Aceasta nu e o lecţie

8 April 2014

Petronela RotarCei care împroaşcă cu veninul cel mai otrăvitor au nevoie de îmbrăţişarea cea mai caldă. De dragostea cea mai mare. De condescendenţa şi înţelegerea celui scuipat. În spatele fiecărui gest urât e multă durere, frustrare, invidie, complexe, iar reacţia duce la şi mai mult venin, la şi mai multă răutate. Un cerc vicios, nesfârşit, de energii rele.

Să întorci celălalt obraz înseamnă să nu întorci răul făcut, să nu îl perpetuezi. Să-l opreşti la tine. Iubeşte-ţi duşmanul, asemenea. Întoarce un zâmbet haterului tău. O să-l descumpăneşti, căci nu se aşteaptă. Învaţă-l lecţia iertării şi a umilinţei.

La un moment dat, conduceam un colectiv de oameni. Eram şefă de o zi. Mă apropiasem de nişte fete nervoase. Nu m-au văzut. Una mă înjura cu foc, deşi nu mă cunoştea, nu îi adresasem niciun cuvânt încă. Când a ridicat ochii şi m-a văzut, s-a înroşit, dar a rămas băţoasă, nu s-a scuzat, a preferat să mă sfideze. Am coborât în birou, am sunat-o şi i-am spus că o aştept să stăm de vorbă. Venise pregătită să fie sancţionată sau măcar săpunită. Eu am întrebat-o sincer, cu blândeţe, tristeţe şi fără pic de ironie, cu ce am greşit deja să mă înjure, să-mi spună că nu vreau să începem pe un picior atât de greşit. A început să plângă, nu se aştepta la asta, aştepta consecinţe dure. Mai târziu, când am devenit prietene, mi-a spus că a fost una dintre lecţiile cele mai importante de viaţă.

Oamenii nu sunt fundamentali buni, dar nici fundamentali răi. Doar diferiţi. Înainte de a se urî, nu îşi dau răgaz să se cunoască, să afle fiecare ce poveste duce în spate, câtă durere a înmagazinat celălalt sau câtă frustrare.

Înainte să scriu despre mine, oamenii simţeau nevoia să mă desfiinţeze. Mai ales cei care nu mă cunosc prea bine sau deloc. Cândva, asta mă afecta grav. Aşa e când centrul de echilibru nu se află în interiorul tău, ci în exterior, la ceilalţi. Criticile şi duşmănia nu te pot ucide, dar te pot destabiliza.

iertare

E greu să ierţi. Iartă-l pe ăla care te jigneşte, te umileşte, care te bârfeşte, care te loveşte pe la spate, dacă poţi. Iartă-l pe violator, pe tatăl abuziv şi violent, pe mama indiferentă, pe şeful despotic, pe prietenul care te trădează, pe partenerul care te înşală, pe haterul care te insultă fără să te cunoască. Iartă-i pe toţi, dacă te ţine. Iartă-te pe tine, mai întâi, că ai permis să ţi se întâmple toate astea. Iartă-te pentru ce ai greşit tu lor, fiecăruia în parte, şi altora ca ei. Iartă-te, dacă poţi. Dar iartă-i şi iartă-te pe bune. Vei şti că ai făcut-o atunci când nu vei mai simţi ciupitura aia în stomac.

Ce stârneşti în oameni, mai ales atunci când nu li te adresezi în mod direct, este problema lor, nu a ta. Jignirile, insultele, judecăţile strâmbe de valoare despre ei vorbesc, nu despre tine.

Iar asta nu e o lecţie despre iertare. Cine sunt eu să dau lecţii?

Nici eu nu mi-am cerut iertare întotdeauna. Nici eu nu am recunoscut când am greşit, mereu. Nici eu nu am ştiut să iert aşa cum mi-aş fi dorit. Să iert cu adevărat, până în prăsele, în vintre, până la iubire de aproapele duşmănos şi greşitor.

E complicat să ierţi. Dar să ignori e bucăţică de prăjitură.

Petronela Rotar poate fi găsită cu totul aici.

Volumul O să mă ştii de undeva poate fi comandat aiciCitiţi şi

Nu cred așa ceva!

Despre moarte și alte nimicuri

Despre cadouri – confesiunea unui băiat cuminte

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. J.M. / 31 January 2018 22:28

  Cateodata ierti oameni care nu merita acest privilegiu si care inteleg ca ii lasi sa te mai calce in picioare inca o data. Ii incurajezi si le esti complice, lasandu-i sa abuzeze de bunavointa ta. Crezi ca monstrii apreciaza? Nu, ei o vor lua de la capat – barfe, calomnii, intrigi. “Nu aruncati porcilor margaritare”. Daca a fost o greseala fara intentie se poate ierta, insa, daca omului ii lipseste integritatea si nobletea nu va aprecia gestul.

  Reply
 2. Mireille / 3 July 2014 14:23

  …eu nu cred ca simplul fapt de a “ii ierta pe ei si a te ierta pe tine” este sau ar trebui sa fie scopul final. Intr-adevar, daca potzi sa o faci, te va ajuta pe tine mai mult decat pe celalalt. Macar nu mai duci pe umer tot gunoiul cu care te-au improscat altzii. INSA, daca putem fiecare din noi sa invatzam sa NU facem altora ceea ce ni s-a facut noua, doar pentru ca ne e la indemana, asta zic eu ca este castigul absolut, lectzia pe care fiecare din noi are nevoie sa o invetze si sa o aplice. Uneori tre’ sa aratzi some sort of opposition celui care vrea sa te calce in picioare, doar pentru ca nu vrei sa il “incurajezi” in directzia respectiva prin tacerea ta, sau lipsa de atitudine. Cum vad eu lucrurile, a-l lasa pe celalalt sa guste nitzel din propria otrava, sa vada cum ii place, nu mi se pare deloc strigator la cer. A inmagazina frustrari si a le elibera cand si cand, facand altora acelasi rau care ti-a fost tzie facut de altzii, doar pentru ca…la urma-urmei si tu ai fost ranit, si tu potzi rani la randul tau…asta mi se pare cu adevarat grav, care te da in jos iremediabil pe treaptele spiritualitatzii. Am invatzat si inteles lucrurile astea pentru ca am observat nenumarate exemple cand oamenii continua sa raneasca in stanga si-n dreapta zi de zi, doar pentru ca au fost la randul lor ranitzi de altzii si, neavand puterea de a le tzine respectivilor piept, au continuat sa inmagazineze frustrarile respective, doar ca sa le scoata ulterior afara, defulandu-se prin a rani pe altzii, care nu au nici o vina pentru ce li s-a facut lor ceva timp in urma, de catre altzii. ASTA mi se pare mie…ultra trist. Again, nu mi se pare deloc grav sa spui celuilalt,”gata, pana aici. Nu stiu ce ti-au facut tzie altzii, dar nu simt ca tre’ sa platesc eu acum pentru greselile altora”. Asa opresti intr-adevar raul, nu inmagazinandu-l tacit si a te defula ulterior pe oameni care nu au nici o responsabilitate pentru trecutul tau.

  Reply
 3. Nuta Istrate Gangan / 3 July 2014 1:23

  Indiferenta este cea mai buna arma:)
  Piece of cake:)

  Reply
 4. george p / 10 April 2014 14:29

  E greu Petronelo sa ajungi (si sa ramai acolo) la nivelul de intelegere descris de tine.
  Cel mai bun articol citit pe net in ultima saptamana…

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro