Toamna este un anotimp de vis, nu pentru că am avea noi vreo înclinaţie aparte, ci mai degrabă, pe motiv calendaristic. Ziua se scurtează, întocmai ca picioarele unei minciuni şi ne pomenim cu aşa o penumbră plăcută, încât supremul răsfăţ este bineinţeles cel de la măsuţa de cafea – o carte bună şi o cană fierbinte. Aburii de cafea pe mine mă îmbie la studiu, de aceea am hotărat să dedic articolul de astăzi răspunsului la o întrebare care, de ceva vreme, îşi caută răspunsul. Sunt decisă, în ritmuri de ABBA, plec să aflu ce este cu unul dintre cele mai… să recunoaştem, vândute design-uri la noi, în volum de mobilă, cel puţin – designul suedez.
Zig zag
When the world zigs, you zag. Se pare că nordicii înţeleg foarte bine motto-ul inovaţiei şi îl traduc în design aproape literal. Sigur că pentru a urca o asemenea scară îţi trebuie cel puţin încă o doză de motivaţie, dar poate că suedezii tocmai asta şi-au pus în cap la începuturile veacului trecut, şi iată unde au ajuns astăzi. La expoziţia din Stockholm, din 1930, designul suedez îşi semnează primul an crucial de lansare. Vorbeşte despre funcţionalism , despre diferenţa dintre vechi şi nou şi sfârşeşte prin etalarea unui Bruno Mathsson cu estetica sa având la bază folosirea controlată a lemnului curbat şi a metalului. O soluţie comodă, pentru început, după cum se poate vedea în poza de epocă şi autoportret foto de mai jos.
Dacă adaugăm acestei soluţii moderne un nume ca Stig Lindberg, cu ale sale imprimeuri postbelice care bat monedă pe capacitatea creativă a noului design de a chema în ajutor şi artizanalul în forma sa cea mai stilizată, avem o certitudine – rezultatul seamănă cu un stil cunoscut ce pare a fi înfruntat timpul nesperat de bine. Cerinţa de bază la care răspunde acest tip de design este cea de confort, de extremă noutate – calculată la timpul său şi aceea de a crea banalul într-o reinterpretare care să-i confere un plus de valoare estetică.
Incredibil de actualul pattern al anilor 1950
O limbă de neînţeles, un design pe înţelesul tuturor
Designul suedez de consum pledează pentru un look modern natural pe care să ţi-l poţi permite, civilizat, fără extravaganţe pline de snobism el şi cu soluţii de compartimentare eficiente . Foarte bine se pretează unui portret de familie, ca în cataloagele pe care le primeşti în fiecare toamnă la uşă. Este sincer, dezinvolt şi foarte realist raportat la scara umană. Nu te bulversează, dar simplitatea sa îţi dă ţie, siguranţă, iar casei tale, imagineau unui adevărat cămin ca la carte.
Adevărata tradiţie suedeză
O amenajare clasică vintage, dar fără a lăsa de-o parte atenţia pentru detaliu, o recondiţionare scenografică de mobilier “antic şi de demult”. Imperfecţiunea marginilor tocite de timp, textura neuniformă a lemnului, toate micile bâlbâieli de execuţie dau farmec, patină şi parcă, mai multă căldură. Un model demn de o casă de artizan popular, acesta demonstrează o cultură complexă, aflată sub influenţe dintre cele mai diverse, toate imortalizate într-un colţ cu… istorie.
Funcţional şi fabulos
Nu de puţine ori ne surprind tocmai lucrurile simple. Este o enigmă modul în care se întamplă asta dar, câteva motive tot găsim. Să fie oare aparenta uşurinţă cu care prind formă şi există, sau poate bunul simţ al liniilor, sau poate calitatea fără cusur a compoziţiei? Adevărul este dincolo de suspiciuni, în portretul unei încăperi cu un look minimalist, radiant, proaspăt, aproape prefabricat, care îţi dă ghes să îţi imaginezi un spaţiu multifuncţional, adaptabil şi celui mai exigent chiriaş al său.
Destins şi lejer
Într-o climă relativ capricioasă, cu mult întuneric de-a lungul a lungi perioade din an, nordicii fac aproape orice pentru a lumina spaţiile interioare. Mult alb imaculat, cu uşoare accente de culoare puternică, această percepţie a devenit tradiţionalul exportat şi unanim acceptat pe întregul continent european. O soluţie convenabilă care îţi uşurează viaţa, oferindu-ţi o alternativă foarte agreabilă.
Urban şi ingenios
O singura idee vibrantă poate face şi o soluţie funcţională să meargă în acelaşi timp cu una de pur design. O formă… diformă repetată la infinit, dintr-un metal ale carui îmbinări practic nu există. Claritatea intenţiei este absolut reflectată de fiecare fâşie cu textura foarte asemănătoare unei furculiţe de inox. Lampa? Doar o terminaţie cât se poate de naturală a unui design consecvent cu sine însuşi.
Joc de artificii
Dacă nordicii ar părea de departe prea rigizi pentru sudul Europei, dupa imaginea de mai sus, cu siguranţă ne conving de exact contrariul. Taburete cu personalitate, culori puternice care înviorează orice colţ sau chiar şi mijlocului unei camere, suspusele par a fi decupate cu ajutorul unei forme de prăjituri dintr-o cocă omogenă –rezultă… un design consistent.
Respectul împărţit fraţeşte – om – mediu
Tot adaptat unei clime înşelătoare este şi sistemul de lambrisare a pereţilor. Dezvelind cu mult curaj un perete intreg al dormitorului pentru celebrarea sentimentului de evadare în natură, această amenajare are nevoie de o plapumă ceva mai caldă decât cuvertura de pe pat. Soluţia? Îmbrăcarea peretelui de la capul patului, de sus şi până jos cu lemn. Izolat şi fonic şi termic, numai bun de un tot liniştit cât de aproape de natură.
Control , nu plictiseală
Credeai că modelul suedez este prin excelenţă unul timid? Dă-mi voie să te dezamăgesc. Deşi pot părea nişte obsedaţi ai controlului prin paleta cromatică duală, combinaţia de texturi preia rolul unei linguriţe într-o cană – amestecă tot, creând o efervescenţă neaşteptată.
Tot ce vrei, poţi să ai
Poate că acesta este sentimentul pe care îl cumperi odată cu mobila suedeză. Aici poate stă pitit secretul succesului său – este confortul pe care ţi-l poţi permite. Nu trebuie sa faci un efort suplimentar. Ai de faţă tot ceea ce îţi poţi dori, un minim cu efect maxim.
Artă
O altă surpriză este faptul că de la designul suedez te poţi aştepta şi la aşa ceva. O formă de avantgardă aparţinând designerului Sven Lundh, poate chiar o modalitate de apărare împotriva obişnuitului suedez. Un fotoliu cu braţe înălţate şi cu un spătar pe măsură, pare o simplă readaptare stilizată, dar ultimul detaliu de racordare la pardoseală reuşeşte să dezechilibreze spontan totul, printr-o mică fandare calculată.
La locul potrivit
Clişeul suedez spune şi povestea conform căreia toate lucrurile trebuie să îşi găsească propriul rol şi loc. Această poliţă jucată vorbeşte despre acelaşi lucru, şi în acelaşi timp despre onoarea fiecărui obiect expus în parte, despre valoarea sa sentimentală, despre plăcerea păstrarii şi despre lizibilitatea unui fragment de bibliotecă pe un perete geometric complicat.
Prospeţimea eleganţei
Un design sobru şi antigravitaţional, un tabac frumos şi un punct de sprijin cu o performanţă plină de neprevăzut. Un design care îţi poate înşela ochiul şi simţurile, o ironie a exemplarului şi fineţei de spirit. Asemenea ţării de origine… o monarhie a stilului.
Simplitatea gestului
Culmea rapidităţii în design este simplitatea gestului. Armonia minimalului este impresionantă şi de nedescris. Într-adevăr, este genul de perfecţiune de la care nu mai ai ce îndepărta, iar a adăuga… ar fi total neinspirat. Un design… per se… tot suedez.
Inspiraţie
Nu vei ghici niciodată unde se ascunde sâmburele suedez în această masă cu scaune complet… italieneşti. Foscarini este un geniu italian al designului, ca orice italian, sedus de inspiraţia suedeză. Ideea pe care o vezi materializată aici are la bază o formă de ambarcaţiune asemănătoare caiacului canoe specific nordicilor. Inedit, nu?
Designul de obiect nu se lasă mai prejos
Pentru final, mi-am propus să te destind un pic, oferindu-ţi o porţie generoasă de… design de obiect unicat. O instalaţie aparţinând artistului Michael Johansson, o producţie de imaginaţie compactată a unui colecţionar de nimicuri, plină de haz şi pasiune îndreptate către fiecare obiecţel in parte. Dar… suedeşte… cu tact şi disciplină.
Citiţi şi
Spa-ul, o oază de bucurie și liniște într-o lume agitată
Există o panteră (Cartier) pentru fiecare femeie
Cum să porți o rochie de seară elegantă pentru o ocazie specială
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.