S.T. Dupont – “un produs costă cam cât o casă”

11 November 2015

Pe 12 noiembrie, S.T. DUPONT îşi va prezenta colecțiile exclusiviste în ediție limitată la Reşedinţa Franţei de la Bucureşti. S.T. DUPONT este una dintre cele mai vechi case de lux, cu peste 140 de ani de prestație de excepție în slujba conceptului art de vivre în stil franțuzesc. Meșterii aurari, lăcuitori și marochineri care lucrează în atelierele din Faverges duc mai departe un meșteșug unic, transmis și păstrat din generație în generație, pentru care Casa S.T. DUPONT a fost distinsă cu titlul „EPV” („întreprindere a patrimoniului viu”).

S.T DUPONT CraftsmanshipReprezentanții Casei S.T. DUPONT vor dezvălui savoir faire-ul francez şi vor prezenta, în avanpremieră, ediția limitată intitulată „Shoot the Moon”.

s t dupont shoot the moon

st dupont

Detalii brichetă.

S.T.-Dupont-Shoot-the-Moon-Diamond-Collection-Pen-2

Shoot the Moon, variantă cu diamante

Istoria Casei S. T. Dupont

1872: Simon Tissot-Dupont, fondatorul dinastiei, la doar 25 de ani, a selectat câțiva maeștri talentați și au plecat la Paris, unde au deschis un atelier de marochinărie. La puțin timp, au devenit furnizorul oficial al Magasins du Louvre, o referință în lumea accesoriilor de lux a acelor vremuri.

1880: cum la sfârșitul secolului al XIX-lea, monarhia, nobilimea și celebritățile vremii călătoreau frecvent, cu săptămânile sau chiar cu lunile, gențile și cuferele  S.T. Dupont, personalizate, au devenit accesorii indispensabile, care se distingeau prin materialele rare și meticulozitatea cu care erau realizate.

1920: în perioadă interbelică, André și Lucien Dupont, fiii lui Simon, au dus meșteșugul și arta mai departe. În salonul din Rue Dieu din Paris, frații Dupont primeau în vizită crema societății internaționale. Printre clienții loiali se numărau: Maharajahul de Patiala, Baronul Maurice de Rothschild sau Ducele de Kent. Ducele de Windsor era un fidel sfătuitor al lui Lucien Dupont, iar Al Capone își trimitea discret subalternul pentru a da comenzi. Chiar Cartier era client al casei Dupont, admirând unicitatea pieselor de o creativitate extraordinară. Întrebați despre prețul unui produs de lux, angajații companiei răspundeau: “aproximativ cât o casă”.

ST-Dupont-Bestellliste

Lista clienților din înalta societate: observați în pozițiile 4 și 5 două din reginele României – Elena și Ana. 

1929 – Frații Dupont pleacă împreună cu Louis Cartier la New York pentru a lansa noile geamantane de lux pentru voiaj la Cartier Boutique de pe Fifth Avenue.

1935  frații Tissot-Dupont angajează un meșter rus în aplicarea lacului chinezesc pe metal și Casa S.T. Dupont va deține secretul bine păzit al acestui meșteșug prin care vor fi înnobilate viitoarele creații.

al Doilea Război Mondial – în lipsa materiei prime și a clientelei, André Dupont va profita de experiența sa ca aurar și, în 1941, creează prima brichetă cu benzină, ca un accesoriu la geamantanul de călătorie al Maharajahului de Patiala. În 1952, deja brevetată, bricheta devine un real succes. În anii ’60, este văzută ca un simbol al statutului social și al bunului gust, fiind un cadou obișnuit oferit tinerilor ajunși la majorat.

regina elizabeth

1947 – Președintele francez Vincent Auriol îi oferă Prințesei Elisabeth a Marii Britanii, drept cadou de nuntă, o casetă pentru voiaj cu exterior din piele albastră, cu interiorul din piele de culoarea șampaniei și accesorii cu email chinezesc albastru. Toate acesoriile emailate au fost tratate de trei ori pentru a găsi culoarea perfectă. André Tissot Dupont a petrecut luni întregi verificând toate etapele de producție ale acestei adevărate opere de artă. În seara în care și-a dat acordul asupra culorii, s-a dus acasă, s-a așezat în fotoliul său, și-a luat ziarul și i-a spus soției: “în sfârșit am terminat geanta Prințesei”. Câteva momente mai târziu avea să moară împăcat. Președintele Nicolas Sarkozy ve repeta gestul în 2011, când va comanda o casetă pentru scris pentru a fi trimisă cadou de nuntă prințului William și domnișoarei Catherine Middleton.

Dupont21 humphrey Bogart 1947

Colecție mai veche – Bogie, 1947 – omagiu adus actorului Humphrey Bogart, clientul casei S.T. Dupont.

Audrey_Hepburn_with_black_Riviera_bag1prințesa elizabeth

1953 – André Dupont a creat prima geantă pentru doamne, “Riviera” într-o ediție limitată, folosind printre altele piele exotică pentru a completa gama de comenzi speciale. Audrey Hepburn a devenit una dintre primele sale cliente.

J Kennedy

 Jaqueline Kennedy 

1973 -Dupont lansează pe piață primul pix de lux din aur masiv, subțire și elegant, inspirat de Jackie Kennedy. Jackie era atât de îndrăgostită de bricheta ei, de sunetul inimitabil pe care îl făcea când se deschidea și închidea, încât a comandat un pix cu care să se asorteze. Așa s-a născut modelul de succes “The Classique”.

ST-Dupont-Sonderanfertigungen

Celebre în toată lumea, emblemă a Casei S.T. Dupont, brichetele sunt oferite la fel ca niște bijuterii. Împodobite în argint prețios, aur și email, pentru a ajunge la viitorul proprietar, au nevoie de 70 de piese, 600 de operații, 300 de teste și peste 100 de ore de muncă – gravură, dăltuire și lustruire.

În România, colecțiile S.T. DUPONT sunt comercializate în colaborare cu Brands International.Citiţi şi

Femeile și ochelarii lor de soare – o întreagă poveste

Album de familie româno-britanic

Armata doamnelor neparfumate și gri

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro