Pentru astea Te-ai lăsat răstignit, Doamne?

20 April 2014

Petronela RotarStau cu microfonul într-o mînă şi cu lumînarea în cealaltă, în curtea bisericii tale, Doamne. Plouă tare, mi-e foarte frig, am şi puţină febră şi mă doare capul şi carnea mă doare. Dar Tu ştii toate astea deja, fiindcă Tu eşti Atoateştiutorul. Privesc vălătucii de abur care îmi ies din gură cînd respir, marea de umbrele ude, popii cîntînd pe nas, bătrînii închinîndu-se larg, pînă la pămîntul ud. Mă doare tot, într-un fel cosmic. Stau aplecată şi udă şi blasfemiez, Doamne, şi nu îmi reprim gîndurile, fiindcă Tu le auzi, oricum. Aşa că te întreb ce nevoie ai de circul ăsta, dacă te bucuri sau dacă eşti trist cînd ne vezi aşa, adunaţi laolaltă în jurul cîteunui slujbaş de-al Tău care îşi numără în gînd cîştigurile după spovedanii, în timp ce cu glas tare îţi aduce laudă Ţie. Tu, care ai dărîmat în templu tarabele negustorilor, ce simţi cînd ne vezi aşa? Cît de amară ţi-e inima, Doamne, cînd ne vezi cu pălării şi botine de lux, cu botox în meclă, aşteptînd nerăbdător să se termine slujba să mergem în club sau acasă cu amantul? Cînd ne auzi batjocorindu-i în gînd pe ceilalţi, judecîndu-i, dispreţuindu-i? Cînd ne ştii certaţi cu oameni dragi, cu inimile negre de ură şi invidii? Ce nevoie ai, Doamne, de toate astea? Eşti fericit că slujbaşii tăi îţi construiesc biserici pentru babe, dar nu te ridică în sufletele celor tineri? Îţi plac jelaniile lor? Îţi plac slujbele astea triste, îţi place să ne ştii temători şi înfricoşaţi? Ce nevoie ai, Doamne, de toate astea? Pentru astea te-ai lăsat răstignit? Nu ai vrea, Doamne, să îţi fie oamenii mai mult curaţi în suflet şi porniri, mai mult aplecaţi spre ei înşişi decît aplecaţi în genunchi în faţa unor icoane pictate? Îţi face trebuinţă toată prosternarea asta de la cei care acum se închină, iar mai încolo dau un brînci vecinului de coada la paşte că nu se grăbeşte?

Paște

Stau în curtea bisericii Tale, Doamne şi mă doare Învierea Ta. Văd o gloată de oameni care nu Te iubesc şi nu Te înţeleg, care nu se iubesc şi nu se înţeleg. Şi eu sunt ca ei, Doamne, nu sunt cu nimic mai bună, dar fix în momentul ăsta văd cu claritate blasfemiatoare că totul e un circ absolut, un teatru absurd, de ev mediu, că au rămas puţini care simt, înţeleg şi iubesc, iar toţi ceilalţi vor doar să ajungă acasă să mănînce şi bea, căci le-a zis preotul “bucuraţi-vă”, iar asta e singura bucurie pe care o ştiu şi o au. Stau în curtea bisericii tale, Doamne, şi te simt trist şi plîngînd, îmi amintesc că de multe Învieri încoace tot plouă şi poate că aşa ştii Tu să dori. Prea ai lăsat totul în mîna oamenilor, Doamne, prea au făcut ei legi în numele Tău, prea sunt setoşi de putere şi manipulare, prea i-ai lăsat de capul lor să te batjocorească pretinzînd că te slujesc.

Stau cu microfonul într-o mînă şi cu lumînarea în cealaltă, în curtea bisericii Tale, Doamne, şi totul îmi pare deşertăciune şi mă mir că ei nu văd că nu de asta ne-ai trimis pe lume. Şi mă tot udă lacrimile Tale şi mă mir că ei nu simt. Şi nu îmi reprim nimic din ce gîndesc şi simt fiindcă Tu oricum ştii, dar eu nu mă tem căci eu simt cum eşti, îţi simt doar milele şi iubirea, nu şi înfricoşarea. Şi cred că eşti tare singur, la Tine în cer, părăsit de oameni, de preoţi şi de îngeri, neînţeles şi trist.

Pe Petronela o găsiți toată aici.Citiţi şi

Regina Maria și Paștele din 1917, 1918

Jurnal de învățător (VII): Paștele și gândul lumii (1933 vs 2023)

Cina, Răstignirea și Învierea în pictură, de-a lungul secolelor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Corina Nica / 16 April 2017 10:35

  Am 41 de ani şi sufăr de o boală foarte gravă, fără leac. Nu am timp să gândesc rău de nimeni. Nu vreau să judec pe nimeni. Ştiu doar că era bine şi cald acasă cu copiii mei în brațe şi n-aş fi plecat spre slujba de înviere. Iar ei, copiii mei, au dorit să mergem. Pentru ei am mers, dar m-am bucurat pe mine. M-am rugat pentru lucruri normale. Am venit acasă fericiți, ținându-ne de mână. Era multă lume acolo, mă bucură că oamenii mai aleg să vină la biserică. Cunosc câțiva preoți pe care îi respect mult şi îi iubesc, cred că ar trebui mai puțin prigoniți. Hristos a înviat!

  Reply
 2. vasile / 16 April 2017 2:00

  Aolooo. Tu intrebi pe domnu’ cum se simte ca prin biserici umbla muieri cu botox?
  Da’ ca timp de 2000 de ani au fost mereu razboaie, camere de gazare si toate cele? mereu, mereu? de astea sa-l intrebi.

  Reply
 3. julie / 1 May 2016 10:31

  Bisericile nu sunt pentru babe. Ele sunt Casa Domnului. Acolo unde Duhul Sfant se revarsa peste oameni in timpul Sfintei Liturghii. Dar trebuie sa-i treci pragul si nu doar pret de o inchinaciune pe fuga la icoane. Mai renuntati la aerul asta de superioritate atotcunoscatoare; daca vreti cu adevarat sa-I faceti pe plac lui Hristos, incetati sa mai judecati lumea.

  Reply
 4. Lilia / 11 April 2015 22:53

  Daca autoarea n-ar fi atat de suficienta si aroganta… poate as crede-o…

  Reply
 5. Lucian B. / 1 November 2014 22:32

  Foarte ´´batut in cuie“ ceea ce ai scris.Frumos!!!
  O poezie antica,un imn adresat unui zeu inexistent,dar lacom,trufas,meschin adica OM.Care intre timp a devenit ateu chiar si de sine insusi.

  Mult succes. 🙂

  Reply
 6. Cristina / 23 October 2014 14:57

  Frumos articol si cat se poate de adevarat!!

  Reply
 7. Mircea / 13 June 2014 11:46

  Frumos articol .Din fericire sunt inca multi copii ascultatori si buni a lui Dumnezeu atat intre mireni cat si clerici si asta este bucurie mare la Domnul pe langa intristarile de care vorbiti .Iubirea lui Dumnezeu pentru cel mai mare pãcãtos este mai mare decât iubirea celui mai mare sfânt fatã de Dumnezeu.pr Arsenie Boca
  Tu, omule, ai mari răspunderi
  Sfântul Cuvios IOAN IACOB – Hozevitul, Ierusalim

  O, omule, ce mari răspunderi ai
  De tot ce faci pe lume,
  De tot ce spui, în scris sau grai,
  De pilda ce la alţii dai,
  Căci ea mereu spre iad sau rai,
  Pe mulţi o să-i îndrume! Arăţi o cale, calea ta
  În urma ta nu piere.
  E calea bună, sau e rea?
  Va prăbuşi, sau va-nălţa,
  Vor merge suflete pe ea
  Spre cer, sau spre durere?!

  Ce grijă trebuie să pui
  În viaţa ta, în toate,
  Căci gândul care-l scrii sau spui,
  S-a dus…. în veci nu-l mai aduni,
  Dar vei culege roada lui
  Ori viu, ori mort… odată! Trăieşti o viaţă, viaţa ta
  E una, numai una.
  Oricum ar fi, tu nu uita,
  Cum ţi-o trăieşti, vei câştiga
  Ori bucurii pe veci prin ea,
  Ori plâns pe totdeauna!

  Ai spus o vorbă, vorba ta
  Mergând din gură-n gură,
  Va-nveseli, sau va-ntrista,
  Va curăţi, sau va-ntina,
  Rodind sămânţa pusă-n ea
  De dragoste sau ură. O, omule, ce mari răspunderi ai!
  Tu vei pleca din lume,
  Dar ce ai spus prin scris sau grai,
  Sau laşi prin pilda ce o dai,
  Pe mulţi, pe mulţi la iad sau rai
  Mereu o să-i îndrume!

  Scrii un cuvânt; cuvântul scris
  E-un leac, sau o otravă.
  Tu vei muri, dar tot ce-ai scris
  Rămâne-n urmă drum deschis,
  Spre înălţare, sau abis,
  Spre – ocară, sau spre slavă. Deci, nu uita, fii credincios!
  Cu grijă şi cu teamă:
  Să laşi în inimi luminos
  Un semn, un gând, un drum frumos,
  Căci pentru toate, ne-ndoios
  Odată vei da seamă!

  Ai scris un cântec, versul tău
  Rămâne după tine:
  Îndemn spre bine sau spre rău,
  Spre curăţire sau desfrâu
  Lăsând în inimi rodul tău
  De har, sau de ruşine.

  Sfântul Cuvios IOAN IACOB – Hozevitul, Ierusalim

  Reply
 8. anca / 24 April 2014 15:49

  Tot ce ai scris e corect. Din punctul de vedere al omului sau pe alocuri chiar mai rau, dar nu pronunt. Cand nu te uiti cu ochi de dragoste, cand te separi pe tine si pe Dumnezeu de-o parte, si gloata de cealalta, nu esti aproape de El. Cand te vezi pe tine intre oamenii aia asa neputiciosi si mici si neevoluati si goi, si te vezi pe tine chiar mai rau decat ei pentru ca te cunosti si stii prea bine, ai invatat cu multe lacrimi cat de “nobila” si “consecventa” si “buna” si “puternica” esti, adica nici vorba. Cand te vezi pe tine mai rau decat toti aia de acolo, si vezi cum ne iubeste Hristos, ca si un parinte care oricat de urati sau rai ar ajunge copiii lui ii vede mereu in lumina, mereu frumosi, mereu buni, ca si in prima clipa cand le-a vazut chipul. Asa ca atunci cand mai ai ganduri din astea de marire, si eu am cu gramada, spune un “inapoia mea Satano” iubeste si lasa-te iubita. E asa de bine!

  Reply
 9. lulu / 21 April 2014 18:44

  Bine le mai zici! De asta anul asta am stat acasa la mine si Lumina am primit-o in suflet!

  Reply
 10. Ştefania Puşcalău / 20 April 2014 22:35

  frumos şi dureros de adevărat ai mai scris! n-aş şti ce să mai adaug. doar recitesc. şi mă bucur de oameni ca tine.
  Hristos a înviat!

  Reply
 11. unbekannt / 20 April 2014 21:40

  Doamna sunteti de-o ipocrizie induiosatoare!!

  Reply
 12. Mărguţă Cornel / 20 April 2014 19:18

  Mi-l imaginez pe Cioran , luandu-te de dupa umeri si spunand : fata draga, avem multe de discutat !

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro