Robert Wolders – bărbatul care a făcut fericite câteva mari actrițe

9 September 2023

Actorul olandez Robert Wolders (28 septembrie 1936 – 12 iulie 2018) a fost partenerul de viață al actriței Audrey Hepburn (4 mai 1929 – 20 ianuarie 1993) în ultimii ei 13 ani de viață. Dar Audrey n-a fost singura actriță celebră din viața lui… Arătos, dar fără un trecut actoricesc memorabil, Robert a avut o istorie interesantă cu femeile.

1982. THE LIFE PICTURE COLLECTION/GETTY

Înainte de a fi cu Audrey, a fost căsătorit cu actrița Merle Oberon, vreme de patru ani, până la moartea acesteia în 1979, la 68 de ani, în urma unui accident vascular cerebral masiv.

Cei doi s-au cunoscut în 1973, în timpul filmărilor la ultimul film al lui Merle, produs chiar de ea – Interval, în care erau iubiți într-o relație de tip mai-septembrie, el fiind cel mai tânăr cu 25 de ani! Filmul a fost un eșec, mariajul ei de 16 ani se încheia odată cu filmul și după divorț, doi ani mai târziu, s-a căsătorit cu Robert.

Robert Wolders și Merle Oberon, 1974. (Photo by Fairchild Archive/WWD/Penske Media via Getty Images)

1973, foto: Alfred Eisenstaedt pentru Life Magazine, ©Time Inc.

La mai bine de un an de la moartea lui Merle, Robert a început o relație cu o altă actriță veterană a Hollywood-ului, Audrey, foarte bună prietenă cu Merle. Mie mi se pare că și seamănă uneori aceste două femei.

Cei doi s-au cunoscut printr-un prieten comun în ultimii ani ai celei de-a doua căsătorii a lui Audrey. În 1989, ea a numit cei nouă ani petrecuți până atunci cu Robert drept cei mai fericiți ani din viața ei și a declarat că se consideră căsătoriți, doar că nu oficial.

Același lucru îl declară și Robert, după moartea ei. „Am simțit că a avut două căsnicii nefericite, a fost minunat așa cum a fost.”

Anii ’80, în Beverly Hills. 

„Când era întrebată de căsătorie, ea mai spunea: „De ce să strici un lucru bun?” Îmi amintesc că i-a spus unui reporter că este mai romantic așa, deoarece nu este o altă bucată de hârtie, ci stăm împreună din loialitate unul față de celălalt. Dacă am fi fost mai tineri și am fi vrut să avem copii, ar fi fost altfel, dar nu era cazul. Audrey ne-a văzut ca fiind căsătoriți. Au fost momente când, pentru a evita confuzia, mă prezenta drept „soțul meu, Rob”, dar niciodată ca „partenerul meu” sau „partenerul meu de viață” sau ceva de genul acesta. Ceea ce m-a încântat întotdeauna sau a sunat întotdeauna atât de frumos era când spunea: „L-ai cunoscut pe Rob al meu?’ Sau „Acesta este Rob al meu.”

foto ALAN DAVIDSON

„Eram pregătiți unul pentru celălalt”, a mai spus Wolders despre chimia lor aproape instantanee. „În momentul din viața noastră în care ne-am întâlnit, amândoi  făcuserăm deja greșelile. Dacă ne-am fi întâlnit mai devreme, posibil să nu fi făcut împreună descoperirile pe care le-am făcut și să găsim acele lucruri care au fost valoroase pentru noi mai târziu în viață, când era mai maturi.”

1991, la ultimul eveniment la care au ieșit împreună. 

În septembrie 1992, când s-a întors din Somalia (Audrey a fost ambasador UNICEF din 1989 până în 1992), o durere de abdomen a declanșat o serie de investigații care au dus la diagnosticul de cancer peritoneal cu metastaze. A urmat operația, chimioterapia și… finalul rapid – pe 24 ianuarie 1993 a murit în somn în casa ei din Tolochenaz, Elveția.

În 2013, la 20 de ani de la moartea lui Audrey, Robert a dat publicității o scrisoare. Iată un fragment:

„În urmă cu aproape 20 de ani, lumea cinematografiei a pierdut unul dintre membrii săi luminoși și eu am pierdut-o pe doamna cu care am petrecut cei mai prețioși 14 ani de viață, Audrey Hepburn. În acești 20 de ani, am devenit din ce în ce mai conștient de cât de multe vieți a influențat Audrey. Sunt emoționat să constat că pentru mulți ea este o reflectare a lucrurilor la care ținem cel mai mult: bunătate, generozitate, caritate și umilință.

Mă consider binecuvântată că mi s-a permis să descopăr cât de adânc era implicat sufletul ei în angajamentul său total față de viață. Mi se pare că Audrey va fi simțit, foarte devreme în viață că valoarea de sine, bazată pe faimă sau frumusețe, este de foarte scurtă durată și astfel a rămas pentru totdeauna cum era ea în esență: realistă, conștientă și grijulie.”

Foarte frumos, dar să revenim la cronologia întâmplărilor din viața lui Robert.

La un an după moartea lui Audrey, 1994-1995, Robert a mai avut o relație cu actrița de teatru și film și dansatoare Leslie Caron, cu cinci ani mai mare (încă trăiește, are 92 de ani). Ori actrițele îl ocheau pe el, ceva mai tânăr, ori el le căuta pe ele, ceva mai mature. Că altfel nu se explică. 🙂

Și apoi, încă o relație și ultima, de două decenii, cu Shirlee Fonda (născută în 1932, deci cu patru ani mai mare decât Robert), a cincea soție a actorului Henry Fonda, o fostă însoțitoare de bord cu care Henry a avut cea mai lungă căsnicie – din 1965 până în 1982, la moartea lui.

2009, ©Donato Sardella/WireImage

Iată ce spune Robert într-un interviu din 2011: “După ce am pierdut-o pe Audrey, m-am întors în SUA pentru că aveam atât de mulți prieteni din primii ani, din anii ’60, când am venit prima dată aici. Din păcate, mulți dintre ei au murit, dar datorită lui Merle și lui Audrey, am întâlnit atât de mulți oameni, între care și pe marii mei prieteni Hank (Henry) Fonda și soția lui. Cu Shirley, văduva lui, am început să trăim împreună cu paisprezece ani în urmă. Și lucru ciudat este că Shirley a fost o mare prietenă cu Audrey și o mare prietenă cu Merle. Toate în același cerc. Poate sună ciudat. Erau prietene fiecare cu fiecare și știam că Merle ar fi aprobat ca eu să fiu cu Audrey cu siguranță, în loc să devin omul în plus. Și Audrey ar fi aprobat-o pe Shirley. Așa că acum sunt tatăl vitreg al lui Jane Fonda și al lui Peter Fonda. (râde) Glumesc, glumesc, pentru că Shirley și cu mine nu suntem căsătoriți. Dar fiul lui Jane îmi spune bunic.”

LOS ANGELES, 2013, Jane Fonda și Shirlee Mae Adams. Photo by Michael Buckner/WireImage

LOS ANGELES, CA, 2013, Shirlee Mae Adams și Robert Wolders. Photo by Michael Buckner/WireImage

Shirlee trăiește, are 91 de ani.

Ce contează în legătură cu viața acestui domn e că a făcut câteva femei fericite. 🙂Citiţi şi

Viața, ca o binemeritată vacanță – Book Club: The Next Chapter

Moon River (Breakfast at Tiffany’s)

Rooney Mara va fi Audrey Hepburn

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro