Time Person of The Year 2011

31 December 2011

În 2010, titlul i-a fost acordat lui Mark Zuckerberg pentru Facebook, în 2008, lui Barack Obama şi campaniei sale revoluționare, în 2006, omul de rând era cel nominalizat pentru explozia incredibilă a conținutului publicat de jurnalistul anonim pe site-uri ca Wikipedia, YouTube sau MySpace. Ei, bine, în 2011, surprinzător sau nu, Time a hotărât că “The Person” care a avut cel mai mare impact asupra lumii şi automat asupra mass-mediei globale a fost “Protestatarul”.

Desi mulți consideră titlul a fi un omagiu adus unei persoane sau unui grup pentru efectele pozitive ale eforturilor sale/lor asupra întregii planete, Time ține să menționeze că nominalizarea marchează mai degrabă un trend la nivel global al anului respectiv care poate fi interpretat ca benefic sau dimpotrivă de către cititori.

După mai bine de 20 de ani de la instaurarea unui “calm” vestic într-o societate profund individualistă, în care protestele de stradă la nivel mondial deveniseră un subiect tabu, 2011 a fost marcat de o serie de evenimente care au amintit mai marilor lumii că cei considerați “proşti, da’ mulți” pot încă o dată să facă istorie.

De la Arab Spring începută în Tunisia acum mai bine de un an (pe 17 decembrie, mai exact), la protestele din Rusia împotriva unui nou regim Putin, de la revoltele din Marea Britanie din vară şi până la mişcarea mondială Occupy (Wall Street, London, Melbourne etc), un lucru este clar: încă putem funcționa ca “un tot” pentru a ne putea face auziți şi mai ales pentru a fi băgați în seamă de o lume întreagă. Teoria spune că social media ar fi favorizat formarea fiecăreia dintre aceste mulțimi, că mass media a dus la întărirea legăturilor dintre protestatari, că din ce în ce mai mulți oameni ridică ochii din propria grădină spre societatea care îi înconjoară, că spiritul de “turmă” scoate ce-i mai bun sau, dimpotrivă, ce-i mai rău din oameni, că dincolo de scopul împărtăşit de toți se regăsesc de fapt motive egoiste şi personale. De ce însă 2011 a fost anul protestatarului şi încotro ne îndreptăm ne spun mai multe cei de la Time.Citiţi şi

Greta’s TIME – a great time

O jurnalistă îl face praf pe Charles Bukowski

Angela – cea mai puternică femeie într-o lume a bărbaților instabili


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro