Tipuri de amante

2 April 2021

Tipologia amanților e un bestiar la fel de bogat ca și lista de motive ce ne aruncă în brațele altui om decît cel lîngă care am jurat la popă și/sau am semnat la primărie.

Există amanții-oază, oameni împliniți material și social ce își oferă unul altuia, la intervale bine chibzuite, cîteva zile sau ore de bună calitate. Timp în care nu trebuie să ia decizii de cuplu, în care se desprind de rutina ternă a unor căsnicii din care a dispărut pasiunea. Oameni cerebrali care au acasă de multe ori niște parteneri de excepție, dar care găsesc în aceste oaze extramaritale un singur mare avantaj: liniștea pe care le-o conferă un loc în care există o persoană în compania căreia se simt apreciați pentru ceea ce sunt după ce se dezbracă de toate titlurile și averile dobîndite cu mii de trude și față de care nu au absolut nicio responsabilitate. Nu suferă nimeni, aparențele sunt păstrate, totul curge rotund, frumos, natural.

Știu, o să îmi spuneți că așa ceva se întîmpla doar în mintea unor romantici iresponsabili ce suferă de sindromul Peter Pan și că există întotdeauna posibilitatea și riscul ca protagoniștii să dorească mai mult, din ce în ce mai mult, să se ajungă la suferințe etc etc… Da. Însă vă spun că asemenea relații, rare, incredibile, neimaginabile pentru omul de rînd, asemenea unor elefanți albi, există și uneori sunt extraordinar de frumoase.

Există și amantele întreținute care variază ca tipologie, în funcție de calitatea materialului, de la gheișele rafinate și cocote de lux, gen Nora, personajul descris de Émile Zola, pînă la asistentele TV ce au lipici la fotbaliști, maneliști și fiii generoși și imbecili ai potentaților zilei. Nu văd nimic condamnabil în faptul că o femeie frumoasă își vinde, uneori chiar foarte bine, marfa. Alegerea le aparține. Disconfortul pe care mi-l provoacă această categorie vine din mediatizarea lor excesivă, dar nu-i ceva ce să nu poată fi rezolvat de butonul telecomenzii sau de un click al mouse-ului.

 

La Païva – cea mai faimoasă curtezană a Franței

Însă de departe cea mai mirabilă, interesantă, și pentru unii și mai ales unele, cunoscute sub numele de cod “scorpia” sau “balaurul“, cea mai detestabilă categorie este cea a fetelor mișto, amante dezinteresate nemercantile, cu suflețel, care pot să proclame în fața oricui, sus și tare, faptul că lor li se cuvine ce e mai bun, pentru simplul motiv că merită. Pentru fetele astea cu un target bine stabilit, unele sărite binișor de prima tinerețe, ba chiar spre finalul celei de-a doua, bărbații corespunzători se împart în două categorii: divorțați și divorțabili. Afabile, bune ascultătoare, amabile, elegante, mirosind a parfum fin, ele sunt întotdeauna în stare să mimeze iubirea sinceră și dezinteresată. Pot să asculte la nesfîrșit mizeriile conjugale pe care scorpiile și gheonoaiele le deversează zilnic în traistele încăpătoare ale nefericiților lor amanți însurați, pot să treacă generoase și elegante peste aniversări uitate, seri petrecute cu takeaway chinezesc și meci, eheeei, ce nu pot face ele pentru iepurașulor lor drag… Asta, bineînțeles, după ce posibila țintă a nețărmuritei lor afecțiuni își dovedește solvabilitatea și generozitatea. După ce aparențele au fost hrănite și dovezile de dragoste reală, pipăibilă cu mîna, au fost iscusit expuse, atunci  începe actul al doilea al operetei. Telefoane și SMS-uri la ore mici, smiorcăieli cu muci nu mai po-hot fă-hă-ră-hă tiiiine iuuubi… nu mai pot așa.. îmi pierd mințile… te iube-he-hee-sc..”  urmate invariabil de jocul la totul sau nimic: ori o lași și mă iei pe mine, ori ne despărțim.  Cu tot cortegiul de lacrimi și batiste din dotare.

Și mi-am adus aminte de o emisiune transmisă de Animal Planet care prezenta drumul puilor de broască țestoasă din locul de eclozare pînă la valurile salvatoare ale mării. Pescărușii, crabii și alți prădători naturali se repezeau către fragedele ființe oferindu-și plenar deliciile trufandalelor ce ieșeau cu inconștientă din nisip. Micile țestoase de mare, ignorînd pericolul cu inconștiența ce ți-o dă instinctul, își împlineau destinul. Finis coronat opus (n.r sfârșitul încununează opera) am gîndit atunci admirînd curajul nebunesc al micilor țestoase de mare.

La fel ca în documentarul Animal Planet, anual, milioane de amante ce intră  în jocul numit “scoală-te tu, ca să stau eu” jucat de la distanță cu scorpiile și gheonoaiele titulare pe post, dau ultimatumuri cu ochi umezi și voci tremurînde. Sunt gata să renunțe la firmiturile ce le cad pe ici, pe colo din buzunarul lui Boss (pe față i se spune Iubi, numele de cod e folosit numai în discuțiile cu fetele mișto și libere) și, dintr-o nesecată, inconștientă și dezinteresată iubire, să devină numai a lui. Iar el, bineînțeles, numai al ei. Cu toate că în multe cazuri Boss pasează elegant și ferm și rămîne cu balabusta, iar ele sunt nevoite să trăiască fără sponsorizare pînă la următoarea iubire solvabilă și cu perspective, mirajul acesta al reușitei e pentru ele la fel de puternic precum e chemarea oceanului pentru micile broscuțe țestoase.  Iar pînă cînd viața le va oferi un nou bilet la loterie, broscuțele – amantele triste și, peste noapte, incredule ale bărbaților însurați – ce nu au ajuns la ocean – vila cu piscină din Pipera și la casa de la Predeal sau Breaza – își varsă amarul în subsolurile textelor misogine, scrise de alte broscuțe, căinîndu-se amar una pe alta: lasă fată, mizerabilul dreacu’, nu te mai gîndi la el, că nu era de tine, ce-i al tău e pus deoparte

Aceste amante-broscuțe, deosebit de vocale și vehemente atunci cînd își istorisesc ofurile nu îmi provoacă niciun fel de sentiment. Mă uit la ele cu aceeași curiozitate și interes cu care mă uitam la micile broscuțe de mare, iar cînd mai cade cîte una în ciocul pescărușilor hulpavi sau reușește să-și detroneze rivala și să toarne doi plozi-asigurare în mai puțin de doi ani, mă gîndesc la roata vieții și merg zîmbind mai departe. De altfel, nu cred că ne vom întîlni vreodată pe traseu, nefiind pînă acum “o partidă” și nici nu cred că am șanse să devin vreodată. Dacă mi-am exprimat admirația fățișă pentru amanții-oază cred însă că pentru multe dintre broscuțele noastre Purgatoriul e aici, pe Pămînt și de aceea nu am să fiu eu cel care va ridica primul piatra. Le las însă pe mîna scorpiilor și a gheonoaielor botoxate și facelift-ate ce s-au baricadat în căminele lor conjugale ca la Posada și le așteaptă pe metereze cu smoală încinsă și coșuri pline cu vipere și bolovani colțuroși. Deh, escapadele în Dubai și cardul fără limită emis de American Express nu sunt privilegii la care se renunță fără luptă.

Fără să am pretenția că am tratat exhaustiv subiectul, am să reiterez ideea pe care am dezvoltat-o deja în alt text: atunci cînd între doi oameni există pasiunea aceea puternică, etanșă, indestructibilă, într-un asemenea cuplu amanții sunt la fel de necesari precum îi este peștelui bicicleta.

Însă tuturor celor celor care încă nu au cîștigat la loteria pasiunii nu le pot spune decît: carpe that fucking diem!

Toate articolele lui Radu, aici.Citiţi şi

Sara: o poveste de dragoste

Vălul pictat

Nu sunt o femeie frumoasă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. iazan / 6 April 2021 21:11

  Tot articolul, de fapt fiecare propozitie e o ciudatenie scrisa de un plavan…
  Oazele sunt cei cu care se hranesc idiotii neasumati… acesti idioti “reverbereaza” in indivizi la fel de lipsiti de personalitate, de verticalitate si de bun-simt, la fel cu toate “categoriile” de amanti. Unui individ normal si Asumat, Cerebral, nu-i vine sa se complaca (pt a se deconecta de stres si pt a fi apreciat) in “oaze”, practic tot gagicareli, mizerii ( pretios numite doar pt a nu-si confrunta caracterul infect sau pt ca nu poate gandi de unul singur) ci simplu, pune punct cand nu-i place viata de barbat insurat sau sotia si alege ce-i place. In realitate insa, chestiunile sunt mai complexe decat expunerea admirativa a unui cocalar… Acesti amanti sunt ratati, lasi, care nu-si recunosc siesi ce sunt, adica pervertiti si viermi care se tarasc prin viata; ei depind de aprecierea celorlalti, in trivialitatea lor cred ca pozitia sociala si functiile ii fac valorosi ca indivizi, se hranesc cu complimente si cu emotiile primare oferite de partenerii clandestini si de cei aflati in apropierea lor si nu pot renunta la viata pe care o au, pt ca intuiesc ca ar esua mereu, neavand standarde reale, tarie de caracter si moralitate, si ar esua mai ales fata de ei, “granzii” pamantului… E un schimb tacit…
  Penibil.

  Like 14
  Dislike 1
  Reply
  • Sfintul Petru / 12 April 2021 16:52

   Doamne Ajuta ! Altceva nu pot sa spun in fata unui asemenea discurs demn de un Torquemada ce s-a fript cu ciorba si acum injura restaurantul care i-a servit ciorba. Viata nu e puscarie, sa ramii linga un om ce s-a schimbat, care nu te mai intereseaza sau traieste cu tine pentru ca nu are alt ATM. Iubirea, daca inca nu ai aflat, nu e “Numai una !!! “, asa cum ne spunea zgircita matusa Lita cind ne intindea tremurind bolul cu bomboane de ciocolata, albite pe dinafara , ce deja aveau consistenta de creta. Nu-i nimic, propovaduiti scirba si fierea. Fiecare cu ce are, cu ce poate, cu cit il duce mintea si inima….

   Reply
 2. Diana / 6 April 2021 12:57

  O porcarie de articol, personaje caricaturale, venale, atat de prezente in materialismul zilelor noastre, care nu merita nici macar o penita mediocra. Ce ai putea sa ceri unui adept al carpe diem, literatura de calitate sau teme de fizica moleculara?!

  Like 4
  Dislike 1
  Reply
 3. O amantă oază / 4 April 2021 15:14

  Buna asta cu ”amanți oază”. Si ceva mai realist ecat ”atunci cînd între doi oameni există pasiunea aceea puternică, etanșă, indestructibilă…”

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro