Iarna. Compunere.

11 December 2013

Salut. Mă numesc Adrian și n-am c***e. Din păcate, cred că semeni cu mine. Pentru că nouă, românilor, în general, ne lipsesc ouăle. O să înțelegeți imediat de ce am început așa.

Mă tot uit în ultimele zile pe Facebook și remarc o chestie. O mai remarcasem de câteva ori, dar o uitasem. Pe lângă faptul că suntem un popor de leneși, bârfitori și superinteresați de ce fac și cred cei din jurul nostru (sau capra lor) , noi suntem nația care suferă cel mai rău din cauza climei. Pe nicăieri pe unde am fost n-am auzit oameni care să se plângă de vreme mai rău decât românii. Pentru că pe noi, pe lângă faptul că ne chinuie soarta, ne chinuie și clima. Cum se fac 30 de grade murim de cald și ne plângem încontinuu de asta, cum se fac 0 grade murim de frig și ne plângem incontinuu de asta. Poporul român e ok doar în mai și septembrie. Dacă nu plouă.

Dar nu temperatura e problema noastră. Jur! Problema noastră e că suntem proști, să mor io. Pentru că, de fapt, ar trebui să ne plângem de gerul din sufletul nostru. Pentru că disconfortul cel mai mare vine din interior. Noi vorbim de frigul de afară, ca să nu vorbim de ăla din noi. Ne răcim pe dinăutru din diverse cauze. De la dragoste neîmpărtășită până la sărăcie. Dar nu ne plângem în gura mare de treaba asta pentru că frigul din noi e doar al nostru și nu trebuie să vorbim cu nimeni despre el. Asta ne-ar face să părem slabi. Și nu e bine. Noi, efectiv, suferim doar fizic. Niciodată spiritual. N-avem bani, ne e cald, nu merge mașină, e trafic, ne dor splina, ficatul, capul, stomacul, ochii, picioarele, mâinile, mijlocul, ceafa, urechile. Dar nu ne doare sufletul! Aiurea. Ne doare de ne c***m pe noi.

Mi-ar plăcea ca într-o zi, de exemplu, să mă duc să-mi fac analizele și în loc să-i zic ăleia de la recepție: Mamă, ce cald e afară!, să-i spun: Fă, sunt un prost penal, sufăr ca un câine după unul care nu dă doi bani pe mine! Păi, s-ar uita aia crucită la mine și mi-ar zice: Aveți programare? Pentru că noi, românii, suntem praf pe empatie. Praf. Dar ne eschivăm mișto: A murit mama! Dumnezeu s-o ierte! Nu spunem că ne pare rău. Nu! De acum e treaba lui Dumnezeu. Că mortul are muuult mai multă nevoie de Dumnezeu decât noi. Sincer, ne doare în c*r de alții, pe alții de noi, și ajungem să nu ne mai pese de lucrurile care ne încălzesc sufletul: Crăciun, prieteni, familie. Rahaturile care contează, de fapt.

Partea proastă e că noi suntem pe dinăuntru cum e mama moartă pe dinafară. Reci. Dar, în continuare, mult mai problematică și mai ușor de exprimat e suferința cauzată de cele minus 10 grade de afară. Păi, fraierilor care suntem, de hipotermie murim în 10 minute, cu răceala din suflet trăim și ani de zile. Aia nu ne omoară, ne paralizează! Ne e rușine cu frigul din noi și de aia nu vorbim despre el. Și, dacă am vorbi despre el, ar trece mai ușor! Dar ce, sunt io prost să arăt că sufăr? Nu! Frigul de afară e un anotimp, frigul din mine e o rușine!

Și, chiar dacă ajungem să conștientizăm și să analizăm treaba asta, n-avem aproape niciodată c***e să luăm decizia corectă. Decizia care ne-ar încălzi cât de cât pe dinăuntru. Noi, românii, funcționăm doar teoretic.

Să zicem, de exemplu, că io sunt un bărbat de 35 de ani care are o relație de 12 ani cu o femeie. N-o mai iubesc, n-o mai vreau, n-aș mai prea f***-o și nici nu-mi place să stau de vorbă cu ea. Și într-o zi stau singur acasă și beau o bere și mă lovește o epifanie năucitoare în moalele capului: O părăsesc, mânca-ți-aș! Ca să n-o mai mint și că să ne fie mai bine amândurora. Văd io unde mă duc. E 11 decembrie 2013 și o părăsesc! Și mai beau 5-6 beri până vine ea. Ca să-mi fac curaj, nu pentru că sunt alcoolic. Îmi fac textul în cap. O să-i spun că nu ne e bine, că o să înțeleagă la un moment dat că despărțirea asta e bună pentru amândoi, blabla-uri din astea din care să nu-și dea seama că n-o mai găsesc interesantă absolut deloc sau că mi se pare urâtă cu spume lately sau că, din punctul meu de vedere, e tot mai proastă pe zi ce trece (sunt subiectiv). Că, p**a mea, dacă tot o las, măcar să dea vina pe mine, nu pe ea. Măcar atâta bărbație să am! Aia e! Cum intră pe ușă, nici n-o las să se descalțe și-i dau papucii.

Și vine aia acasă de la muncă, înghețată bocnă, cu mucii țurțure, obosită de la corporație, înnămețită că și-a uitat umbrela acasă, cu părul fleașcă, iar eu mă uit la ea cum se mișcă atentă să nu lase urme pe toată gresia din hol, cocoșată, cu două plase de la Mega Image pline și alea de zăpadă, gâfâind că nu mergea liftul, chinuindu-se într-un picior să desfacă fermorul blocat al cizmei și, într-un final, mă decid să deschid gura și zic:

Fă, e frig afară?



Citiţi şi

Cine ți-a spus că trebuie să te dezbraci ca să faci dragoste?

Sunt bărbat, nu băiat

Ceri mult, zise el. Valorez mult, răspunse ea.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. octavoi / 4 January 2014 1:06

    Batrane, Esti …tare ….sa moara mama ( dupa tata ) !!!!!
    Cred ca ar trebui …daca n-ai facut-o sa incerci ….mici…..tusheuri de …creion intr-o publicatzie de genul …..talente descoperite ….la timp .
    Si n-o spun crede-ma cu ironie !
    Sant un batran …viciat dar cand miros ….primavara, incerc sa descoper ….iarba verde de acasa , indiferent unde creste ea acum !
    Sa fii iubit !

    Reply
  2. Mihai Calous / 18 December 2013 17:53

    Ar trebui sa vii in Franta, romanii sunt mici copii la capitolul barfe, plangeri si fatzarnicie 😀

    Reply
  3. stefan / 17 December 2013 22:56

    am tras o portie zdravana de ras cand am ajuns la final, acum o sa incep sa bocesc, bine spus, prea bine. Mai bine faceai un eseu despre cat de frig e afara si ne lasai draq in pace sa ne vedem de vietiile noastre amarate. Sa te f…. 🙂
    glumesc, felicitari!

    Reply
  4. ile wusch / 13 December 2013 16:01

    Vremea in Romania inregistreaza pe durata unui an calendaristic doar doua temperaturi: 1. Sa-mi bag p*a ce cald e! 2. Sa-mi bag p*a ce frig e! 🙂

    Reply
  5. Padurice Marinel Sebastian / 12 December 2013 17:50

    Romanul are 4 anotimpuri din cate stim, nu ca africanul la care tot anul este cald…. noi pana ne obisnuim cu un anotimp, vine altul…. pana ne obisnuim cu caldura vine frigul…. daca ar fi doar cald ne-am obisnui probabil si ni s-ar parea prea frig la 30 de grade…

    Reply
  6. Octavian / 12 December 2013 15:04

    Dupa cum spuneai, nu ai coaie.

    Nu stii ce e aia iubirea, pe tine te intereseaza daca o gasesti atragatoare. Tu nu vezi decat ce e fizic: ti-e frig, ti se scoala p**a, ai mancare.

    Nu stii ce e aia empatia, nu stii sa te pui in locul altei persoane. Ea e din ce in ce mai proasta pentru ca are alt punct de vedere decat tine. Nu stii sa accepti ca tu esti prost ca nu vezi mai mult de 5 cm in jurul tau. Ca doar asa suntem noi, romanii, centrul universului, favoritii zeilor, tot timpul mai destepti ca toti cei din jur.

    Nu stii sa meditezi asupra problemelor tale. Stai si bei bere ca prostul, asteptand ca ele sa se rezolve de la sine. Muschii creieruliu se activeaza greu, mai ales pt cei fara exercitiu. Doar suntem romani.

    Si nu esti in stare sa-ti aperi punctul de vedere ala fragil pe care cu greu l-ai scos din tine. Astepti s-o faca destinul in locul tau.

    Dar asa suntem noi romanii, fara c***e.

    Reply
  7. Aprop / 12 December 2013 13:56

    @ Popescu… iti recomand sa ii citesti cartea, asa poate ai sa intelegi mai multe despre acest om. https://www.facebook.com/pages/Cimitirul/159718990898857
    In privinta imigrarii… este deja imigrat de ceva vreme. Pacat ca nu intelegi ironia, autocritica si geniul din acest om.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro