România… de la Caragiale pân’ la Mutu!

16 June 2015

Marius AgapeTrăim într-o țară mișto, foarte mișto, frate! Important e doar unghiul din care privești. Atâta tot. Avem de toate, suntem cu de toate, precum șaorma.

Evident că opera lui Călinescu are corespondență în titlu, chiar dacă însuși Caragiale nu reprezintă originile acestui neam, cum nici Mutu nu prea mai are legatură cu prezentul… sau?!

Dacă insistăm pe o analiză de neam și țară poate descoperim că nenea Iancu chiar e un Nostradamus al nostru, un prezicător mai ceva ca profetul, ba chiar și cu un har de “vindecare” mai ceva ca atotputernicul părinte Arsenie Boca, doar că al nostru ploieștean ne “rezolvă” printr-un haz de necaz autentic, original și unic în lume.

Așadar, de unde o fi știut Caragiale, nenicule, că madam Georgescu a lui dă și azi Bacalaoreatu’ pentru fii-su, și, culmea, tocmai la Morală să aibă probleme și beizadelele din zilele noastre? Mă întreb așa, din “curiositate”, oare din ce perspectivă ai fi privit camerele de luat vederi din sălile de clasă, din timpul examenelor? Oare ce soluție ai fi preconizat pentru o așa “problemă”, bre? Ai fi inventat un Dandanache, mai ceva ca Dandache însuși, și l-ai fi pus Ministrul Învătământului să nu mai țină secretizate subiectele de la Bac, ci să le lase la liber, și să se puncteze doar greșelile gramaticale și să se dea notă bună doar lucrărilor cu perle imposibile???

Intrând, puțin așa, în spiritul sportivo-danubiano-patriotic, cu siguranță n-ai fi ratat discursurile pline de înțelepciune ale regelui Hagi. Probabil că, “viața e frumoasă, dar merită trăită” n-ar fi rămas așa, doar o vorbă-n vânt, ci ar fi devenit o adevărată schiță cu învățăminte extrem de profunde. Să nu mai zic despre celebra “tre’ să fie bine, ca să nu fie rău”!!! Păi nu toată lumea vrea să fie bine, coane Gică, cine n-ar vrea să dribleze viața cum îl driblai, maiestatea ta, pe Maradonna la Campionatul din America ’94?! Doar nea Puiu Iordănescu, generalul, credea că-i dar de la divinitate și pupa cu foc iconițele, când colo trebuia să-ți pupe piciorul stâng cu care-i dădeai pase lu’ Răducioiu, pe care l-ai făcut așa de mare încât a uitat băiatu’ limba română la întoarcere. „Come si dice la voi, aicia, la România, am jucat bine, păcat de ghionion, mi amici!”

Bre, nea Iancule, da’ ce mai zici mata de Mutu? Noi toți, burtoșii de la bere, ne-am pus speranțele în șuturile lui, și când colo el dădea gol după gol fandositelor de prin ziare. Juca bine, domne, nu a scăpat niciuna, pe onoarea mea, îți spun. Măcar azi n-ai fi avut de lucru cu numele personajelor, trebuia să le păstrezi autentice și atât. Trăiesc bine mersi printre noi, Mitică de la Ligă, Mutu, Surdu, Nașu’, Gigi de la Athos, Borcea zis și Shakira, Meme sau Mimi, Prodanca sau Giovanni Mafiotu’. Au ajuns și pe la penitenciar unii, îți dai seama câtă materie primă aveai???

caragiale

Să nu mai zic de politicienii de azi, bre! Ai Mițe la tot pasu’, și nu doar blonde, chiar dacă blondele au fost pe gustul matale. Acum ai și roșcate, și brunete, și vopsite, și toate bune, una și una, prin toate partidele chiar, să nu fie cu supărare. Acum se poartă pălăriile de pai la politicieni, alea de plajă și ochelari mari de soare cu lentile colorate. Nu se mai stă la taclale și la o halbă îmbrăcat șic, cu pălarie, vestă și monoclu pe la terasele din Micul Paris, acum se beau șprițuri de vară și se joacă table, îmbrăcat doar cu bermude, pe plajele din marele Monaco. Crezi că te puteai sacrifica, coane, la așa viață tristă?

Nu se mai poartă nici pipele cu tutun, ci trabucurile cubaneze, iar decorurile nu mai sunt banale de ceva vreme, acum trebuie să te oglindești prin fațade, să se vadă bărbăția, poșetele și decapotabila la dublu. Prin Parlament e la fel, se doarme în continuare și se trece de la stânga la dreapta și invers, cu aceeași nonșalanță, n-ai fi avut surprize neplăcute deloc la capitolul ăsta. Și prin guvern Tipătescu și Cațavencu sunt tot acolo, nu i-a mișcat nimeni, au autoritate și acum. Amantlâcuri găsești și azi, cred că mereu o să fie o Miță plângăciosă care să hipnotizeze bărbații cu lacrimi și gesturi languroase, doar că șireteniile se transmit pe blog-uri, iar tandrețurile se scriu pe bilețele, nu prin epistole romantice, fiindcă le e frică să nu afle și alții despre iubirea lor. Acum mai citesc și alți mail-urile și se mai ascultă și telefoanele, dar ce știi matale, despre toate astea. Update-ază-te dacă vrei să fi genial și-n vremurile astea, io ce să-ți fac, pune-te la punct!

Auzi, bre, am și io o întrebare la matale. Te-ai fi gândit vreodată că sunt șanse ca meciul de fotbal dintre România și Ungaria să se joace acasă, pe Miercurea Ciuc Arena, sau că șaormiștii sunt cei mai căutați profesioniști?Citiţi şi

Iubiri de sâmbătă până-ntr-o duminică viitoare

Nu cred așa ceva!

Cele 5 limbaje ale iubirii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro