O casă de vis

16 May 2015

Pretty Penny este casa construită în 1856 în stil victorian, cu influențe arhitecturale italiene pe malurile râului Hudson, din Nyack, New York și vândută în 1932 cuplului celebru Hayes – MacArthur. În aceste zile, casa este scoasă din nou la vânzare și costă o groază de bani, cum îi este și numele – 4,9 milioane de dolari.

pp20

Helen Hayes și-a petrecut în această casă peste 60 de ani. Alături de familia ei, aici au găsit-o toate tragediile și în cele din urmă, sfârșitul. Casa aceasta, poate părea modestă pentru o Primă Doamnă a Teatrului American, însă cunoscând-o mai bine, îți dai seama că n-a dorit să epateze nici în stilul de a locui, ci și-a urmat idea de confort și hobby-urile chiar și în alegerea casei. Casa, așezată pe un lot de peste 1,4 acri, are trei etaje, șase dormitoare și opt băi, dar mai ales are o panoramă fascinantă și o grădină care cu siguranță i-a oferit multă bucurie și liniște Helenei Hayes, o pasionată grădinăreasă. Aici au fost găzduiți, Ronald Reagan, Marilyn Monroe sau Katherine Hapburn, ori, fascinantul Orson Wells. Cu toate acestea, vecinii își amintesc că doamna MacArthur, cum o cunoșteau pe Helen Hayes, ”era adorabilă și foarte caldă”.

pretty penny 7

În 1939, reporterilor de  la „Life Magazine” li s-a părut ca vila ar fi prea ”teatrală”, în condițiile în care văzuseră o colonadă vopsită să imite marmura pe care cei trei membri ai familiei Hayes-MacArthur erau reprezentați ca heruvimi, iar în jur își aflau locul candelabre mari de cristal și picturi de Rubens sau Degas, alături de diverse daruri primite de la oaspeți celebri. Lumea s-a întrebat de ce Charles MacArthur a numit casa Pretty Penny, adică ”o avere”Acesta, se pare a răspuns în binecunoscutul său stil ironic: ”Pentru că atât a costat”.

Pretty Penny a devenit celebră poate și datorită picturii realizate de cel mai cunoscut pictor realist american din perioada interbelică, Edward Hopper, care, surprinzător, copilărise pe aceeași stradă. Inițial, Hopper a refuzat comanda. Dar, căzut în uitare și scăpătat, Hopper acceptă să picteze Pretty Penny, însă se opune cerinței clienților săi celebri de a o reprezenta în tablou și pe Mary, fiica acestora și pudelul ei. Le predă tabloul în luna decembrie a anului 1939. În prezent, tabloul se  află în custodia Smith College Museum of Art. Helen avea să-și amintească întâlnirea cu Hopper, despre care scrie astfel în memoriile sale: ”Pur și simplu m-am ofilit sub fierbințeala acestui refuz! Într-adevăr, omul acesta mă speria îngrozitor!”.

Din 1993 încoace, casa a trecut prin mâinile mai multor proprietari, atrași pe de o parte de figurile celebre care o locuiseră, pe de altă parte atrași de frumusețea peisajului. Unul dintre proprietari a fost Rosie O’Donnell, o cunoscută gazdă a unui talk-show american care-i purta numele. Aceasta a intervenit în reamenajarea casei, la fel cum au făcut și proprietarii ulteriori. Totuși, Pretty Penny păstrează încă destule elemente din aerul istoric și amprenta cuplului Hayes-MacArthur.Citiţi şi

Sclipirile diamantelor – Breakfast at Tiffany’s

Latergram

Bucureștiul dispărut

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro