Colţul colecţionarului

2 November 2010

Se spune că românul este strângator. Să fie oare o pasiune ascunsă de colecţionarul cu ambiţii de Guinnes Book sau o precauţie faţă de o istoria nefastă, gata să ne mai ofere o surpriză opresivă? Închid ochii la a doua variantă şi o aleg pe prima. Altfel cum ţi-aş putea propune să dai frâu liber imaginaţiei şi să iţi cauţi şi defineşti pasiunea pentru orice lucru, cât de mărunt. Tot ce trebuie să faci este să te gândeşti cât de valoroasă sentimental ar fi o pasiune bazată pe consecvenţă şi repetiţie şi cum te-ar îmbogăţi spiritual un mic muzeu , chiar la tine acasă. De această dată, ai libertate totală. După cum vei vedea şi în continuare, nimic nu e “atât de ciudat” când vine vorba de agonisit. Iar regula de bază nu iţi dă voie să foloseşti nici un sertar. Transparenţă şi sinceritate totală. Expui tot ce ai.

Trei culori cunosc pe lume

Nu voi continua să cânt, pentru că vocea nu mă favorizează, dar voi aplauda împreună cu tine, forte şi cu emoţie această combinaţie absolut pozitivă, extrem de tinerească, de vivace şi de plină de bucurie. Nimic nu e obositor, nimic exagerat, şi asta pentru că respectivele culori şi, mai ales, cantităţi, sunt repartizate aproape alchimic. Discret, sunt alternate pete de culori cu texturi, ceea ce temperează pericolul unei violenţe cromatice. O cameră ca o limonadă cu pai , servită la comandă.

Amintiri din epoca de aur


O pasiune din copilărie ce a avut timp să se dezvolte, cu siguranţă că acum umple cel puţin un perete. Dacă nu ai fost de tot atâtea ori la dentist din pricina bomboanelor, de câte ori montezi jucărelele acestea pe perete poţi râde cu toată pofta şi din toată inima. Te poţi amuza în continuare colecţionând celebrele suporturi de bomboane, atâtea câte mai gaseşti. Sigur au avut la vremea lor fani care acum le-ar şi licita.

Vechiul, dar noul insectar

Tot cu gândul departe , şi ca timp şi ca spaţiu, poţi scoate intr-o duminică de la bine-păstrătoarea naftalină…insectarul din liceu. Pentru că şi o simplă faianţă de baie are nevoie de o animaţie care să spargă monotonia unei stereotomii obositor de rectangulare , iată soluţia: amplasarea unor rame , diferite ca dimensiuni şi poziţie, pe această suprafaţă altfel obositoare prin rutină şi rigoare. Vei avea şansa de a expune intr-un mod neconvenţional şi totodată vei fi sigură că fiecare vizitator va putea admira de unul singur, cu mare atenţie fiecare specie pe care ai reuşit să o prinzi. Sau să o cumperi :).

Oale şi ulcele


Înşirate, toate, la vedere şi la-ndemână, cu siguranţă nu vei uita niciodată unde ai pus linguriţa de cafea sau unde gaseşti o furculiţă în plus pentru un invitat de ultim moment. O alegere foarte elegantă de alămuri şi email, de tablă şi inox, va scoate peretele bucătăriei din anonimat şi va atrage atenţia înca odată asupra răbdării posesorului acestei colecţii, pe care, o putem denumi deja… impresionantă.

Cheia e la mine


Tiparul inşirării ca la armată iţi este deja familiar de la exemplul precedent. Aşadar, ce e atunci cu atâtea chei? Câte uşi poţi avea într-o casă şi ce poartă fermecată are broasca mai mare, ca la uşa prin care Alice trece, după ce a crescut considerabil, bând din siropul din Ţara Minunilor? Cu siguranţă toată “armata lui papuc” are o regulă  şi o simbolistică aparte când vine vorba de banala cheie. Este o formă clară de terapie să vezi că ai atâtea chei, atâtea posibilitaţi… atâtea soluţii. O colecţie pentru oameni… deloc incuiaţi.

Porţelan fin

Alegerea veselei după un tipic anume, face sticla de lapte rudă directă atât cu ceainicul, cu polonicul cât şi cu ceştile şi farfuriile. Bucătărie la set, ustensile la pachet. Ceramica albă, pură cu valenţe moderne, dar şi tradiţionale, este evergreen. Personal, cred cu tarie ca şi spartă din greşeală, şi in cioburi neregulate, rămâne o alegere plină de personalitate şi stil. Se bucură de o simplitate caldă şi familiară, foarte departe de o imagine scrobită şi apretată. Este o colecţie jovială care pune in valoare cu atât mai mult un conţinut culinar variabil.

Hop snop


Cu o floare nu se face primăvară, dar cu un ghiveci… poate că da. Într-o bucătărie bazată pe condiment, orice experimentalistă ca tine va aprecia verdele crud in detrimentul celui uscat. Un rozmarin sau un busuioc din producţie proprie de ghiveci, aliniat la nevoie, face şi mâncarea mai gustuoasă, dar şi casa mai… frumoasă. Intr-o atmosferă minimalista aproape clinică, prezenţa unor pomişori drept “ajutor de bucătar” dau viaţă parcă unei reţete ieşite din tiparele de regim ascetic.

Suveniruri


Insula din Mediterana de astă vară a făcut din tine o culegătoare de comori sau o cultivatoare de perle? Noua ta ramă de oglindă îţi va aduce aminte în fiecare dimineaţă cât de frumos ţi-a fost sejurul şi ce bine iţi stă încadrată pe toate direcţiile de amintirile albastrului fără sfârşit. Ziua bună şi ai plecat de acasă cu o nouă cucerire în gând.

Un, doi, trei… pe perete stai


Un puzzle de dischete aurite însumând ancorarea unor fragmente de David, foarte renascentist, mă duce cu gândul la recompunerea unor fragmente găsite pe un şantier arheologic. O formă de respect pentru o pasiune veche de mii de ani, deapănă în sinea sa o poveste, care deşi stă pe roşu…are verde la semaforul tău de colecţii cu ştaif .

Azi un ou, mâine un… alt ou


O formă a perfecţiunii, asemănătoare sferei tangente într-un singur punct, uovoidul protejează, creând la rândul său echilibru. Acurateţea curbelor ce se reîntalnesc din punctul de unde altă dată s-au născut face dintr-un ou… un (bible)ou, iar din mai multe, o fermă avicolă intreagă, la tine pe perete. Cu această ocazie, nu-ţi mai faci probleme că  ai uitat să decorezi şemineul pentru sarbatorile pascale: aranjamentul este pe jumătate făcut.

Globe trotter


Ceea ce a lipsit din educaţia lui Britney Spears in momentul în care s-a făcut de râs cu deja clasica ei nedumerire privind existenţa Australiei pe lista continentelor lumii, apare la noi într-o colecţie “(one) of the best of”. La o lege a relativităţii deja bătute în cuie de Einstein, iată că dimensiunea pământului se supune şi ea aceleiaşi condiţii, cartografic vorbind. Susţin cauza unei densităţi de globuri asemănătoare celei a populaţiei Asiei, pentru un efect de-a dreptul cosmic cee va pune lumea… în mişcare.

Cool girl


Un fel de Audrey Hepbourn a mijloacelor de transport în comun, după ce a apărut imprimată pe absolut orice, de la creioane la tricouri… Măria Sa “Două Roţi” se urcă şi ea pe perete ca obiect de decor. Nu te uita că sunt numai două. Numărând de la una în sus, o declarăm şi pe ea câstigătoarea cursei, dacă nu la viteză, cu siguranţă, listată de sus şi pană jos, la capitolul chic & vintage.

O lectură… înalţătoare


Ceea ce, pentru un şoarece de bibliotecă, este o înşiruire de rafturi ticsite de tomurile pe care cu nesaţ abia aşteaptă să le rasfoiască, este pentru soluţia de design din imagine o enormă economie de spaţiu. Marea descoperire a unui loc generos pentru funcţiunea dată şi perfect dosit sub scară, pentru un plus de intimitate, alcătuiesc împreună ceea ce ar putea constitui ideea salvatoare prin care o bibliotecă, cu acte în regulă, să işi reintre în drepturile şi facilităţile de care se bucura pe vremea când acoperea măcar trei pereţi.

Trofee


Pentru o vânătoare împătimită de frumos şi o susţinătoare de primă mână a echilibrului tuturor ecosistemelor planetei, care pe deasupra este şi o mare iubitoare de animale, există o metodă prin care nimeni nu va  fi rănit: trofeele de porţelan. Cu un aer totemic şi exotic, povestind de un safari sau o ascensiune montană sau, pur şi simplu, ilustrand diversitatea naturii într-ale speciilor cornute, planul vertical străpuns de triumfalele coroane de la bovine la mai mare va imbogati sufrageria ta, ca pe un salon de demult, vecin cu mult îndrăgita sală a armelor.

Un buchet de… lumina


Pentru niste simple borcane de compot de vişine sau dulceaţă sau cine ştie ce alte foste compoziţii, trebuie să mă declar la rându-mi surprinsă: îşi fac treaba pe cinste, şi te fac şi pe tine o proaspătă colecţionară. Nimeni nu va şti că de fapt azi ai colecţionat tot ce ai, căutand într-un dulap borcanul cu miere pentru mic-dejunul franţuzesc de duminică.

La fix


Intotdeauna căutăm momentul perfect, credem în existenţa lui, în alinierea planetelor… de ce nu am crede si în alinierea unor forme de a-l măsura şi anticipa. O colecţie aniversară care nu trebuie să lipsească de pe marginea niciunui semineu, cu cele câteva minute pline de tensiune dinaintea Noului An, spre exemplu. Atunci vei şti cu siguranţă că… timpul a sosit!Citiţi şi

Cum ne alegem biroul pentru acasă

29 septembrie ora 12:58 – Lună Plină în Berbec (horoscop)

A murit designerul japonez Issey Miyake

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro