Putem negocia puţin?

19 April 2016

gloria alexandru– Îmi permiteți să vă subevaluez competenţele profesionale?

Cred că preţul solicitat pentru acest serviciu este mult prea mare. Eu nu cred că un astfel de serviciu poate să coste atât. Hai, mai faceţi o reducere, aşa să mă simt eu bine pe banii mei. Nu mă interesează cheltuielile dumneavoastră interne pentru a-mi oferi acest serviciu, eu sunt obișnuit să nu dau niciodată cât se cere, să-i demonstrez omului că pe banii mei eu am ultimul cuvânt. Hai, mai lasă din preț!

Câţi dintre cei care lucraţi în servicii (şi nu mă refer aici la serviciile de informaţii 🙂 ) aţi auzit replica: Care e ultimul dumneavoastră preţ? Putem negocia puţin?

cuplu getty images

©Getty Images

De ce ţii cont când îţi stabileşti valoarea tarifelor pentru munca ta? Cât văd clienţii din efortul tău, din brandul tău?

Oamenii sunt egoişti (poate şi săraci) şi n-ar plăti niciodată mai mult pentru un serviciu doar pentru a te răsplăti pentru munca prestată.

Dacă pentru tine preţul este răsplata muncii depuse, a efortului intelectual, a abordării şi a găsirii soluţiei optime pentru clientul tău, pentru el preţul tău este o sumă total nemeritată pe care o lasă cu mare greutate la casierie.

E şi pe piața serviciilor un cod nescris de bună practică în care, e mai bine să te abţii, dacă îți trece prin cap să negociezi ca la piață când cumperi cartofi :

• la cosmetică, manichiură, coafor: dacă iţi trece prin cap să negociezi tariful pentru serviciu, vei primi exact calitatea pe care ţi-o permiţi. Pentru că atunci când te-ai gândit să faci un gheșeft pe propria piele, tu nu ai analizat din prisma prestatorului care şi-o fi cuantificat munca, timpul pierdut cu tine şi cu starea ta de spririt proastă;

• la medicul din privat: N-ai putea cere o plombă ori un implant mai ieftin pentru că tu ai nevoie de bani de vacanţă. Cum nu ai putea nici să ceri un preţ mai mic pentru o naştere naturală în care tu faci toată treaba, doar pentru faptul că ai avut cazare de trei stele în loc de spitalul de stat infecţios;

• la avocat: cred că e clar că obligaţia lui de diligenţă nu o poţi cuantifica tu. Şi nici cunoştinţele sale juridice.

• la notar: dacă ai şti că negocierea taxelor poate fi mână în mână cu evaziunea fiscală şi că actul tău poate fi lovit de nulitate, aşa-i că te-ai mai gândi puţin? Asta pentru că statul a previzionat un anumit cuantum al taxelor încasate prin acest serviciu şi majoritatea lucrează la minimul prevăzut de lege.

• la executor: chiar dacă au cele mai mari tarife din domeniul juridic, nu prea mai ești în măsură să-i negociezi procentul pe care îl va primi din executarea bunului tău. Iar creditorul tău nu prea e sensibil în ce te privește și, cu siguranță, nu-l interesează că va plăti mai mult pentru a-și recupera ceva din creanță. Același lucru l-ai face și tu dacă ai fi creditor și ai vrea cu disperare să-ți recuperezi din datorii.

• la menajeră: femeia asta face ce nu mai ai tu chef și timp să faci, deci nu-i cazul să-i negociezi tariful, pentru că îl merită din plin. Îți ușurează ție viața chiar dacă uneori îți poate da impresia că ți-o complică.

Și atunci, unde mai negociezi?

Că la supermarket nu poți, n-ai cu cine, la magazinele de haine nu poți, nu te bagă nimeni în seamă. Te mulțumești să urmărești reducerile, crezând în naivitatea ta că ai făcut afacerea vieții, deși știm că majoritatea reducerilor de la noi se fac după ce în prealabil prețul a fost majorat cu măcar 50-70%.

La bancă n-ai nicio șansă să negociezi pentru că ăștia sunt cămătari cu experiență și orice ți se pare ție că ai câștigat în plus din ceva comisioane, se întorc toate împotriva ta, pentru că, fie vorba între noi, ajungi să dai dublu față de cât ai luat împrumut.

Sunt sigură că mai sunt multe alte domenii în care e bine să fii prudent când te apucă un chef de negociere, măcar așa să lași impresia că înțelegi mecanismul operațiunilor pe care le fac prestatorii de servicii pentru a te mulțumi. În felul ăsta, ai arăta respect oamenilor care muncesc pentru tine într-un fel sau altul, într-un moment sau altul al vieții. Ai părea chiar că apreciezi dezvoltarea fiecăruia din domeniul său de activitate și că-i răsplătești pentru cât au investit în sine ca profesioniști.

Deși, aparent rămâne doar piața locul unde ai mai avea câștig de cauză în negociere, e indicat să fii prudent și acolo. Chiar nu e ușor să-ți rupi oasele făcând azi agricultură, deci e bine să apreciem munca fiecărui om, pe orice segment reușește să se dezvolte.

Pe Gloria o găsiţi întreagă  aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Vom educa oameni mici care vor rămâne mici fiind educați de oameni mici

Prețurile la energie, importante pentru populație și în sezonul cald

Charlotte, soacra mea americană

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro