Am fost, am văzut, recomand: Malta

15 October 2017

Andrei 2E adevărat: cu avionul, în Malta ajungi mai repede decât dacă te aventurezi o fugă (vorba vine) cu mașina pe Valea Prahovei. La fel de adevărat e că aici nu poți încinge grătarul și mai ales că nu-ți vine să nu-ți strângi în urmă, că se uită istoria toată la tine și râd mileniile din urmă.

E adevărat: cu avionul, în Malta ajungi mai repede decât cu mașina pe litoralul românesc (dacă prinzi zi cu bară la bară pe Autostrada Soarelui). În Malta însă nu găsești Loft-ul, să te iei la întrecere de spart bani cu alți copii de bani gata, în Malta nu găsești nici măcar Vama Veche, să stai slip în slip cu primii hipsteri ai țării. N-ai cu cine.

Și atunci, ce să mai cauți în Malta? Dacă totuși nu ești un impostor ca doctorul (vorba vine) Secureanu (cercetat pentru nouă ani de hoție la Spitalul Malaxa, din păcate nu și pentru cei morți acolo în timpul acesta), și nu te joci, în timpul liber, de-a cavalerii de la Malta, s-ar putea chiar să știi despre ce e vorba, de fapt.

S-ar putea să fi auzit de marea frumusețe.

Malta nu abundă în plaje unde să poți să îți expui trupul sculptat la sălile de forță (e, totuși, una spectaculoasă, roșie, în Insula Gozo).

E despre altceva: aruncată între Sicilia și Africa, această insulă are o senzațională moștenire culturală (și britanică, și franceză, și italiană, și arabă, și tot așa).

malta-country

Malta, țara Ordinului Suveran, Militar și Ospitalier al Sfântului Ioan, Malta, țara unei capitale – La Valletta – care face parte din patrimoniul UNESCO (fiind una dintre marile realizări ale umanității), Malta aceasta e o permanentă lecție de istorie a oamenilor, oraș cu oraș, stradă cu stradă.

Din Sliema la Mdina, și de la Floriana la Paceville, și de la St. Julian’s la Rabat, Malta e un fel de minune.

Pe scurt: Malta e unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ. Aici, la jumătatea Mediteranei, visele sunt mai înalte. De aici înțelegi că lumea are totuși un trecut și mai ales că are încă un orizont.

Cu tot enormul bagaj cultural pe care îl duce cu sine, Malta e o destinație din secolul XXI. Dacă vrei petreceri, vei avea petreceri. Dacă vrei shopping, vei avea shopping. Dacă vrei restaurante simandicoase, le vei avea și pe acelea. Dacă vrei să te aventurezi cu barca în larg, nu vei fi oprit.

Atât defect are Malta: nu sunt prea mulți români în jur să te vadă și să te pizmuiască pentru – o, vai! –  cum ai reușit în viață fiindcă ți-ai luat răgazul, la un preț modic, să privești Mediterana în amurg.

Și uite așa începi să înțelegi și navigatorii: Malta nu e doar o insulă, Malta e un refugiu, Malta e o speranță mereu nouă.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Nu vine nimeni să te salveze

Uneori doare mai mult să rămâi decât să pleci

O poveste grecească

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro