Cele cinci esențiale pentru a ieși sănătos la cap și la trup din pandemie

22 March 2020

E plin internetul de recomandări în această nouă realitate creată de COVID-19. Dintre toate sursele, eu, una, prefer Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ca să înțelegeți de ce, iată ce a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

”Ştim că pentru mulţi oameni viaţa se schimbă dramatic. Nici familia mea nu este diferită – fiica mea învaţă online acum, de acasă, pentru că şcoala ei este închisă. În această perioadă dificilă este important să continuăm să avem grijă de sănătatea fizică şi mentală. Acest lucru vă va ajuta nu doar pe termen lung, dar şi să luptaţi cu COVID-19 dacă vă îmbolnăviţi.

 • păstrați o dietă sănătoasă şi hrănitoare, care ajută sistemul imunitar să funcţioneze corect.

Pe lângă alimentele din acest tabel, tot pentru imunitate vă recomand o reteta de catina cu miere și nu uitați să adăugați seminte de in în salate (pentru digestie și controlul greutății corporale).

 • limitaţi consumul de alcool şi evitaţi băuturile cu zahăr.
 • nu fumaţi. Fumatul poate creşte riscul dezvoltării unei forme grave de boală, dacă vă infectaţi cu COVID-19.
 • faceţi exerciţii fizice. OMS recomandă 30 de minute de activitate fizică pentru adulţi şi de o oră pentru copii. Dacă regulile impuse de guvernele naționale vă permit, mergeţi la o plimbare, la alergare sau la o plimbare cu maşina şi păstraţi o distanţă sigură faţă de ceilalţi.

Dacă nu puteţi ieşi din casă, găsiţi un exerciţiu video online (faceţi yoga, dansați) sau urcaţi şi coborâţi scările.

Simona Cosma, în timpul unei ore ținute online (recomand cu căldură, pe mine mă ține în formă fizică și departe de toate gândurile negre)

Dacă lucraţi de acasă, nu staţi în aceeaşi poziţie perioade lungi de timp. Ridicaţi-vă la fiecare 30 de minute pentru o pauză de 3 minute.

 • aveţi grijă de sănătatea voastră mentală. Este normal să vă simţiţi stresaţi, confuzi şi speriaţi în timpul acestei crize. Vorbitul cu persoanele cunoscute în care aveţi încredere poate ajuta. Susţinerea altor persoane din comunitatea voastră vă poate ajuta la fel de mult pe cât îi poate ajuta pe ei. Ţineţi legătura cu vecinii, familia şi prietenii. Compasiunea este un medicament.
 • ascultaţi muzică, citiţi o carte sau jucaţi un joc. Dacă știrile vă provoacă teamă, luați-vă informaţiile din surse sigure o dată sau de două ori pe zi. (vă recomand Știrile pozitive ale dimineții).”

Pentru a creşte accesul la informaţii sigure, OMS a colaborat cu WhatsApp şi Facebook la lansarea serviciului de mesagerie WHO Health Alert. Acest serviciu va oferi cele mai recente ştiri şi informaţii referitoare la COVID-19, inclusiv detalii despre simptome şi modalităţile de protecţie. Serviciul Health Alert este disponibil în engleză, iar de săptămâna viitoare va fi introdus şi în alte limbi. Accesarea serviciului Health Alert poate fi făcută prim trimiterea mesajului ”hi” pe WhatsApp, la numărul +41 798 931 892, care va afişat şi pe site-ul OMS.Citiţi şi

ING Bank și Fitbit lansează o campanie prin care încurajează românii să facă mai multă mișcare

Pe tine te motivează Nicole Kidman să te apuci de sală?

Mai multă mâncare nu rezolvă problema

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro