Problema Dragnea

17 May 2018

Andrei 2Deși nu pare, problema Dragnea nu e Dragnea.

Desigur, Dragnea e ceea ce: un ingineraș care s-a târât printr-o facultate, fără prejudecăți cu privire la repetenție. Un țărănuș de la Gratia, Teleorman.

Un bișnițar căruia anii ’90 i-au deschis porțile politicului, unde au fost mereu banii în capitalismul nostru fără capitaliști.

Un efect advers al democrației: a reușit să păstorească pe cele mai înalte culmi ale prăbușirii un județ întreg (creând totodată un electorat cointeresat și captiv). Ca atare, a fost numai bun să i se dea pe mână țara întreagă.

Dar problema Dragnea nu e Dragnea, el e o notă de subsol în istoria românilor. Problema Dragnea e cultura politică la carpato-danubiano-pontici. Legitimitatea abuzului de putere, care nu poate să dea (și nici nu dă) decât Ceaușescu sau Băsescu sau Năstase sau Ponta.

Problema Dragnea e că într-o cultură politică atât de precară nu există mecanisme de apărare. Presa e moartă-n coteț, societatea e anesteziată cu un mic (metoda Căcâna), instituțiile sunt precare și visul de aur al românului e să aibă și el sinecura lui, să fure și el de la ceilalți, cum și ceilalți fură de la toți. Să îi iasă și lui ceva.

dragnea tanar

Dragnea nu va rămâne. Va ajunge sau nu va ajunge la pușcărie, va primi vizite de la tânăra de impecabile moravuri (o cunoaște tânăra de impecabile moravuri cuvântul sufertaș?). Va fugi în Caraiabe sau în Togo, nu contează. Problema Dragnea va rămâne – e a noastră.

Atât timp cât acest gen de raportare al carapato-danubiano-ponticilor la putere nu va trece, problema Dragnea va fi deschisă.

Justiția va fi mereu strâmbă și va face loc, hoții vor trăi în paradis și diferite capete de porc vor continua sarabanda flegmelor peste masa de contribuabili care se miră cum am ajuns noi aici, deși, pentru a construi o societate, n-au făcut, de fapt, niciodată, nimic.

A mers mereu și așa. A mers, nimic de zis, doar că se mergea la groapă.

România dispare, pentru că o asemenea raportare la putere nu poate produce decât stăpâni și sclavi și suflete moarte.

Lagărul. Lagărul noi l-am construit. Problema Dragnea e absența cetățeanului autonom, disprețuirea libertății, proslăvirea lehamitei, tolerarea incompetenților în funcție publică.

Problema Dragnea suntem noi.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Securismul a făcut metastaze

Gargară cu educația

Femeia care hotărăște într-o zi că nu mai vrea să trăiască cu firimituri

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro