3 septembrie 1980 – Actorul britanic Peter O’Toole, devenit celebritate internațională în 1962, în rolul Lawrence al Arabiei, revine pe scenă pentru prima dată în 17 ani, în casa tradițională a dramei shakespeariane, teatrul Old Vic din Londra. Și a ales piesa despre care mulți actori jură că este blestemată – Macbeth.
Blestemată sau nu, piesa, care spune povestea unui nobil ce îl ucide pe regele Scoției și îi ia tronul, a făcut moarte de om și într-un alt mod: s-a fost vândut și ultimul loc, oferind o mult așteptată redresare financiară teatrului.
Cum a apărut acest interes extraordinar al publicului? O dată, sigur că au vrut să-l vadă pe O’Toole. Dar, mai puternic au acționat criticile teribile din toate jurnalele: Macbeth a fost sălbatic desființat și a dus la schimburi dure de replici în afara scenei. The Times a descris producția ca fiind „îngrozitoare”, în timp ce Daily Mail a considerat că este „eroic ridicolă”. The Guardian a vorbit despre „o performanță de scandalagiu de cartier a lui Peter O’Toole, la fel de subtil ca un berbec”. The Observer a observat că „ar fi șanse ca piesa să placă, dar interpretarea lui O’Toole sugerează o răzbunare personală pe piesă.” Iar Sunday Times pune capac: „Nu aveți încredere în acele recenzii. Spectacolul este mult mai rău decât orice s-a imaginat până acum; o piatră de hotar în istoria actoriei grosiere.”
O’Toole era conștient de ghinionul asociat în mod tradițional cu o lucrare la care mulți actori s-ar referi doar ca „piesa scoțiană”. El a insistat în repetiții și interviuri ca titlul piesei să nu fie menționat.
Leonard Downie a scris în Washington Post: „S-a dovedit că temerile lui O’Toole erau bine întemeiate. În timpul primei reprezentații, el și Lady Macbeth au intrat într-un perete pe scenă, o sabie a fost îndoită într-o luptă neîndemânatică, neintenționată, comică, iar publicul a hohotit de râs la ceea ce ar fi trebuit să fie scene șocante ale fantomei lui Macbeth și Banquo stropind totul cu sânge.”
Aparent, O’Toole nu a fost impresionat de critici. Solicitat să comenteze recenziile, el a spus: „Am fost insultat de experți. Acestea sunt adevăruri pe jumătate, aberații serioase și minciuni. publicul nu ia în seamă”.
Și a avut dreptate: Macbeth devenise cel mai căutat bilet din oraș. Cozile de cumpărători se întindeau în jurul teatrului, iar telefoanele pentru rezervări sunau întruna la Old Vic și în Bristol, Leeds, Coventry și Liverpool, unde piesa urma să ajungă în turneu.
Citiţi şi
Când învingătorul strigă: “I am the law!” – Becket
O poveste amuzantă – de unde vine cuvântul “elegant”
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.