Ce faci când găsești mașina lovită în parcare

27 May 2019

Chiar așa, ce faci când găsești mașina lovită în parcare? Te pui pe plâns? Nu, că strici bunătate de machiaj. Pe înjurat? La naiba, ești o doamnă! Bun, și atunci, ce-i de făcut?

O aripă zgâriată, o portieră înfundată, un geam spart, o oglindă furată. Sigur ai bifat măcar una de pe listă. Pentru acte de vandalism, mergi la poliție. Da, și dacă ţi-a scris cineva “SECSI” cu cheia pe ușa portbagajului, este un act de vandalism. Poți să o iei ca pe un compliment, dacă îți ridică moralul când introduci PIN-ul la service.

Dacă ai găsit un număr de telefon în geam… ce noroc! Nu, nu vrea nimeni să te invite în oraș la o cafea, doar să meargă cu tine la biroul de constatare a daunelor!

Pentru toate celelalte, există CASCO. Nu-mi spune că n-ai. E primul an în care n-ai mai încheiat polița după 10 ani în care ai plătit-o degeaba? Abia acum îi înțelegi rostul. În cazul în care paguba nu este mare, cel mai simplu este să plătești din buzunar. O zgârietură superficială iese la polish, o portieră ușor înfundată se repară ușor și nu e deloc costisitor. Un geam poate fi înlocuit și fără să te deplasezi la vreun service, pentru că firme specializate ți-l pot monta într-o locație aleasă de tine.

Dacă ai CASCO… nici așa nu e ușor. Search pe Google, ca să găsești un birou de daune al asiguratorului tău. Pentru constatare, duci polița CASCO în copie și în original. Trebuie să ai ITP și RCA valabile, dar cu siguranță le-ai rezolvat pe toate la timpul lor, că așa ești tu, ai grijă de mașina ta. Alții nu au grijă.

Îți mai trebuie cartea de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare, trebuie să completezi un formular în care explici ce ai pățit (fără “OMG”, “să-l mănânce câinii pe nemernic”) și așa faci un dosar de parcă vrei să iei un credit ipotecar, nu doar să repari mașina tamponată.

Citiţi şi Bentley şi cartea de 230.000 de euro!

Inspectorul de daună verifică vehiculul de parcă tu, cu mâna ta, ai lovit-o, zgâriat-o, lăsat-o fără oglinzi. Îți și provoacă un sentiment de vinovăție și simți nevoia să dai explicații, în timp ce îți frămânți mâinile și îți muști buzele: “Știți, soțul a luat-o la serviciu și acolo s-a întâmplat” sau “Parchez de 10 ani în același loc și niciodată nu am avut probleme”. Agentul scrie, notează, te trece probabil pe o listă neagră, îți desenează mustăți la poza din buletin, joacă “X și 0”, face lista de cumpărături, naiba știe ce tot scrie acolo minute în șir, în timp ce strâmbă din nas.

După ce ai obținut nota de constatare și lista service-urilor de tinichigerie cu care compania de asigurări are decontare directă, programezi mașina la reparație. Durează cel puțin o săptămână până va fi gata. Așa că… bine că serviciile de ride-sharing intră în legalitate!

Mai am o veste proastă: de anul viitor, polița ta CASCO va fi obligatoriu cu franciză. Și va costa cu 20% mai mult. Deci… să-l mănânce câinii pe nemernic!

Pe Elena o găsiți la MissAuto

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.roCitiţi şi

Cât de repede se poate schimba un permis de conducere

Va încasa el glonțul pentru ea

Bonnie & Clyde à la française – Adieu les cons!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro