeze pe aceste doamne. Una dintre ele a oferit publicului un spectacol nedorit: madame Nastassja Kinski, la TIFF 2015.

După ce vreme de o săptămână întreagă apariţia ei a fost învăluită în aşteptări fără rost, în amânări ale întâlnirii ei cu ziariştii şi publicul, Nastassja Kinski a binevoit să anunţe că va vorbi totuşi cu fanii ei clujeni şi cu presa, duminică la ora 17. „Bine şi aşa!”, şi-a zis lumea, după ce sesiunea de la sfârşitul săptămânii fusese anulată pur şi simplu.

Duminică, ora 17. Lounge-ul TIFF nu geme de oameni semn că ce vă spuneam eu în deschiderea materialului e adevărat: doar nostalgicii şi fanii cinema-ului, plus ziariştii mai ştiu despre cine e vorba. Pentru publicul tânăr al TIFF, doamna nu e o atracţie. Dar oamenii, fie şi din alte generaţii, au venit totuşi. E duminică după-amiaza.

nastassjia kinski

Discuţia moderată de Mihnea Măruţă, – da, cel care l-a moderat şi pe Băsescu în disputa sa electoral-finală cu Antonescu, în 2009 – a decurs greoi. Kinski era timorată, Mihnea cu tot rafinamentul său n-a reuşit s-o determine să se relaxeze şi să răspundă firesc. Ciudat pentru o actriţă. Gesturi largi, cuvinte incerte, scăpate parcă printre dinţi. Aceasta să fie faimoasa întruchipare a lui Tess, câştigătoarea Golden Globe Award? Ciudată lipsă de prezenţă de spirit pentru o actriţă şi fost model, tocmai în lounge-ul modest, pentru ea, al TIFF. Se cere absolut nelalocul său „a nu se fotografia sau filma”. Oamenii se miră, reacţionează. Li se permite să filmeze totuşi. Sumară alegere! Se pot scoate capturi foto dintr-o filmare, deci inutilă opţiune!

Întrebările curg, previzibile. Răspunsurile se află deja demult pe “net”. Ea a mai vorbit despre cum percepe Europa şi America despre fotografiile ei, despre experienţa ei de film. Acum pare nelalocul ei şi încurcată. Cineva o întreabă despre fotografia ei  care a făcut multă vreme bucuria ochilor oamenilor, cea în care apare nud, înconjurată de un constrictor. Se ridică şi pleacă pur şi simplu. Revine după o jumătate de oră pentru a spune tuturor: „Goodbye!”, se ascunde în Biserica Catolică „Sfântul Mihail” de parcă ar fi bântuit-o haite de paparazzi şi nu o mână de fotografi, vreo doi-trei câţi am dorit să o surprindem. O bătrânică se răneşte cumva în toată goana asta. Kinski se opreşte în dreptul ei să vadă dacă e rănită grav. Femeia o recunoaşte. Se miră! O sărută pe obraz. Kinski fuge de ochii camerelor, se întoarce mereu cu spatele, se ascunde în spatele şuviţelor de păr. Să fie vârsta cu care nu se împacă, să fie trecutul pe care nu-l acceptă în totalitate? Să fie din toate la un loc?

Kinski constrictor

Comportamentul femeii, cândva divă este disproporţionat. Poate ar fi fost adecvat şi de înţeles în vremurile de glorie. Atunci ar fi făcut furori. Dar atunci avea vreo 20 de ani. Poate că viaţa ei de copil abuzat totuşi determină comportamente dificile fie şi la maturitatea care ar trebui să fie împlinită cel puţin prin gloria atinsă. Uneori e mai bine să le laşi oamenilor memoria unei frumuseţi tinere, proaspete, crude, aşa cum a fost frumuseţea ei. Ori măcar demnitatea omului care a învăţat ceva din trecerea sa prin lume.

TIFF e un festival în care vin, in general, regizori la prima sau a doua participare la un festival de film. Clujul e un oraş de provincie, totuşi, chiar dacă e capitala provinciei sale şi al doilea oraş după Bucureşti în ordinea mulţimii locuitorilor săi. Clujenii sunt iubitori de cinema, dar marea majoritate a consumatorilor de cinema din Cluj sunt tineri, foarte tineri. Pentru ei Nastassja Kinski e uitare. Filmul care a făcut-o celebră e pentru ei un fel de muzeu în care cei mai mulţi nu intră niciodată pentru că există suficiente pelicule pe care să le consume acum, imediat, mai potrivite aşteptărilor şi mentalităţilor lor. Ar fi fost mai de apreciat echilibrul demn al unei doamne experimentate la cei 54 de ani ai săi, cu experienţa ei de viaţă, împărtăşită frumos spre exemplul pozitiv celor mai tineri, care caută modele în ea. Să zicem că n-a fost să fie! Păcat! Uneori ar trebui să ne amintim cu toţii cine suntem în raport cu lumea. Inclusiv fostele dive ale cinematografului! Iar persoanele de faţă se includ întotdeauna.

La bună recitire!Citiţi şi

Tristețea de a fi o pițipoancă ratată

30 septembrie – 30 octombrie, XR month – Bucureștiul în realitate augmentată

Chiar dacă ai plecat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. iulia / 8 June 2015 22:47

  Femeia cred ca e pe panta schizofreniei….hai sa nu-i acordam mai multa atentie decat trebuie. Asta e, cu varsta unii dintre noi o luam pe aratura.

  0
  0
  Reply
 2. liliana / 8 June 2015 20:02

  îmi place cum scrii tu, lacrima, dar ceva din textul acesta respinge. te legi atât de mult de vârsta ei…și ce dacă are 54 de ani??!! că doar nu are 70 sau 80. și dacă ar avea și ar face roluri magistrale de ce ar conta un nenorocit de număr?! e o actriță în floarea vârstei. uită-te la meryl streep ce roluri uluitoare a reușit la 50 de ani. e o femeie tânără! chestia asta cu vârsta e de un prost gust desăvârșit, iartă-mă. și ce nu pricep, de ce oamenii așteaptă de la actori să fie așa cum sunt în roluri? cum sunt pe ecran? cum își imaginează ei că ar trebui să fie o divă? să treacă pe stradă unduind ca trestia? de ce oamenii așteaptă de la un scriitor să fie copia fidelă a rândurilor scrise? omul e om, fără legătură cu actorul sau scriitorul. cred că aici te-ai lăsat puțin ghidată de prejudecăți și nimic nu e mai înfiorător decât să ai prejudecăți.

  0
  0
  Reply
  • lacrima andra / 8 June 2015 21:29

   Dupa cum spuneam clar si in text, comportamentul e inadecvat cu varsta, experienta, pozitia ei. Nu-mi spune ca la 80 de ani cu poalele-n cap o tipa e sexy doar ca ne temem sa nu cumva sa avem prejudecati. Asta a lasat in urma cu ifosele si fii sigura n-a venit pe gratis si ma indoiesc ca a luat bani sa faca fitze. Am intervievat-o si pe Claudia Cardinale. Sa fii o doamna e o arta si constat ca tot mai mult e un lux. Oricat nu ne place, imbatranim si conteaza ce oferim celorlalti la orice varsta si cu atat mai mult de la o varsta in sus. In loc sa fie model a ales sa fie diva care nu mai e de fapt. Jenant! Si nu ma aflam acolo sa aduc ofrande pe altarul ei, ci sa spun ce vad. Asta voi face mereu oricat si ori pe cine ar deranja. Seara faina!

   0
   0
   Reply
 3. dp / 8 June 2015 12:26

  Un articol de doi bani, incoerent, rautacios si lipsit de empatie. Descrierea comportamentului Nastasjei Kinski sugereaza mai degraba o mare timiditate, nicidecum un comportament fitos si de diva. De altfel, nici autoarea nu pare a fi decisa cum sa il catalogheze, psihanalizind gratuit, optind, totusi, spre versiunea care o pune la zid pe Nastasja Kinski, drept “diva rasuflata” care isi mai permite, vai, sa participe la festivaluri. Oricum, suspectez ca peste 10 ani, vor mai fi inca persoane care isi vor aminti de acrita NK, in timp ce ma indoiesc ca va exista un fan club al jurnalistei Lacrima Andra. Cit despre Lacrima Andra la 54 de ani…mai bine sa nici nu vorbim despre asta.

  0
  0
  Reply
  • Lacrima Andra
   Lacrima Andra / 8 June 2015 12:38

   Firesc ca isi vor aminti, foarte bine ca o vor face. Are totusi un Golden Globe Award. Asta nu anuleaza fitzele de la festivalul asta. Eu mi-am facut doar datoria sa relatez cele intamplate. Ca nu va veti aminti de mine, voi cele care acum va manifestati cum pretindeti ca am facut-o eu? Cine trebuie isi va aminti, fiti linistite 🙂 Zi senina tuturor.

   0
   0
   Reply
 4. Lacrima Andra
  Lacrima Andra / 8 June 2015 12:15

  Falia oricum exista asa cum exista si categorii de consumatori. Pentru publicul tanar, fie el si iubitor de muzica populara, talentul Irinei Loghin nu zice mare branza…Nici talentul Corinei Chiriac, pentru publicul iubitor de acea categorie de muzica… Talentul nu justifica uniformizarea publicului, decat in cazul publicului avizat, iar mentiunea asta se face in material suficient de clar pentru cine vrea sa o vada. Avizatii si nostalgicii – spuneam si in material – au fost s-o vada. Putini rau de tot (ca sa vezi). Ceilalti au trecut peste…

  0
  0
  Reply
 5. Monica Nistorescu / 8 June 2015 11:54

  Oare publicul de 20 de ani a auzit de Greta Garbo?
  Bătrânica rănită probabil că da…
  E periculos să sapi falii pe criterii de vârstă între iubitorii de film…pompieristic…
  În altă ordine de idei, eu, în naivitatea mea, credeam că TALENTUL și nu vârsta “fac furori” când vine vorba de actorie…avem exemple destule în acest sens…

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro