Patru despărțiri

9 November 2023

Cunoșteam destul de bine un grup format din patru cupluri: patru colegi de liceu (trei băieți și o fata) și partenerii lor. Tineri toți, între 28 și 33 de ani. Petreceau mult timp împreuna, revelioane, aniversări, degustări de vinuri, excursii etc. De un an încoace, grupul a început să se micșoreze: mai întâi s-a destrămat un cuplu, apoi altul, până când au rămas doar cei patru foști colegi, singuri și în căutare de alți parteneri. Am aflat, la timpul ei, povestea fiecăreia dintre despărțiri și am ajuns la concluzia tolstoiană că toți oamenii se îndrăgostesc la fel, dar fiecare se dezîndrăgostește în manieră proprie.

Primii care s-au despărțit, au fost A și B. Locuiau împreuna de 8 ani, păreau inseparabili. Cu câteva luni înainte de nuntă, ea a început să aibă atacuri de panică. Nu mai mânca, nu-și mai găsea locul, se speria din orice. Într-o zi și-a făcut bagajele și a plecat la părinți, doar “pentru o perioadă”. Departe de A, a început să se simtă din ce în ce mai bine. Nu s-a mai întors niciodată la el. El, ca să uite, a lăsat casa și orașul în care a stat cu B și s-a mutat la Milano.

Fabio Hurtado

După câteva luni, s-au despărțit C și D. Ei erau căsătoriți și aveau o agenție de publicitate împreună. C, un intelectual rasat, noaptea lucra, ziua dormea. Lucra și D, dar în timpul zilei; seara făcea sport, socializa, iar noaptea dormea. Într-o seară, el a văzut un mesaj pe telefonul ei – o declarație de dragoste. A cerut explicații, le-a primit: D se îndrăgostise de un tip cu care juca volei. C i-a spus că o iartă și a rugat-o să renunțe la amant, D a refuzat; voia divorțul. S-au separat, ea s-a mutat cu sportivul, el a continuat să poarte verigheta și nu s-au grăbit să divorțeze. D a rămas însărcinată cu amantul, C a ajutat-o să-și publice cartea. Sunt în continuare asociați, lucrează împreună. Ea urmează să nască, el nu a renunțat încă la verigheta. D i-a dedicat lui C cartea publicată. Vor divorța când vor avea timp.

Apoi s-au despărțit E și F. E fusese cea mai populară fata din liceu și ar fi putut avea orice bărbat ar fi vrut. Frumoasă, înaltă, blondă, bogată, un pic superficială. Se îndrăgostea repede, își revenea la fel de rapid, dar rămânea prietenă cu toți foștii. Până când s-a îndrăgostit de F, un tip arătos, dar cam neserios. Făcuse o adevărată obsesie pentru el, îi controla telefonul, îl urmărea. A descoperit că o înșela, a făcut scandal, pe el l-a agresat, pe “cealaltă” a insultat-o, un circ incredibil. F a denunțat-o, s-a terminat foarte urât. Nu-i vine nici ei să creadă că a putut să se comporte așa, când tipul nici măcar nu-i plăcea din cale-afară. Crede că a drogat-o sau cine știe ce altceva i-a făcut. In orice caz, F este singurul ex de care E nici nu mai vrea să audă.

Ultimii s-au despărțit G și H. G, lider înnăscut, carismatic, hiperactiv, singurul din grup fără studii superioare, s-a trezit intr-o dimineața și i-a spus lui H, care tocmai pregătea micul dejun, că are nevoie de o pauză foarte lungă. Că vrea să cunoască alte femei, că vrea să se redescopere, că monogamia poate nu este pentru el. Pe scurt, i-a cerut să-și facă bagajele și să se mute de îndată din casa lui. Locuiau împreuna de șase ani. H, absolventă a uneia dintre cele mai prestigioase universități din lume, tobă de carte și de cultură, plânge și nu înțelege nimic. Unde-a greșit? “Nu e vina ta. Tu ești minunată, nu te merit”, se justifică F, deja cu ochii in telefon. H a lăsat și ea micul oraș, mutându-se la Milano, orașul tuturor posibilităților. Acolo se vede, din când în când, cu A, primul “despărțit” din grup. A a reînceput sa iasă cu alte femei (a descoperit că ii plac cele mai în vârsta decât el), in timp ce H a început să meargă la psiholog. Crede că, după despărțirea de G, nu va mai fi niciodată fericită.

Maria este autoarea cărții Străina de la ultimul etaj și are contribuții la antologiile Singure și păcătoase și Neterminatele iubiri

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Salutări din Lombardia, Veneto și Puglia

Ultima noapte, un film italian ce merită văzut

Salutări din Lombardia

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro