Sfaturi de la un bărbat care a pierdut tot

9 April 2018

ANDRA TISCHERSuntem cu toții diferiți și foarte bine că e așa, altfel ne-ar ucide monotonia. Uneori credem că le avem pe toate, având atât de multe în comun cu apropiații noștri. Ne place, să spunem, un anumit fel de muzică, mâncarea exotică, ne plac autorii clasici, plimbările prin pădure, iarna că e albă și toamna că ne predispune la nostalgia necesară introspecției și, Doamne, câte coincidențe fericite în viața aceasta, ni se pare dintr-o dată că am descoperit partenerul ideal. De aici, drumul până la fericire devine o potecă netedă pe care pășim cu încredere, speranță, sinceritate, aruncând în joc toate energiile pozitive. Când te îndrăgostești, nu mai contează nimic, nu-i așa, pentru că starea aceasta nivelează toate asperitățile, dând confort și sănătate. Ești într-o bulă colorată în care și aerul circulă altfel, pentru că tu îi dictezi sensul. O altă lume, alte reguli.Dintr-o dată, descoperi sensul vieții și orice regulă încetează să mai fie o probă costisitoare, căci ai impresia că ești pe deplin stăpânul lumii în care toate se desfășoară după vorbele și gândurile tale. O viață dublă, triplă – o plăcere pe care o savurezi din plin, ca pe o înghețată care se topește sub soarele arzător de august, riscând să te lase înfierbântat.

Dacă se întâmplă să fii și unul dintre cei mai sexi, mai charismatici, mai talentați și mai bine plătiți actori de la Hollywood, cu atât mai bine. Cu fiecare rol, devii din ce în ce mai bun, ajungi să fii regizor și să faci de toate, ești nelipsit de pe covorul roșu. O meriți cu prisosință, ai dat tot ce aveai mai bun și ai câștigat.

angelina_brad_pitt_copii_46984700

Sursă foto: dcnews.ro

Până și fotografia e perfectă.

Până într-o dimineață, când descoperi că timpul îți ia, încetul cu încetul, câte puțin din toate. Realizezi că ți-ai făcut planuri pentru viață și ea e dirijată de întâmplare. Că ți-a luat-o pe dinainte, fără s-o poți opri. Că de foarte sus, ai căzut fără niciun zgomot în locul din care îți va lua foarte mult să te (mai) ridici.

Brad-Pitt-GQ-Style-12

Sursă foto: www.gq.com

Că între voi există ”neînțelegeri ireconciliabile”, sub care se ascund prăpăstii… Tot ceea ce îți rămâne este să privești înapoi cu înțelepciune și să realizezi că puteai face lucruri mărunte care să te fi ținut la suprafață, în lumea aceea perfectă peste care erai stăpân. Sau cel puțin așa aveai impresia, de la înălțime. Că ai făcut greșeli pe care nici tu însuți nu ți le-ai fi iertat. Că unele lucruri le mai poți schimba, dar numai la tine. Pentru celălalt e deja prea târziu.

Brad-Pitt-GQ-Style-21 (1)

După divorțul de Angelina Jolie, Brad Pitt declară că ar fi făcut altfel lucrurile, astfel încât să nu se găsească în situația de a pierde femeia pe care a iubit-o și căsătoria în care, timp de 12 ani, și-au trăit visul. Poate că e mai bine să prevedem și să învățăm, ne spune el dincolo de cuvintele triste, decât să avem târzii și dureroase revelații. Lecția e bună atâta timp cât nu e tardivă, de aceea citim ceea ce alții au ajuns să conștientizeze abia după ce răul a fost produs.

Brad-Pitt-GQ-Style-33

Sursă foto: www.gq.com

Fericirea poate fi menținută, spune actorul, dacă un bărbat ia seama la câteva sfaturi. Poate că nu se vor putea schimba radical lucrurile, dar măcar știm că undeva, cineva s-a gândit la noi, convins că avem înțelepciunea de a nu-i repeta greșelile.

 • Nu înceta niciodată să curtezi femeia pe care o iubești, să consideri fiecare zi drept prima în care te-ai îndrăgostit de femeia ta, așteptând cu nerăbdare întâlnirile. Când ai cerut-o de soție, ai promis să fii bărbatul care îi va prețui inima, de bună voie primită drept cel mai de preț cadou, și, mai ales, drept cea mai înaltă dovadă de încredere. Nu uita niciodată că ea te-a ales din atâția alții, așa că nu ai dreptul să devii leneș față de iubirea ei.
 • Ai grijă și de inima ta cu aceeași vigilență cu care ai ocrotit-o pe a ei, și, oricât de mult te-ai dărui acestei lumi, păstrează un loc numai pentru ea, întotdeauna pregătit s-o primești cu toată dragostea ta, neatinsă de alte tentații.

00-lede-angelina-jolie

 • Îndrăznește să te îndrăgostești mereu, cu forțe mereu proaspete. Nu îi poți cere la nesfârșit celuilalt să te iubească necondiționat, dacă tu nu iubești imaginea pe care ai creat-o în sufletul lui, dacă nu-ți mai poți vedea culorile și sensul. Suntem într-o continuă schimbare, nu mai ești cel care ai fost în ziua nunții, iar în cinci ani nu vei mai fi omul care ești astăzi, și totul va lua altă întorsătură dacă nu înțelegi că unele lucruri trebuie să rămână ca la început, dacă vrei să fii fericit. Ea nu e obligată să stea cu tine sau să accepte golul în care nu se mai regăsește lângă tine. S-ar putea să te îndepărteze din inima ei și să te trezești alungat de acolo pentru totdeauna, dacă nu lupți în fiecare zi ca acest lucru să nu se întâmple. Dragostea e o luptă care nu cunoaște oboseala.  Reinventează-te, dar în aceeași iubire.
 • Privește întotdeauna spre părțile ei cele mai luminoase și concentrează-te cu dragoste asupra lor, pentru că energia aceasta le va spori. Trebuie să ajungi la punctul acela în care tot ceea ce vezi e numai iubire, și atunci fii sigur că numai iubire vei primi înapoi, înmiit. Așa vei putea ajunge să crezi cu tărie în norocul de a fi soțul cel mai fericit de pe pământ.

brad-pitt-angelina-jolie-miraval

 • Nu te gândi că e responsabilitatea ta să o schimbi sau să ”repari” ceva la partenera ta, pentru că singura ta preocupare trebuie să fie aceea de a o iubi. Ea nu este un perpetuum mobile și nici într-o continuă schimbare, dar dacă totuși vei vedea altceva sau doar vei crede că se schimbă, iubește-i până și schimbările, fie ele dorite de tine sau neașteptate.
 • Fii responsabil și conștient de emoțiile tale, nimeni altul nu poate fi stăpân pe ele în lipsa ta, nici măcar cea care îți e soție legiuită. Drumul către fericirea ta și a celuilalt trece prin tine, de unde își răsfrânge în exterior toată puterea și toată frumusețea.
 • Nu arunca vina pe soția ta din cauza frustrărilor inerente vieții pe care o duci între ceilalți. Ceva acolo în tine e neliniștit și va trebui să găsești propria ta cale de a potoli furtunile. În primul rând trebuie să le înțelegi, să ți le asumi și să le vindeci, astfel încât nimic din ele să nu răzbată în exterior, umbrind relația. Ea te-a atras și prin puterea de a scoate din tine rănile cele mai ascunse din copilăria ta și chiar dacă procesul e dureros, atunci când te vei întoarce liniștit la tine și matur, te vei mira tu însuți de noua ta ființă.

261138c4a297af860ab7f1adc731e709

 • Dă-i voie soției tale să fie ceea ce este, iar atunci când simte nevoia de tine, îmbrățișeaz-o și spune-i că totul va fi bine. Nu trebuie să-i alungi tristețea sau supărarea altfel decât prin prezența ta, ca sprijin necondiționat de care are cu adevărat nevoie întotdeauna. Uneori există o mare diferență între cauza și natura stărilor ei și ceea ce crezi tu că i se întâmplă. Supărările vin și trec precum furtunile, pentru că aceasta este natura spiritului feminin, dar tu trebuie să fii mereu acolo, mereu puternic și demn de încredere, pentru ca ea să își poată deschide sufletul în fața ta. Cea mai mare artă e aceea de a-i simți emoțiile din spatele cuvintelor rămase nerostite, și da, nu este imposibil să o faci, pentru că ești puternic.
 • Prostește-te, copilărește-te, nu te mai lua atât în serios, râzi din toată inima și fă-o și pe ea să râdă, pentru că bucuria astfel exprimată face totul să pară mult mai ușor.
 • Descoperă-i în fiecare zi sufletul, ca pe un nou limbaj al iubirii, pentru că femeia este iubire în tot ce face. Întreab-o care sunt cele zece lucruri care o fac să se simtă fericită și iubită, ține-le minte și exersează-le în fiecare zi, până când se va simți ca o regină.
 • Fii prezent. Oferă-i timpul, atenția și sufletul tău. Limpezește-ți mintea astfel încât atunci când ești în prezența ei să fii doar al ei, cum ai proceda cu clientul tău cel mai de preț. Ea este singură neprețuită.
 • Fă-o să simtă intens, deplin, forța masculinității tale, acea irepresibilă energie care să-i subjuge feminitatea și să o pătrundă de încrederea în tine. Puterea ta, odată pătrunsă până în cele mai tainice ascunzișuri ale ființei ei, o va face cu adevărat femeie.

a787a13110b8a4cbcad80328f50b385b

 • Nu te teme să fii idiot, și, chiar dacă ajungi în situație, acceptă lucrul acesta, pentru că toți suntem supuși greșelii. Dar abține-te de la greșeli epocale și învață din cele pe care le-ai făcut. Nu-ți cere nimeni să fii perfect, încearcă doar să nu fii prost.
 • Acordă-i libertate, pentru că ea oferă neîncetat, zi și noapte, fără să pregete. Gândește-te că are nevoie, din când în când, să-și regăsească forțele și să-și alimenteze resursele. Acceptă-i libertatea de a se căuta și se va regăsi cu forțe proaspete, nu numai pentru sine și pentru tine, ci și pentru întreaga familie.
 • Nu-ți ascunde vulnerabilitatea, recunoaște că ai temeri și emoții pe care vrei să le împărtășești, pentru că numai așa vă veți cunoaște piscurile, cunoscându-vă adâncurile.
 • Fii sincer și gata să împarți absolut totul, dacă vrei să obții încredere. Lucrurile cele mai dificil de împărtățit sunt cele mai prețioase, pentru că sunt autentice. Dragostea cere curaj, și nu e ușor să iubești total și să te deschizi total în fața celuilalt. Un act eroic e și acela de a-l lăsa pe celălalt să te iubească așa cum ești tu și așa cum e el, cu luminile și umbrele care ne însoțesc. Masca te va feri de priviri, dar nu și de sentimente. Nici ale tale, nici ale ei.
 • Iubirea înseamnă inițiere și evoluție spirituală. Legea materiei vii este dinamica ei neîncetată, din care toate lucrurile evoluează. Nu lăsa niciun motiv să încetinească ritmul relației voastre, așa cum nemișcarea produce atrofia mușchilor; găsește scopuri comune, vise, fă astfel ca o viziune comună asupra vieții să îi pună în mișcare toate resorturile, pentru ca ea să crească și să se desăvârșească, odată cu fiecare din voi.
 • Nu lăsa ca banii să devină o problemă. Sunteți o echipă, și încă una învingătoare, când acționați împreună.
 • Iartă imediat, fără remușcări și fără resentimente, pentru că iertarea înseamnă libertate a spiritului. E foarte greu, mai ales când unul dintre parteneri persistă în aceleași greșeli, dar nu e imposibil să înțelegi că orice om e perfectibil, dacă la mijloc există încă iubirea care e liantul universal. Dezleagă orice legături cu trecutul pentru a da frâu liber viitorului.
 • Și cel mai important: alege dragostea. În definitiv, e cel mai prețios sfat. E principiul universal care guvernează liberul arbitru și conduce în drumul spre fericire. Dragostea e maleabilă, suportă orice, atâta timp cât rezistă și le îndură pe toate. Condiția e timpul și apropierea, efortul comun, responsabilitatea și dorința de a crea eternitate cu mijloacele efemerului. Căsnicia înseamnă urcușuri și coborâșuri, e ca un montaigne russe care te ridică și te coboară, e proba cea mai dură, dar și cea mai plină de satisfacții. Oamenii se despart pentru că nu știu să iubească și să-și exprime sentimentele. E o construcție în care partenerii se implică total, de la prima cărămidă și până la tăierea panglicii.

angelina jolie

Concluzia, dulce-amară: ”Sunt lecții dure pe care le-am învățat cu cruzime. Prea târziu, din nefericire, și încă le învăț. Adevărul este că mi-a plăcut să fiu căsătorit și, în timp, dacă mă voi căsători din nou, voi putea fi capabil să ridic o fundație pe care niciun fel de cutremur, oricât ar fi de mare, nu o va putea clinti. Nici măcar timpul. Dacă veți citi aceste adevăruri ale suferinței mele, împărtășiți-le cu acei soți tineri care nu știu să iubească, dar a căror inimă e plină de credință și speranță. Poate că și ei sunt ca mine, dar astfel vor reuși să devină soții ideali pentru femeile care îi adoră și care îi așteaptă într-o nouă vârstă a iubirii înțelepte.” (Brad Pitt)

Rețeta nu este infailibilă, cred că e vorba mai degrabă de ajustări. Repet, e bine că suntem atât de diferiți, altfel ne-ar omorî monotonia. Bărbatul ideal, femeia ideală, căsnicia ideală,toate acestea sunt reale sau sunt doar mituri create de dorințele noastre, de imaginația noastră? Oare suntem atât de imperfecți de nu putem construi mituri etern valabile? Sau suntem perfecți și nu ne încap alte lumi? Poate că suntem doar diferiți și atâta tot.

Unii au nevoie de un cuvânt, alții de lucruri materiale, iar pe alții îi face fericiți, de pildă, un tiramisu.

P.S. Se pare că aceste sfaturi au făcut împrejurul lumii, find preluate de mai multe surse (de exemplu aici). Important este că sunt folositoare și putem să devenim mai buni, oricine am fi și în orice parte a universului ne-am afla.

Traducere și adaptare: Andra Tischer

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Scrisorile de odinioară

Cele 5 limbaje ale iubirii

După douăj’ de ani

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro