“Bine”, “ok”, “așa și așa”, “binişor spre mizeabil” sunt în general banalele răspunsuri pe care le primim când îi întrebăm pe cei din jur “ce mai faci?”/”cum te simți?”, din politețe, curiozitate sau pur și simplu pentru că ne pasă. De cele mai multe ori trecem instantaneu peste schimbul de replici, dar în spatele lor poate zace o întreagă poveste, o cauză, un motiv care le oprește din a deveni “excelent”, “perfect”, “genial”, dar care rămân neexplorate.
În era digitală și în epoca social media, internetul a devenit unul dintre cei mai fideli ascultători când vine vorba de dezvăluiri și sentimente, pentru că, în ciuda miliardelor de ochi și urechi care îl patrulează în fiecare secundă, ecranul și tastatura oferă multora intimitatea de care au nevoie pentru a-și deschide sufletul. Și totuși ce “simte” omenirea? Sunt unele zone “mai bine” decât altele? Sunt femeile mai “ok” decât barbații? Adolescenții decât adulții?
Asta s-au întrebat și Jonathan Harris și Sep Kamvar, doi informaticieni americani care s-au gândit să combine antropologia, programarea și elemente simple de statistică într-o bază de date globală care din august 2005 nu face altceva decât să monitorizeze pulsul emoțional al planetei. Metodologia e simplă: website-ul lor wefeelfine.org caută în întreaga lume articole de blog care conțin “I feel…” și înregistrează ce urmează după ea. “Confident”, “sad”, “depressed”, “ecstatic”, “relaxed” și încă 20.000 de răspunsuri diferite sunt descoperite în fiecare zi, ceea ce demonstrează că dincolo de “bine” chiar putem să ne simțim și altfel.
Ceea ce face lucrurile și mai interesante este faptul că, în funcție de platforma de blogging folosită, fiecare sentiment poate fi însoțit și de vârsta, sexul, originea posesorilor precum și condițiile meteo în care a fost înregistrat. Astfel, prin alegerea câtorva criterii simple, putem descoperi cum se simt în săptămâna aceasta femeile de 25-30 de ani din Singapore sau bărbații de peste 40 de ani din UK când plouă torențial.
wefeelfine.org arată ca o mare de buline colorate de diverse dimensiuni, fiecare reprezentând o persoană care în acel moment “simte” ceva. Printr-un simplu click poți descoperi povestea care zace dincolo de cuvânt. Joacă-te… e molipsitor! Și poate data viitoare când cineva te întreabă “ce faci?” o să dai un răspuns mult mai original.
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.