Mama lui de neisprăvit, lasă că îi arăt eu, gândea ea, incapabilă să treacă de furie și frustrare și să își digere, frumușel, durerea. După atâția ani împreună, înțelesese, în sfârșit, că investiția lor era diferită: ea îl iubea. El avea o afecțiune caldă, dulce, dublată de o atracție pentru corpul și ținuta ei – ambele perfecte, de căprioară. Evident, nu suficient.
Și-a luat valizele și a plecat să se limpezească. Numai că afurisita aia de minte tot ronțăia a furie și a răzbunare. Ceea ce trebuia să devină o pauză s-a transformat într-o operațiune de coacere a revanșei. Pașii sunt simpli, poate îi recunoașteți din vreo rătăcire personală:
1. Identifică o victimă.
2. Lansează către aceasta toate trucurile tale – verificate sau proaspăt inventate – pentru a pune victima în cârlig.
3. Porneşte o relaţie de reparaţie. În fond, cel mai bun mod de a trece peste un bărbat e să intri sub altul, nu? Aşa că fuguţa, fuguţa să dăm cu puţin praf de sex ca să ne dezinfectăm rana.
4. După o vreme variabilă (dar, de obicei scurtă) constată că nici ăsta nu e cine ştie ce… şi partenerul cel nou, de bună credinţă şi cu mare inimă, s-a îndrăgostit lulea, chiar crede că relaţia ar avea o perspectivă. Apar diferenţele ireconciliabile, de nevăzut când marea palmă neagră a răzbunării a demarat “reparaţia”.
5. Suferinţa s-a transmis, în lanţ, prima durere a cedat, ca să vină a doua – a celuilalt, care a picat, nevinovat, în plasa compensatorie.
Deşi nu există statistici, din informaţiile “folclorice” rezultă că nicio relaţie pornită imediat după o ruptură dramatică (despărţire, divorţ sau altele asemenea) nu a funcţionat. Motivul este simplu. Unul dintre cei doi, cel puţin, este atât de rănit încât nu poate funcţiona normal. Este o formă de lipsă de răspundere şi de etică personală să îi pui pe masă celuilalt toată lada ta de gunoi sentimentală.
Puterea vine abia după ce, prin resorturile tale personale, te vindeci, te înseninezi şi eşti gata să oferi, din nou, lada ta cu comori, proaspăt scoasă de la Nufărul. Aşa cum se cuvine. Dă o şansă de succes, nu una de eşec. Dacă e să nu iasă, măcar să nu iasă pentru motivele corecte, nu?
Etica asta în relaţii pare superfluă, mai ales când ne găsim în furtunile emoţionale pe care le provoacă îndrăgosteala şi ruptura. Dar, după câteva încercări peticite, cele mai multe persoane care au un pic de luciditate şi de IQ se opresc şi se întreabă: ” Ce naiba e în neregulă aici?”, pentru că povestea se repetă. Iar. Şi iar. Şi iar. Ştiţi de ce se repetă, nu? Pentru că definiţia nebuniei e să continui să faci exact acelaşi lucru şi să te aştepţi la alte rezultate.
Aşadar, dragi părăsiţi şi despărţiţi… luaţi-vă o pauză. De vreo şase luni, aşa. Lăsaţi sexul parcat pe dreapta şi lucraţi la reparaţia capitală fără să sacrificaţi victime colaterale. Uitaţi-vă bine la lecţia amară pe care tocmai aţi primit-o şi decideţi ce veţi schimba ca să nu se mai întâmple asta. Apucaţi-vă şi practicaţi aşa cum se duce cineva la sală ca să reintre în formă, frumos, disciplinat, zilnic.
Puteţi avea prieteni, dar nu intraţi în amantlâcuri fără ieşire. Şi, abia când vă simţiţi vindecaţi, ieşiţi înapoi, în lume, cu toate steagurile sus. S-ar putea ca după colţ să vă aştepte sufletul-pereche.
Pe Andreea o găsiți cu totul aici.
Citiţi şi
Sunt despărțită de o lună, după o relație de patru ani
Unde nu e iertare, de multe ori e pace
Ești gata să devii o super femeie la job? Iată secretul eficienței
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.