Sexul și gândirea

17 May 2014

ALAIN DE BOTTONPuţine lucruri pot fi atât de antitetice ca sexul şi gândirea. Sexul este produsul trupului, este nereflexiv, dionisiac şi imediat, o eliberare din constrângerile raţionalului, o soluţionare extatică a dorinţei fizice. Prin comparaţie, gândirea pare aproape o boală, o nevoie patologică de a impune ordinea, un simbol al incapacităţii melancolice a mintii de a se supune fluxului. Pentru mine, a gândi în timpul actului sexual însemna a încălca o lege fundamentală a acestuia, a mă face vinovat de o incapacitate blestemată de a păstra măcar acest domeniu pentru iresponsabilitatea dinaintea alungării din rai. Dar aveam oare de ales? […]

În acest dualism tradiţional, gânditorul şi îndrăgostitul se află la capetele opuse ale spectrului. Gânditorul se gândeşte la iubire, îndrăgostitul pur şi simplu iubeşte. Nu mă gândeam la nimic crud în timp ce-mi plimbam mâinile şi buzele pe trupul lui Chloe, dar Chloe ar fi fost probabil pur şi simplu deranjată de faptul că gândeam. Pentru că gândirea implică judecată (şi suntem cu toţii suficient de paranoici ca să considerăm judecata ca fiind ceva negativ), este întotdeauna suspectă în dormitor, unde goliciunea ne face vulnerabili.

Sarut

 Numărul complexelor legate de dimensiuni, culori, mirosuri şi comportament al organelor sexuale înseamnă că orice urmă de judecată evaluativă trebuie exilată. De aici şi suspinul care acoperă sunetul gândului amanţilor, suspin care confirmă mesajul „sunt prea pasionat ca să mai gândesc”. Sărut, deci nu gândesc – acesta este mitul oficial în umbra căruia are loc actul fizic al iubirii, dormitorul fiind un spaţiu privilegiat în care partenerii cad în mod tacit de acord să nu-şi amintească unul altuia de miracolul inspirator de veneraţie al goliciunii lor.

(Fragmente din volumul Eseuri de îndrăgostit, apărut la Editura Humanitas, în traducerea Oanei Cristescu)Citiţi şi

Aș vrea să-i spun cum se va sfârși – groaznic! 

Ce mărime de pat este cea mai potrivită pentru dormitorul tău

Călăii limbii române

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro