Ceea ce mă sperie este dispariția Bărbatului

8 June 2015

Ioana DudaMasculinitate, feminitate. Pierdem sensuri, ne scapă esența. Rolurile se schimbă și vina e de ambele părți. Părerea mea de om onest care pune capul liniștit pe pernă, noaptea.

De ce spun asta? Dintr-un motiv foarte simplu. Femeile au ajuns să care saci cu glet, plase care cântăresc tone, de la aprozar, deschid singure borcane, vorba prietenei Mihaela Baran, chiar dacă bărbatul e dornic și plin de zel să dea o mână de ajutor. Și asta se întâmplă doar din dorința ei subconștientă de a-l castra emoțional. De a-i arăta cine-i șeful. Acest comportament frizează puțin patologicul, denotă o crasă lipsă de încredere în sine și o nevoie acută de control. M-am făcut înțeleasă? Cred că da. Detalii, în cărțile de psihologie.

Bărbații, pe de altă parte, se epilează, se uleiază și pensează, și își fac manichiura, întocmai ca niște cocote de doi bani care încearcă să agațe, pentru doi poli, un trecător anonim să aibă și ele de un păhărel și o pâine. Pentru că exact asta am simțit ieri, la ștrand, văzând toți acei eunuci etalându-și mușchii, tatuajele și chelia, toate acoperite de un strat gros de ulei: scârbă. Dragilor, nu vrem să vă lingem. Preferabil ar fi să nu vă vedem. Dar nu avem cum, pentru că și noi vrem să ne bucurăm de apă și soare. Bun, dar nu ăștia sunt adevărata problemă. Provoacă scârbă, da. Dar amestecată cu milă. Nu sunt sănătoși. Emoțional, zic. Detalii, tot în cărți.

Ceea ce mă sperie, însă, este dispariția Bărbatului. Ieri am trăit o experiență care m-a îndurerat, în ciuda eforturilor mele de a crede că Femeia și Bărbatul au o esență clară. Mă strofoc din ce în ce mai mult să cred asta. Eram la o terasă, cu limonada în față și relaxarea pe geană. Citeam liniștită, îmbrăcată absolut decent (asta ca să nu spuneți, cu toate că e o prostie, că eu aș fi fost factor instigator), când un bețivan se apropie de mine și mă abordează. Cunosc genul. Și eu sunt ca ei din când în când, doar că îmi văd de muzica mea. Așa că nu i-am răspuns, tocmai pentru că nu voiam să stârnesc un scandal. Am fost însă nevoită să o fac. Pentru că, intrigat de lipsa mea de atenție, m-a prins de braț. În acel moment am văzut roșu în fața ochilor, m-am ridicat și i-am spus deloc frumos să plece, pentru că altfel, va fi mai rău. L-am întărâtat. M-a strâns și mai tare. M-am transformat într-o leoaică, gata să îi sar la gât. I-am spus că e preferabil să plece în patru labe de acolo, decât în mașina poliției. Nu mi-a fost frică. Mi-au fost nervi. Mulți. Problema e alta. Terasa era ticsită de ceea ce, anatomic, se numesc bărbați. Domnilor, doamnelor, nici măcar unul nu s-a ridicat pentru a-mi lua apărarea. Am fost, încă o dată, în aceeași zi, scârbită.

Da, m-am descurcat singură, la fel cum mă descurc mereu. Nu pentru că aș vrea neaparat, ci pentru că e musai. Și, dacă-i musai, cu plăcere. Dar am văzut femei căzute, ajutate să se ridice tot de femei. Eunucii erau prea ocupați să își continue pasul triumfător, în căutarea unei prade facile prin jungla orașului, pe care să o învingă și să își dovedească, astfel, supremația. Am văzut femei agasate, în ajutorul cărora am sărit, pentru că bărbații se uitau ca la meci. Așa au învățat ei. Dacă e meci, de orice fel, ei stau în tribune, fluieră și o pun de un pariu. Ba chiar se prea poate să îl trimită pe ăla micu’ să cumpere niște semințe.

"

Pe de o parte, vina e a muierilor care au uitat că feminitatea nu poate fi cu adevărat completă decât în contopirea cu masculinitatea. Femeile s-au transformat în niște androgini care au uitat că pot fi amazoane, chiar dacă sunt blânde, gingașe și delicate, atunci când e cazul.

Bărbații, pe de altă parte, au uitat că femeia nu vrea să își ia greutatea de pe umeri și frunte și să le-o predea. Nici gând. A învățat de mult să se organizeze în așa fel încât să răzbească. Dar nu vă lăsați păcăliți de aparențe. Nu ar vrea să poată așa de mult. Ar vrea ca, măcar din când în când, să poată fi vulnerabilă și fragilă, în brațele bărbatului ei. Nu se va lamenta. Nici nu va jeli frenetic, spunându-ți cât de grea e viața ei. Va fi femeie. Se va ghemui la pieptul tău, poate va ofta odată, abia perceptibil, să dea răul afară, și apoi va închide ochii, liniștită și va adormi. Ca un copil căruia îi cânți cel mai frumos cântec de leagăn.

Doamnelor, domnilor, nu mai schimbați rolurile! Esența e clară. Nu ai cum să o denaturezi. Aceste tentative de a trece în cealaltă tabără, nu fac decât să ne transforme într-o societate lipsită de iubire. Când, de fapt, asta e tot ce ne dorim: să ne iubim.

Pe Ioana o găsiți cu totul aici.Citiţi şi

Iubiri de sâmbătă până-ntr-o duminică viitoare

Nu cred așa ceva!

Pentru că de atâtea ori m-am dus la muncă cu sufletul frânt

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. PG / 3 January 2016 14:42

  Mai sunt, dar nu-i vede oricine. 🙂

  Reply
 2. Woolie / 14 October 2015 21:28

  Da femeile au deschis borcane si au carat sacose nu pentru ca asa vor ele ci pentru ca asa trebuia, ori nu erau ei prezenti, ori mai bine te lipseai decat sa tot ii zici ca vrei aia…degeaba! Dar asta nu inseamna ca vrem noi de acum sa sapam gropi, sa punem acoperisul la casa, sa daramam pereti! Suntem constiente ca sunt lucruri total diferite si am vrea sa fim tratate ca atare, chiar daca UNEORI facem lucruri specifice lor sau le cerem sa mai spele si ei cate o farfurie ca doar nu-s ologi! Dar asa e,multi din barbatii de azi au cam uitat sa fie cavaleri, sunt doar vanatori si atat!!!! Si inainte femeile faceam treburi barbatesti daca sotii nu erau acasa ca doar nu e la fundul lor non-stop si uneori ,,crapa” daca nu rezolvi buba atunci, dar totusi barbatii din trecut erau pro-femeie, acum parca le e ciuda ca a aparut feminismul!

  Reply
 3. DANIEL / 24 August 2015 12:12

  intradevar,asa este…majoritatea se dau barbati periculosi,in schimb probabil sunt doar in fata nevestei lui! stiu destui.nu vreau sa intru’ in amanunte,dar dupa capacitatea mea de a gandi…un barbat care nu este in stare sa aplaneze un conflict gen celui pe care l-ai relatat…degeaba are p*la in pantaloni! scurt si la obiect!

  Reply
 4. Ionuț / 10 June 2015 11:12

  Daca citești comentariile o sa vezi exact ce se critica in ceea ce ai postat , bărbați care au sărit ca Arși pentru ca s-au simțit cu musca pe căciula si femei ce au uitat sa fie femei care sunt nemultumite ca bărbații nu sunt cum ar vrea ele sa fie , dar caută mereu in aceleași locuri nepotrivite si același tip de bărbat.

  Reply
 5. Vlad / 9 June 2015 14:52

  Cu toata stima, ori ai un barbat lipsit de perspective sau care nu te respecta ori ai tu niste asteptari pe care nici macar tu nu le poti satisface. Acest “minunat” articol este doar o refulare a frustrarii adunate in interior. Cerceteaza adevaratele motive si nu da nastere acum unor idei fanteziste. Lumea nu poate exista fara barbati cum nu poate exista nici fara femei. Uita-te in jurul tau, draga doamna. Cine face masina cu care dumneata te duci la munca, cine a asfaltat drumul, cine a sapat muntii pentru a extrage materialele necesare? La fel cum femeia/mama face atat de multe lucruri pentru lumea ce o inconjoara, asa si barbatii fac. E doar o problema de perspectiva si aici mai ai de lucrat.
  Spor!

  Reply
 6. Groparul Magic / 9 June 2015 11:29

  Nu dispare. Se transforma iar tu imbatranesti si gasesti tot felul de scuze pentru ca nu poti accepta trecerea timpului.

  Reply
 7. Stănică Ambrinoc / 9 June 2015 7:04

  Capitaliştii oferă chipurile libertatea individului într-o competiţie de junglă. Familia socialistă cu cei doi soţi şi copii este un model depăşit de ofertele individuale de succes, în detrimentul soluţiilor mai complexe pentru un cuplu. Femeile sunt obligate să accepte orice pentru a reuşi, iar bărbaţii nu se regăsesc în aceste vremuri comerciale.

  Iubirea nu are anticorpi, care să lupte cu sistemul social şi astfel totul se răstoarnă. Cu toţii am auzit de familiile destrămate, după ce unul din parteneri şi-a găsit o nouă oportunitate de a se descurca.

  Femeile reuşesc uneori mai bine decât iubiţii lor, dar apoi simt că le lipseşte ceva, şi se trezesc într-o stare nouă, dar în care feminitatea lor a murit demult. Economia de piaţă are soluţie pentru orice criză, iar bărbaţii de închiriat îşi pun fundiţe şi ies la produs, dar bărbat este ea pentru că ea plăteşte …

  Bărbatul dispare pentru că lupta de teritorii este acum mult mai perversă, iar cu barda sau târnâcopul nu mai ai unde lovi. Inamicul nu mai vine cu o oaste, tot de bărbaţi, invadarea se face prin mutanţi şi nu ştii cum să-i pocneşti … sunt femei deghizate în luptători … sau eunuci prost vopsiţi.

  Bărbaţii au şi sclipiri de inteligenţă, iar dacă vor să-şi păstreze bărbăţia se adaptează şi la noul val al globalizării. Puţină inspiraţie în modul de organizare a oştilor şi apoi foc de voie ca-n armata comunistă …

  Iubiţi femeile, stimaţi bărbaţi, dar să nu îngenuncheaţi, decât dacă … le adoraţi.
  La cumpărături rămâneţi în picioare şi atenţie la preţuri şi ochi …

  Reply
 8. Cristina / 8 June 2015 22:32

  Bravo fata !!

  Reply
 9. adrian / 8 June 2015 14:04

  Acelasi tip din terasa,de la care asteptai sa intervina,daca ar veni la tine sa te abordeze,avea mari sanse sa fie respins.Da-ne tu solutia ,daca tot le stii asa bine:)

  Reply
 10. vala / 8 June 2015 12:00

  Ioana, bine le mai spui.. Vorbele tale imi merg direct la casa sufletului.. Scrie, fata draga, ai ce si o faci foarte bine. Satira, umor, intelesuri ascuns , slalom printre idei si cuvinte… frumos! 😉

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro