Chiar dacă astăzi avem acces tot timpul anului la orice ne pofteşte inima, e important de ştiut că natura îşi urmează un ciclu firesc şi că acesta se reflectă asupra prospeţimii fructelor, legumelor şi a vietăţilor marine care ajung în magazine, restaurante şi implicit în farfuriile noastre. Fructele de mare, ca şi fructele şi legumele terestre, nu se înmulţesc şi nu se culeg în tot timpul anului, iar consumul alimentelor în sezonul lor are beneficii mai mari decât simpla bucurie a rarităţii.
Janella Purcell, nutriţionista care a scris cartea „Eating for the Seasons: Cooking for Health and Happiness” abordează problema alimentaţiei de sezon referindu-se la funcţiile organismului, care parcă e croit să se armonizeze cu “oferta” naturii. Primăvara este perioada în care organismul se regenerează şi în care are nevoie de energie. Ficatul şi vezica sunt vizate de impulsul de a începe cure de detoxifiere după ieşirea din iarnă. Vara, organismul primeşte cel mai mare aport de soare şi consumă o cantitate mare de energie. Splina şi stomacul sunt vizate de aceste schimbări şi atrag după sine nevoia de mâncare mai uşoară şi mai condimentată. Toamna, accentul cade pe plămâni şi colon. Este timpul ca organismul să elimine surplusul acumulat pe timpul verii, pe plan fizic şi emoţional. Iarna, în schimb, sensibilizează rinichii şi vezica, lipsa de activitate făcându-ne să consumăm mai multă carne şi alimente preparate, cu un conţinut mai mare de sare.
Fructele şi legumele de sezon disponibile la noi în ţară
Cât bem o cafea cu gheata, că ne-au zăpăcit căldurile astea, să trecem în revistă ce avem la dispoziţie în fiecare anotimp, dacă am urma regula alimentaţiei de sezon:
Primăvara: mazăre, salată verde, sfeclă roşie, broccoli, avocado, conopidă, rucola, mango, dovlecel, ridichi, pătrunjel, busuioc
Vara: cireşe, pepene, rubarbă, fructe de pădure, caise, piersici, roşii, castraveţi, kiwi, vişine, coacăze, zmeură, porumb, vinete, prune, sparanghel (cum se gateste sparanghelul), ardei iute, coriandru
Toamna: mere, pere, gutui, struguri, smochine, dovleac, vinete, cartofi, varză, cartofi dulci, usturoi, ghimbir, seminţe de muştar
Iarna: citrice, banane, ananas, avocado, rodii, gulii, sfeclă, varză de Bruxelles.
Și acum, întrebare: v-ați gândit vreodată să ţineţi cont de sezon şi de cerinţele propriului corp atunci când vă alegeţi hrana?
Citiţi şi
7 idei de mic dejun delicios și răcoritor pentru diminețile verii
Ce să faci pentru ca și în creierul tău să fie aprins un pom de Crăciun
Dați-mi un blat de tort și fructe, frișca o fac eu!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.