Sunt mulți proști printre noi, dar nu suntem toți tâmpiți

5 October 2016

Aşteptam de ceva vreme – că nu e de azi, de ieri subiectul – să apară tot soiul de păreri referitoare la educaţia pe care şcoala noastră ne-o dă nouă şi/sau copiilor noştri. Cred că, să gândeşti şi să spui, în 2016, că şcoala românească umanizează, responsabilizează, disciplinează, dă copiilor lecţii importante de viaţă, îi învaţă să se descurce singuri, iar în afara ei copiii vor creşte hipersensibili, neadaptaţi şi neînţeleşi, mă şochează! Şi da, mult mai mult decât noua fiţă a românilor şi-anume homeschoolingul.

Conform unui studiu recent, 8% dintre respondenţi (respectiv 105 familii) au optat pentru această formă de învăţământ, peste 90% au auzit de acest concept. Am găsit studiul celor de la MKOR după o căutare precisă pe paginile la care sunt abonată, a se înţelege că manifest interes pentru subiect. Eu ştiu asta, Facebook ştie asta, Google ştie asta. Există astfel probabilitatea ca însăşi cei chestionaţi online să participe datorită interesului pentru subiect şi deschiderii vizavi de acesta.

Repet, deci… 8% dintre cei chestionaţi au spus că au ales pentru copiii lor homeschoolingul. Nu se precizează nicăieri că au făcut această alegere după ce a început acest an şcolar, că aşa au auzit ei la TV că e cool şi se poartă!!! Să spui că subiectul e sensibil pentru o naţiune aşa tâmpă, cum e a noastră – înţeleg – şi că n-ai decât să te hotărăşti la tine acasă ce faci cu copilul tău, măi, fostă-vedetuţă… mi se pare culmea exprimării libere! Sigur că sunt mulţi oameni proşti printre noi, oohhooo… nu zic nu, dar nu suntem toţi tâmpiţi, nu ne uităm toţi la Capatos şi care-o-mai-fi, nu toţi am crescut audienţele de la OTV şi nu toţi l-am votat pe Becali, zău aşa!

homeschooling

Să spui despre cei care au optat să-şi educe copii în regim homeschooling că sunt fără bacul luat, că se plictisesc acasă şi-n loc de câine s-au gândit că mai bine le ţin de urât odraslele… cred că e îngust, un scuipat pe care o bună parte dintre familiile vizate nu-l merită – nici de la tine, nici de la altcineva.

Cred că forma periculoasă de homeschooling se face pe la ţară, unde gradul de analfabetism e uriaş, unde sigur copilul nu participă on-line la cursuri de arheologie, astronomie şi nu merge la cursuri de dans contemporan, pictură sau balet. Poate maică-sa nu ştie nici istorie, nici prea multă geografie, iar trigonometria a uitat-o… acolo e homeschooling la greu… să fie cei de la ţară de fapt atraşi de noul trend, de noua fiţă?! Mai ştii?!

În rest, plină ţara de hipioţi! Păi, cum să nu vrei să-ţi trimiţi copilul la şcoală să înveţe cum să se p**e din picioare sau să-şi ţină echilibrul pe colac ca să nu cadă-n wc, să fie responsabil şi să-şi aducă zi de zi şerveţele de acasă şi un antibacterian să se cureţe pe fund şi pe mâini după ce-a fost la baie sau să înveţe să se abţină – în definitiv şi asta tot o formă de discipilnare e – să stea cuminte-n bancă şi să-l asculte şi respecte pe profesorul de la catedră – asta chiar dacă acesta e destul de prost îmbrăcat sau nu prea prietenos cu copiii sau citeşte din carte la fel ca şi copiii sau vrea elevi la meditaţii că stă prost cu banii sau cu percepţia şi respectul pentru cei din jur – învaţă că notele sunt factor de evaluare asupra propriilor lor persoane, învaţă despre un sistem de valori şi valorizare depăşit, memorează materii, noţiuni, formule, date, nume, cu permisiunea redusă de a-şi dedica timpul şi energia pentru ce i se potriveşte şi ce îi face plăcere.

Şi nu, din păcate şcoala romnească, în varianta ei din ultima jumătate de secol, nu pentru dezvoltarea gândirii pledează, nu e despre plăcerea de a afla lucruri noi şi folositoare, e despre un sistem care ne vrea obedienţi, cu o capacitate cât mai redusă de analiză şi de luare a deciziilor în conformitate cu propriile principii şi valori, e despre ce trebuie şi nu despre ce vrei sau îţi place, e despre a face şi nu despre a gândi… Astfel că îndrăznesc să afirm că trendul nu e dat de nălbari, e dat de o nevoie acută şi disperată de a încerca şi altceva, atâta timp cât ceea ce ni se oferă e o mână otrăvită.

Deci, nu cred că are rost să te îngrijorezi că ne vom zvarli cât-colo sorţurile pline de voma pruncilor şi vom fugi spre şcoli să ne luăm copiii acasă şi de mâine să le ţinem noi lecţiile, să-i ţinem numai lângă fusta noastră, să-i handicapăm social și emoţional… nu, îi vom lăsa să meargă în continuare la şcoală şi cei de-acolo se vor ocupa într-o oarecare măsură de asta, iar tu (sau cine-ar vrea) nu vei putea să ne reproşezi nimic…

PS: n-am copii (deci n-am pe cine traumatiza zi de zi cu mecla mea), hipioata nu sunt, nici vreo vedetuţă full de bani… dar, pe cuvânt că, atunci când voi avea, nu-mi voi da copilul la şcoală în învăţământul de stat! Cred că mi-aş dori pentru el un altfel de educaţie şi disciplină!

Guest post by Diana Nistor ca replică la Ultima fiță a românilor.

Și tu poți scrie pe Catchy! ?

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.roCitiţi şi

De ce să nu-l iubesc?

Și, acum, eu ce-i răspund?!

Căci viața continuă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro