Ce vă râcâie, domnilor?

12 May 2015

Cîtă frustrare, cîte complexe, cîte clișee misogine, cîtă lipsă de maturitate transpar din articolul ăsta! L-aș putea forfeca la infinit, mă rezum să punctez doar câteva chestii:

1. Articolul este penibil, în primul rând, pentru că nu are consecvență. Începe prin a le face praf pe femeile singure la 40 de ani pentru că au făcut alegeri personale care acum le costă fericirea, pentru ca apoi, după ce le aduce pe aceste femei pe canapeaua psihanalizei, să devină brusc împăciuitor și să ne consoleze cu faptul că, de fapt, societatea e de așa natură încât nu acceptă egalitatea femeilor, și, vai de mine, “€œreinventează cruzimea față de femeie”. E aproape vizibilă linia de demarcație între cei doi autori. Ca femeie-bărbată, atîta vreau să spun: aveți domnilor răspunderea opiniilor, fiți consecvenți cu ideea! De fapt, e foarte clișeist-bărbătească atitudinea: mai întâi îi scăpăm o palmă femeii, apoi îi spunem “€œtu ești de vină că mă faci să dau în tine”, apoi “de fapt, tu și familia ta, și societatea”, și încheiem triumfal cu “€œte iubesc, nu pot trăi fără tine, te rog nu mă părăsi”.

2. Carl Gustav Jung avea o teorie a “€œumbrei” (de care dom’€™ psihiatru ar trebui să fi auzit): dacă urîm ceva cu multă intensitate în altcineva, e pentru că ne e teamă de acel ceva care există și în noi și nu ne dă pace. (Simplificând, dacă urăști pe cineva că are bani, e pentru că ți-ai dori și tu, dacă o disprețuiești intens pe una că e curviștină, e pentru că și în tine există niște instincte sexuale reprimate cu care nu ești în echilibru șamd). Așadar, la cât o urăște domnul autor pe femeia de succes singură la 40 de ani, cu masterat, și doctorat, și subordonați, și carieră “corporatistă” (cuvânt care în România deja se folosește ca echivalent pentru “necuratul” -€“ de fapt, și ăsta e un clișeu rezultat din groaznică invidie), eu spun că ar fi bine să stea cu o oglindă și un jurnal în față, și să facă bine să analizeze ce îl râcâie mai mult: faptul că femeia asta nu are nevoie de el? faptul că femeia în cauză i-a luat-o înainte? faptul că îl complexează? faptul că educația lui misogină nu poate accepta ca o posesoare de vagin să iasă din tiparul submisiv și de la cratiță? faptul că o femeie de genul asta i-a fost inaccesibilă, l-a refuzat sau l-a părăsit? Sau poate faptul că în școala generală era o fetiță, cu codițe sau fără, din cauza căreia el mereu lua doar premiul doi sau mențiune? Din bun simț, nu vreau să intru în speculații legate de relația autorilor cu mama și cu propriul penis.

classic equestrian

E normal și natural să nu ne placă unii oameni, har Domnului!, nu trebuie să ne iubim cu toții. Nici mie nu îmi plac politicienii, de exemplu, însă cred că disprețul meu pentru ei are cauze obiective. Dar când simți față de cineva o ură viscerală, irațională, de o asemenea natură și intensitate cum răzbate din articolul ăsta, problema nu mai e cu persoana-obiect al urii, problema e în tine. Îndrăznesc să îi recomand autorului să se folosească de dr. Diaconu pentru a se psihanaliza pe sine înainte de a le psihanaliza în mod amator pe femei. Deși, după colaborarea la acest articol, în mod sigur eu l-aș evita pe dr. Diaconu, dacă aș avea nevoie de canapeaua unui psihiatru. Un psihoterapeut nu ar trebui să fie atât de vehement și maniheist.

Ca să vedeți că știu despre ce vorbesc, am trecut de 40 de ani, am masterat, chiar și doctorat, am lucrat în multinaționale în afara țării în ultimii 10+ ani, în poziții tot mai înalte, și sunt împreună cu soțul meu de peste 13 ani. Ca să elimin argumentele acre ale domnilor autori, soțul meu este un intelectual (nu burtos și chel, ci frumos și fit), cîștiga mult mai puțin decât mine și îi asigur că de 13 ani avem despre ce vorbi când ne întâlnim dimineața, seara, în weekenduri și vacanțe. Stăm împreună pentru că ne iubim, nu din rutină, și nu de dragul copiilor (nu avem copii, pentru că am hotărât că ne ajungem unul altuia -€“ ah, aștept deja comentariul vitriolic pe tema ovarelor mele care sigur-sigurissim plesnesc de atâta abur). Nu ne-am despărțit, deși am trecut prin momente cheie (accident grav, șomaj, boală, trăit la distanță, în țări diferite). Și mă uit cu încredere la viitorul nostru comun de acum înainte, deși e plină lumea de femei mai tinere și mai frumoase, și mai puțin corporatiste, și mai puțin cu doctorate și masterate (care diplome, în viziunea autorilor, sunt un mare dezavantaj pe piața relațiilor, unde femeile sunt evaluate, după părerea dânșilor, ca vitele). De altfel, cu mulți ani în urmă, soțul meu mi-a spus “€œte iubesc pentru că ești inteligentă, nu doar cea mai inteligentă femeie, ci cea mai inteligentă persoană pe care o cunosc”. Inteligentă, domnilor! Nu “€œpentru că ești frumoasă” (sunt 🙂 ), nu pentru că ai sânii mari” (îi am 🙂 ), nu “pentru că gătești bine” (nu gătesc niciodată 🙂 ). La vremea aia, făceam doctoratul, nu aveam bani, nu eram șefă, nu eram corporatistă.

Secretul nostru, dragi domni Pârvu & Diaconu, este dragostea, curiozitatea și comunicarea. Dragostea de celălalt, care vine deaspra egoului fragil, curiozitatea, care te face interesat de ce e în mintea altora, fără să îi judeci pentru că sînt diferiți de tine, și comunicarea, care demontează clișee și clarifică potențiale neînțelegeri. Și tare mi-e milă de autor/i, că nu par să fi înțeles niciunul din conceptele astea. Iar pentru un medic specialist psihiatru, lucrul asta mi se pare impardonabil, indicând chiar o masivă incompetența profesională.

3. Vreau să mai punctez ceva. Acest misoginism fățiș, din păcate, nu e specific doar bărbaților complexați din România. L-am întâlnit și în alte țări (în special în Europa Centrală, țările latine șamd), și el este extrem de răspândit, chiar și în mult-bârfitele și mult-râvnitele multinaționale. Obișnuiam să glumesc cu prietenele mele (imaginați-va, femeile de 40 de ani, cu masterate, pot să aibă nu doar job în corporații și soț, ci chiar și prietene!), că, dacă o femeie răzbește prin competență în ierarhia multinaționalelor, e foarte posibil să fie nu doar egală, ci superioară colegilor ei bărbați, dat fiind că îi vor fi puse foarte multe bețe în roate de către aceștia. Deci, dragi autori, teamă mi-e că femeile s-ar putea să fi depășit deja stadiul de egalitate cu bărbații, pentru că misoginismul vostru jalnic ne-a dezvoltat talente și competențe pe care voi nu le puteți înțelege, pentru că nu ați avut nevoie de ele în contextul social al “€œbăiatului mamii” care s-a transformat în “€œbărbatul (singur sau nu) la 40 de ani”. Ah, încă ceva -€“ prietenele mele single la 40 de ani în căutare de partener sunt convinse de adevărul clișelui €”dacă e singur la 40 de ani, sigur ceva nu e în regulă cu el”. Doar că ele privesc acest “€œceva nu e în regulă” cu mai multă simpatie și îngăduință, nu cu încrâncenare.

O cititoareCitiţi şi

“Ne-am întâlnit pentru că suntem prim-miniștri și nu pentru că suntem femei.”

Pierce Brosnan iubește aceeași femeie de 28 de ani, nu contează cât s-a schimbat ea

Femeile sunt mai bine pregătite pentru a doua parte a vieţii decât bărbaţii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Corina / 3 January 2016 20:54

  L, îmi pare rău pentru tine, se pare că încă nu ai întâlnit o femeie inteligentă. Fiindcă o femeie inteligentă are şi EQ şi ştie să împartă vorbe bune şi să acorde susţinere chiar şi, surpriză, dezinteresată ! Nu e vina ta, dar nici a femeilor inteligente 🙂 Să fii iubit !

  Reply
 2. ella / 19 October 2015 14:10

  Felicitari, am citit articolul, am comentat, si am remarcat sila d-lui “doctor” pentru majoritatea femeilor, in speta celor trecute de 40 de ani, care da, pot avea fluturasi in stomac din iubire, si care si daca sunt singure, cu siguranta au mai multa normalitate in viata lor decat acest domn plictisit de meseria lui de a vindeca suflete apoi boli…

  Reply
 3. L / 14 May 2015 19:16

  Aaaaau…nu mai dati! Constat coagularea unui inceput de haita!…Daca am suporta vitriolul ar insemna ca suntem pe drumul cel bun!?…Daca-i ordin…Cu placere!

  Reply
 4. Dana / 14 May 2015 11:09

  Felicitari pentru vitriolul pe care nu multi il suporta…:D

  O observatie: domnul doctor s-a descalificat definitiv cu acel articol. Mi-l recomandase o prietena si ma batea gandul sa ajung pe la el…not anymore:)

  Reply
 5. L / 12 May 2015 23:56

  Si in nici-un caz nu pot iubi o… proasta agresiva…

  Reply
  • Catchy / 15 May 2015 8:53

   Cand ai spus ” Altele,mai…agramate,asa,cumva…!? “, te refereai la tine, nu ? Pentru că doar o persoană agramată scrie ” nici-un ” !

   Reply
   • L / 15 May 2015 19:02

    Hai sa ne luam de detalii,poate uitam despre ce vorbim!…Mi-am spus punctul de vedere ca barbat si am spus exact ceea ce am simtit si simt! Femeile,mai nou au tendinta de a coagula niste “calitati” pe care le gasesc in telenovele si in niste carti pe care un barbat nu le-ar citi niciodata,ca sa nu le spun altfel! …Unele pot si isi permit,restul vor umple cabinetele psihologilor! Am fost crescut sa consider femeia ca partener! Intr-un parteneriat,ce dai se mai si intoarce,nu neaparat sub aceeasi forma,dar se intoarce! Nu mai e insa cazul!
    Se pare ca ele insele nu realizeaza ca orice actiune are o reactiune! Barbatii de moda noua s-au schimbat pentru ca ele s-au schimbat,iar” cursa” continua!…Din pacate! Ce mi se pare insa nedrept este ca fiica mea are toate sansele sa se invarta intr-o lume de “masculi” la crearea careia si-au adus aportul maica-sa si bunica-sa! Se uita ca si barbatii au un suflet,pe care e adevarat ca au tendinta sa-l ascunda tot datorita cutumelor societatii!
    Si ,nu! Nu ma refeream la mine,ma refeream in principal la “prostul cu diploma”,care dintre toti e cel mai periculos!…La cei atat de “impotenti mental”incat ratiunea insasi le e complet straina si care se iau dupa toate” tendintele” si “curentele”,cei care uita ca au un cap pe umeri ca sa il foloseasca si la altceva decat ca paravan, sa nu le ploua in gat! Femeile sunt frumoase si dorite,e pacat insa daca nu le duce mintea decat sa iti ia “sufletul” ca “plata”pentru frumusetea lor,nescapand in schimb nici macar o vorba buna,poate doar atunci cand sunt interesate! In conditiile astea sa nu se mire cand vor constata ca vor fi tratate la fel…nu din partea mea,eu nu ma mai pot schimba!

   • Ciprian / 22 January 2016 18:37

    Tanti,( iti spun asa din respect,nu c-ai fi vreo baba),dumitale iti iese misandria prin fiecare por,chiar si prin aceia de la big tits.
    Hahaha,iarta-ma,dar nu ma pot abtine.Cei ca tine,c-un ego extrem de mare,sunt pustii pe dinauntru.Singuri si pustii.
    Generalizarea de care vorbesti cu atita usurinta si da,iarasi misandria de care dai dovada,te tradeaza de fapt ca nu esti nici pe departe inteligenta.
    Te inteleg ca suferi,crede-ma,te-nteleg tanti (iarasi din respect,nu c-ai fi vreo baba),insa problemele tale,sunt ale tale,ca si fustrarile,ca si egoismul de care dai dovada,singura victima a acelui egoism,fiind chiar dumneata.
    Pun pariu,ca-n goana ta dupa diplome si trofee,cum ar fi ”sotiorul ce cistiga mult mai putin” ca tine,ai uitat de tine insati,jalnic va fi momentul in care vei realiza ca toata viata ta n-ai facut nimic altceva decit sa slujesti pe altii,fugarind o himera,uitind sa traiesti…si da,mi-e un pic mila de tine tanti(iarasi respect,nu esti baba,etc.)
    Ai un complex de superioritate,garantat,altfel nu ti-ai lua ”trofee”.
    Pfff,ma opresc aici,ma duc sa vomit un pic.

   • Vlad / 27 January 2016 21:38

    Femeia bubuie de frustrari si complexe si mai jalnic este efortul cu care incearca sa mimeze fericirea si “realizarea” ei ca om in societate…ma intreb ce ti-au adus mai exact anii de slugarit la multinationale in care ti-ai sacrificat tineretea si timpul pe care ai fi putut sa il petreci cu cei dragi, facand proceduri si lucrand ore peste ore si fiind o simpla piesa dintr-un mecanism din care vei fi aruncata in primul moment in care nu mai dai randament? ati fost niste slugi credincioase in mainile multinationalelor pentru care ati produs milioane de euro si care v-au hranit cu resturi si cu falsa impresie de “cineva” dar care v-au luat in schimb pana si identitatea..ma doare sa vad oameni care se mandresc cu faptul ca slujesc in corporatii, aceste abatoare de suflete si spalatoarii de creiere menite sa scoata tot ce e mai urat din om la suprafata

 6. L / 12 May 2015 23:39

  Dupa ritmul alert,frust,aplicat in care scrieti,cred ca sunteti inteligenta!Ma intreb insa,in spatele articolului dumnevoastra se pot inghesui si alte persoane!?…Ca sub o umbrela asa!? Sau, poate incearca sa se ascunda de ploaie sub niste “bucati de carton”!? …Altele,mai…agramate,asa,cumva…!? Ar fi bine,poate sa va ganditi ca inteligenta nu-i pentru toata lumea,indiferent…barbati,femei…Banuiesc ca” pornirea ” dvs este pe fond buna,dar nu generalizati si nu idealizati! Mult noroc si o viata frumoasa si implinita!
  P.S Barbatii pot iubi si ” proaste”,chiar foarte bine si foarte sincer,dar nu atunci cand le scuipa in ciorba! As numi genul asta de femei niste golance cu pretentii de doamne!

  Reply
 7. dp / 12 May 2015 16:32

  Multumesc, Catchy, imi place fotografia pe care ati ales-o 🙂

  Reply
 8. una aproape de 40, cu doctorat / 12 May 2015 15:25

  Ha! Ce tare ! Citisem articolul asta pe undeva mai demult, mi-a ramas asa pe suflet ca o mazga… Din pacate, mi se pare reflecta destul de mult opinia barbatilor romani. Cit despre meseria domnilor care au scris, e bine de constientizat la ce se poate ajunge…nu e greu de inchipuit cum se comporta acesti oameni in cabinet si ce jocuri joaca si ce frustrari si rezolva pe spinarea bietilor clienti.

  Reply
 9. Una de peste 40 de ani dintr-o multinationala / 12 May 2015 12:39

  Felicitari pentru articol, minunat punctat. Credeam ca s-au mai schimbat mentalitati in cei 25 de ani de “dupa” dar se pare ca mai e cale lunga pana sa intelegem ca perceptia personala nu e musai generalizabila.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro