Să moară capra vecinului… din Pipera!

22 January 2012

Ah, Pipera! Multrâvnitul, minunatul cartier de lux a trecut de la extaz la agonie…De la lumină, la întuneric…Deopotrivă visat şi invidiat de majoritatea celor care îşi doreau o locuinţă „ca afară”. Privit de unii cu ură și de alții cu dezamăgire, satul Pipera, căci el asta este! – își etalează mai departe, încrezut ca un păun, vilele somptuase, fără să bage în seamă agitația semenilor lui.

Cartierul miliardarilor. Beverly Hills-ul României. Cireașa de pe tortul Voluntariului. Aici există proprietari care dețin în curtea din fața casei două-trei Rolls-uri, câte un Ferrari, o bucată de Maserati… Și astea, așa, de mers la cumpărături!

Dar să nu fim malițioși! Oamenii din Pipera au și ei necazurile lor. Unii! Pentru că circulația de pe bulevardul Iancu Nicolae este uneori gâtuită din cauza nesfârșitelor lucrări ale carosabilului, se formează și aici cozi, dar de Jeepuri, unul și unul: Mercedes Clasa G. BMW X6, Toyota Land Cruiser sau Porsche Cayenne. Și asta îi împiedică pe unii să iasă din curți!

Într-o zonă în care fiecare locuitor are cel puţin 2 SUV-uri şi o limuzină în curte, cel mai aşteptat vehicul este vidanja. O adevărată afacere, întrucât majoritatea imobilelor, chiar dacă sunt cât un bloc de patru etaje, au fosă septică sau cel mult o minireţea de canalizare între vile, care periodic trebuie curăţată. În Pipera, există puţine străzi pe care accesul se poate face neîngrădit, vizitarea cartierelor sau a uliţelor private, pe care abia poate încăpea o maşină, fiind interzisă. Accesul spre pădurea Tunari este şi el oprit. Proprietarii de la margine au obturat străzile adiacente bulevardului Iancu Nicolae, cu ieşire la zona verde, pe motiv că sunt deranjaţi de ţiganii care caută vreascuri şi lasă mizerie în pădure. Peste tot, obiectivele sunt protejate de diverse firme de pază şi protecţie, astfel încât te întrebi, ca omul: ce rost mai are pe lume Poliţia orașului Voluntari?

Dar ce tot scriu eu aici? Mă zgândăre invidia! În Pipera e frumos! E viață! E culoare! În apropierea Academiei Al. Ioan Cuza îşi fac veacul niște tinere: o blondă, o roşcată, o brunetă şi, uneori, mai apare o ţigăncuşă veselă, care chiuie des când trec mașinile prin fața ei. Când e cald „fetiţele” îşi ridică fustiţele, arătând şoferilor ce au de pierdut, dacă nu opresc, îşi scot câte un sân afară şi-l agită ca pe o sticlă cu suc acidulat, dau din fese şi scuipă cuvinte obscene. La câţiva paşi, în parcul Privighetorilor, mamele şi bonele îşi plimbă liniştite copiii, care rămân cu ochişorii pironiţi spre spectacolul grețos, aproape pornografic. Când opreşte vreun şofer însetat de amor „la ştramp, printre copaci”, fetele mai să se păruie între ele. Câştigătoarea se afundă în pădure sau pleacă mai departe, cu… cel care o plăteşte mai bine.

Primăria Voluntari, de care aparține vestitul cartier, a fixat pentru această zonă 0 a orașului impozite și taxe pe măsură. Dar nu toți cei care locuiesc în Pipera pot să țină ritmul cheltuielilor. Și nu pe toți îi înghesuie limuzinele la poartă și conturile de milioane de euro în bănci! În unele cartiere exclusiviste, împrejmuite cu gard de beton și păzite de bodyguarzi, există destui proprietari care își plătesc cu greu locuințele, cumpărate prin credit bancar. Unii dintre ei dau din colț în colț atunci când sunt puși în fața unor cheltuieli suplimentare. Creșterea și educarea unui copil de vârstă preșcolară și respectiv școlară este o chestiune dificilă în Pipera, dacă părinții nu pot aloca zeci de mii de euro anual pentru acest deziderat. O școală particulară costă peste 10.000 de euro anual! O grădiniță obișnuită, tot particulară, trage din bugetul familiei cam 500 de euro lunar! Există și varianta de a alege gădinița și școala de stat, însă Voluntariul, fiind una dintre cele mai extinse localități din țară, distanțele pe care trebuie să le străbată cei mici pot fi uriașe.

În ciuda impozitelor uriașe percepute de primărie, aceasta nu s-a îngrijit, în acești ani de dinaintea și de după explozia imobiliară, nici de infrastructură, iar planul de sistematizare al zonei nu prea există. Străzile, peste care își dau binețe vilele imense, sunt subdimensionate, sugrumate. E amuzant să privești un Hummer cum merge cu 3 km la oră, încercând să nu se atingă cu portierele prețioase de garduri! Peste toate astea, haitele de maidanezi, gata să-ți sară la jugulară, dacă nu te cunosc, completează perfect atmosfera pe ulițele de lux.

Majoritatea străzilor adiacente bulevardului Iancu Nicolae se înfundă în gardul aeroportului Militar Băneasa, respectiv în gardurile vilelor de la lizera pădurii Băneasa-Tunari, neexistând corespondențe între ele. Între IPRS Băneasa și școala Americană, pe partea stângă a drumului, cum mergi înspre șoseaua Pipera-Tunari, nu există de 4 ani iluminat public pe timp de noapte. Motivul ar fi că lucrarea de amenajare a străzii principale nu a fost încă recepționată, deși, se pare că primăria a investit aici nu mai puțin de 80 de milioane de euro! Apă potabilă din rețeaua publică, respectiv canalizare în sistem centralizat, există într-o mică proporție, iar la un moment dat, reprezentanții Apa Nova au spus că lucrarea ar fi foarte greu de realizat din cauza lipsei unui plan urbanistic adecvat.

Văzut de sus, din avion, totul pare aiurea. Cartierul seamănă cu o joacă de copii îndărătnici, care și-au ridicat castele acolo unde au vrut ei, fără să se gândească și la utilități și să vadă în perspectivă dezvoltarea perimetrului. Scăderea puterii de cumpărare și falimentul unor afaceri au făcut ca o parte dintre cei stabiliți în acest Beverly Hills să se retragă, punându-și în vânzare proprietățile la jumătate sau chiar la sfert de preț. De exemplu: o vilă cu etaj, de 300 de metri pătrați, situată pe un teren de 500 de metri pătrați, cu două garaje și semimobilată, ce costa 620.000 de euro în 2007, este scoasă acum la vânzare cu 260.000 de euro, negociabil.

Pipera. Vis spulberat. La tot pasul întâlneşti anunţuri de vânzare, iar preţurile au scăzut cel puţin la jumătate faţă de anul trecut, semn că oamenii care au crezut în viitorul acestui cartier rezidenţial cam dau bir cu fugiţii. Oare ce se va întâmpla în viitor? Va deveni oare Pipera încă o mahala puturoasă, prinsă cu un ac de siguranţă în fustele colorate ale Bucureștiului? Văm trăi și vom afla…

Extravaganțe de Pipera:

-tunuri antiaeriene din cel de-al Doilea Război Mondial (fără focoase) așezate de-o parte și de alta la intrarea în vilă;

-piscină la demisol, decorată cu basoreliefuri și marmură;

-cotețe pentru câini, cu încălzire prin pavaj și iluminate pe timp de noapte;

-sală de forță cu echipamente de peste 100.000 de euro;

-lift placat cu aur;

-teren de tenis cu tribune pentru… invitați;

-vilă transparentă (cu pereții din sticlă);

-garduri exterioare, de sute de metri lungime, placate cu travertin etc.Citiţi şi

Elie Saab Towers – primul proiect rezidențial de brand de lux din București

10 lucruri despre care nu înveți nici la școală, nici acasă

Patimile domnului Muscă în Valahía

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro