Cel mai mare şal din lume din mătase de… păianjen

2 May 2011

Un britanic, istoric de artă, a creat cel mai mare şal din lume ţesut din mătase… de păianjen! El a creat ceea ce este considerată a fi, deocamdată, cea mai mare şi mai rară bucată de material textil facută în întregime din mătasea păianjenului de aur. Simon Peers a lucrat timp de 5 ani la şalul care măsoară 3,35 metri, costul operei fiind de peste £300,000.

El a fost inspirat de încercarea unică a unui administrator colonialist francez din secolul XIX care a încercat să ţeasă o pânză din mătasea acestor păianjeni. “Nu am fost sigur dacă poveştile erau chiar reale sau dacă erau simple fabulaţii” a mărturisit Simon Peers pentru Sunday Times.

Şalul a fost expus la Muzeul American de Istorie Naturală din New York săptămâna trecută şi urmează a fi expus şi la Londra anul viitor. Mătasea toarsă de un păianjen auriu sferic este mai puternică decât oţelul sau kevlarul, însă mult mai flexibilă. Materialul a fost extras de la mai mult de un million de păianjeni rotunzi aurii, ce pot fi găsiţi în Madagascar. Doar femelele produc mătasea, cunoscută şi apreciată pentru culoarea sa perfect aurie şi pentru rezistenţa firului.

Încercările iniţiale de a recrea maşinăria elaborată care putea să toarcă până la 24 de păianjeni odată au fost dejucate când … păienjeniţele au început să se mănânce între ele. Peers a declarat ziarului: “Am început cu 20 şi am sfârşit cu 3 foarte grase”.

Nicholas Godley (partenerul istoricului de artă britanic) a explicat reporterilor Wired Science că “14.000 de păianjeni au dat cam o uncie de mătase (0,03 kg), iar şalul cântăreşte cam 1,18 kg. Cifrele sunt uluitoare. A trebuit să găsim oameni doritori să manevreze păianjenii, pentru că aceştia ciupesc, muşcă” a adăugat el.

În timp ce unii păianjeni au murit în mod natural în timpul producţiei, Simon Peers şi Nicholas Godley au imaginat un sistem astfel încât păianjenii folosiţi să fie eliberaţi zilnic. “Am devenit un fel de apărători ai acestor păianjeni, ceva ce niciodată nu ne-am gândit că am fi putut deveni” a declarat N. Godley pentru New York Times. “Sunt nişte creaturi cu o înfăţişare cu adevărat regale”. Un păianjen este capabil să toarcă până la 400 de yarzi de fir auriu.

Şalul a fost ţesut manual cu motive tradiţionale din Madagascar şi este mai mare decât orice altă bucată textilă facută dintr-un astfel de material. Autorul său mai cunoaşte doar existenţa a două astfel de piese, ambele fiind de doar câţiva centimetri lăţime şi păstrate într-un muzeu din Lyon, Franţa. “Cred că am depăşit pe oricine altcineva” a spus el pentru Sunday Times.

“Nu vreau să sune pretentios, dar ceea ce am intenţionat noi a fost să facem o operă de artă. Şi simt că ceea ce am făcut este excepţional datorită efortului extraordinar înmagazinat în acest superb şal,” a mai adăguat Nicholas Godley.



Citiţi şi

La o cafea Avedis Carabelaian

Tu cum te-ai așezat pe drumul către a deveni „cineva”?

Voiaj cultural de 7+1 în Thailanda pe care puțini o știu: culori, emoții, experiențe

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro