Alb nobil sau bronz apetisant?

18 August 2010

Odinioară, bronzul trăda fără dubiu starea socială. Doar lucrătorii pământului erau arşi de soare. Pielea albă ca de porţelan era echivalentul bunăstării şi al eleganţei. Nuanţa pielii făcea cu uşurinţă departajarea socială. Şi nu vorbim de rasism :).

Bronzul a ajuns pentru prima oară în atenţia modei în anii ’20, când Coco Chanel, întoarsă din croazieră, a coborât la Cannes de pe yachtul iubitului, aproape neagră. De atunci bronzul a devenit chic, asociat cu Riviera şi stilul de viaţă lipsit de griji. Treptat şi ţăranii s-au mutat de pe câmp în fabrici, iar pielea bronzată a rămas mereu la modă. Iar în anii ’50, s-a născut o întreagă industrie care se angaja să ofere milioanelor de femei un bronz cât mai apropiat de cel natural: atunci au apărut primele loţiuni autobronzante pe baza unui compus derivat din trestie de zahăr. De-a lungul timpului, la modă au fost pe rând diferite nuanţe de bronz, de la tonuri de citrice sau arămiu ars şi până la bronzul modern, sofisticat, de un bej diafan sau măsliniu blând. Astăzi, preferatul celebrităţilor este bronzul subtil, cât mai natural. Bronzul intens, cu aspect ars este de data aceasta semn de prost gust şi este imediat sancţionat.

Ce bronz ai ca să-ţi spun cine eşti

Mania bronzului a luat o asemenea o amploare încât a stârnit curiozitatea… sociologilor. Au cercetat ei temeinic fenomenul şi au constatat, sute de ani mai târziu, acelaşi lucru rămas în metalul colectiv: nuanţa bronzului este o reflexie a statutului social. Concluziile? Dacă nu ne-ar pufni râsul, am putea spune serios că portocaliul este pentru mase, iar măsliniul pentru connoisseurs! Eee??! Ba mai mult, într-un articol recent publicat în The Guardian pe această temă, nuanţa bronzului poate dezvălui chiar mai multe despre cine eşti şi ce aspiraţii ai. Măi să fie! Şi ce te faci la o adică dacă eşti plin de bani, dar la soare pielea ta devine portocalie, de zice lumea că ai icter şi nicio leţcaie? Intri cu decapotabila pe plajă, porţi diamante la piscină ori te înverzeşti de invidie pe un pârlit de soare cu pielea măslinie în nuanţa declarată ca fiind de drept a ta şi uite la cine a ajuns?!

Prin luna mai, revista Elle UK publica ştirea, numai ca să ne confuzeze total, că pielea foarte bronzată revine în tendinţe. De ce? Pentru că celebrităţi precum Chloe Sevigny sau Alexa Chung s-au afişat super bronzate la câteva petreceri mondene. Dar experţii nu dorm! Cică nu e sănătos să le urmăm exemplul şi că tot bronzul discret rămâne rege! Restul nuanţelor sunt cazuri izolate (oare?) şi trebuie să le acceptăm de dragul diversităţii. Ce culoare ar mai avea lumea dacă toţi am fi bronzaţi la fel, exact în aceeaşi nuanţa perfectă, unanim acceptată de consultanţii de imagine şi de critici?

Cât despre pielea albă, ea nu se va demoda niciodată. Inspiră nobleţe, mister, dramatism, dar la fel de bine şi lipsa melaninei. Deh, nimeni nu-i perfect! Dar mai presus de toate, o piele protejată de soare respiră sănătate şi tinereţe. La ce niveluri de radiaţii sunt acum, tot mai sănătoase sunt autobronzantele.

TRIŞEAZĂ CU AUTOBRONZANTE

ST. TROPEZ

Dacă-i musai bronzul, măcar să ştim care-i autobronzantul rege, folosit de celebrităţi şi votat de cele mai multe bloguri şi reviste pentru femei: St.Tropez. Merci! Să te ducă şi cu gândul la plajele de pe Riviera în timp ce te ungi cu el acasă, oriunde ai fi. Poate fi comandat de pe net şi garantează un bronz, cum altfel, decât măsliniu. Fără tentă portocalie şi fără pete.

CLARINS

Votat ca fiind printre cele mai eficiente este şi gelul autobronzant de la Clarins. Are o textură uşor uleioasă care ajută la uniformizarea produsului pe piele, nu miroase, nu pătează, nu bate în portocaliu. Însă, atenţie, pe o piele foarte albă, tenta nu mai e aurie, ci devine de un galben bolnăvicios.

Pentru o nuanţă mai intensă există Clarins – Delicious self tanning cream. Miroase delicios a ciocolată, se întinde la fel de uniform ca şi gelul şi bronzează un ton mai intens decât acesta. Dezavantaj: după câteva ore pielea încă va mirosi, deoarece această variantă are o concentraţie mai mare de autobronzant. Varianta noua, Crème Soufflee, are o textură mai fină, de mousse, şi un miros apetisant.

Pentru picioare mai bronzate, Lancôme a scos un gel special , non gras, colorat, pentru a evita omiterea unor zone la aplicare. Avantaj: se usucă foarte repede, 5-10 minute, culoarea obţinută este foarte uniformă.

Ponturi pentru aplicare

1. Exfoliere cu o seară înainte, pentru a lăsa pielea să-şi producă cantitatea necesară de sebum care o protejează.

2. Pentru variantele light nu folosiţi cremă hidratantă înainte de aplicare pentru că aceasta va diminua absorbţia autobronzantului şi implicit va atenua culoarea. Variantele light merg aplicate direct pe pielea uscată pentru că au agenţi emolienţi în compoziţie, conţinând mai multă cremă hidratantă.

3. Ideal ar fi să aplicaţi autobronzantul noaptea, deoarece ziua transpirăm mai mult şi în plus există riscul să se păteze hainele.

4. ATENŢIE LA PALME, COATE ŞI GENUNCHI! Pentru variantele medium sau dark folosi mănuşi chirurgicale. Variantele light se pot aplica şi fără mănuşi, dar trebuie să vă spălaţi pe mâini imediat de 2-3 ori şi să masaţi uşor palmele cu o periuţă şi săpun. Autobronzantul intră şi în liniile fine, palmele absorbind crema incredibil de repede. Coatele şi genunchii trebuie masaţi înainte cu o cremă grasă sau chiar ulei de corp pentru a preveni absorbţia autobronzantului în exces. În aceste regiuni, pielea se colorează mai intens.

SFAT PENTRU BLONDE 🙂

Blondul scandinav sau în nuanţe reci accentuează optic bronzul, făcându-l să pară mai portocaliu sau mai arămiu. Pentru a arată bine, bronzul trebuie să fie foarte pal, spre bej auriu. Iar dacă aveţi un pigment mai închis al pielii şi vă bronzaţi ceva mai intens, alegeţi pentru păr nuanţe mai calde de blond, miere sau caramel.

Consultă calendarul astrologic pentru recomandări privind ritualurile de frumuseţeAcest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro