Regiunea Sud – Est din România este a doua cea mai săracă din UE

8 October 2019

Comisia Europeană a lansat pe 7 octombrie, la Bruxelles, ediția 2019 a Indicelui European Regional al Competitivității (IERC), un instrument care măsoară din trei în trei ani factorii majori ai competitivității, pentru toate regiunile europene.

Potrivit noului index, Locul 1 este ocupat de Stockholm (Suedia), cu 100 de puncte, urmat de Londra (UK), cu 99,1 puncte și Utrecht (Olanda), cu 99 de puncte. Regiunea București – Ilfov se clasează pe locul 151 din 268 de regiuni, în timp ce regiunea Sud-Est (România) e pe penultimul loc, înaintea regiunii Egeea de Nord (Grecia).

De remarcat că regiunea Sud – Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea) punctează chiar mai slab decât Guyana, teritoriu sud-american al Franței, aflată pe al treilea cel mai slab loc, cu 5,6 puncte.

Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord), din care face parte și Clujul, se situează pe locul 246 din totalul celor 268 de regiuni europene, cu un scor de 17,45 din 100 de puncte.

Vezi aici harta interactivă realizată de Comisia Europeană

Indicele ia în calcul parametri precum inovația, complexitatea mediului de business, infrastructura, inovarea, mărimea pieței etc.

La nivel național, cea mai competitivă regiune este București-Ilfov, cu 55,9 puncte, urmată de Vest (20,9) care sunt și singurele aflate peste media națională de 17,84 de puncte, trasă radical în sus de capitală. Urmează Nord-Vest cu 17,45, Sud-Muntenia (15,62), Centru (13,18), Sud-Vest (10,57), Nord-Est (9,05) și Sud-Est (5,35).

Comparativ cu anul 2010, când a fost realizat prima dată IERC, Nord-Vestul a pierdut în acest clasament în fața regiunii Vest, cu centrul la Timișoara. Regiunea de Vest a trecut în față încă din 2016, și de atunci se distanțează.

În ceea ce privește regiunea București-Ilfov, acesta este singura care trece de media europeană de 50 de puncte, dar este departe de alte capitale din Europa Centrală și de Est, precum Varșovia, Praga sau Bratislava. Folosind harta interactivă a IERC, care notează indicele agregat și nu scorul, se observă că București-Ilfov are un indice de -0,10, în vreme ce regiunea Varșoviei înregistrează unul de 0,23, a Bratislavei, 0,43, iar a Pragăi, tot 0,43.

Citiţi articolul complet aici.Citiţi şi

Îngrașă-te, slăbește, fii mai blândă și mai calină, fii mai rebelă, fii dată dracului, fii fatală, fii cuminte!

Bucureștiul sub Firea

“Duduia va călători mult și va fi mereu în sărbătoare”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro