Cum recunoști o Doamnă

5 June 2014

Mihnea RudoiuSunt momente în viaţă când, dorind să te relaxezi, te opreşti lângă bibliotecă şi scoţi din raft o carte care te-a impresionat în mod deosebit.

Aşa am procedat eu. Scrisesem un articol în care demonstrasem, negru pe alb, că “femeile sunt frumoase” şi, fără nicio chestie, mi-a zburat mintea la doamne. Dacă femeile sunt frumoase, m-am întrebat, cum anume sunt doamnele? Ce le defineşte? Ce anume din personalitatea lor se revarsă ca o radiaţie incandescentă asupra fiinţelor obişnuite, obligându-le instant la o reverenţă şi multă admiraţie?

Şi, instinctiv, m-am îndreptat către bibliotecă, unde nu a durat mult şi m-am luminat la faţă. În faţa mea – ce potriveală sublimă! – se afla tocmai romanul “N-are momentan titlu” al lui Rudoiu. Am rămas încremenit. (Faptul că eu am putut scrie o asemenea carte mă surprinde de fiecare dată.) Apoi, cu mâna transpirată de emoţie, am scos grijuliu cartea din raft, am îndepărtat cei trei centimetri de praf care se depuseseră peste ea (soarta inevitabilă a capodoperelor) şi m-am apucat să o răsfoiesc, ştiind că, undeva la pagina două sute şi ceva, autorul ei găsise, încă de acum cinci ani, răspuns la întrebarea care mă frâmânta pe mine în legătură cu doamnele.

Da, în încântătorul roman al lui Rudoiu, protagonistul, un anume Ralph Thomason, aflându-se la bulău, se chestiona, în timp ce-şi aşternea pe hârtie viaţa, cum poţi identifica o doamnă. Se plictisea groaznic în celulă, d-aia îşi ocupa mintea cu asemenea întrebări.

marilyn monroe reading

Memoria nu mă înşelase. La pagina 255, ia uitaţi ce scria numitul Thomason:

« Sincer, ar trebui pus la punct un dispozitiv taxonomic care să ofere o limpezire definitivă a structurii acestei clase de femei… une grande dame, a true lady, una grande signora… Nu contest, sunt fermecătoare expresiile, vrăjesc şi nimeresc în plin, dar mai mult încurcă… D-aia, n-ar strica realizarea unei taxonomii care să conducă oamenii de la descrierea teoretică a doamnelor ca edificii solide ale feminităţii la descoperirea acestora ca realităţi fizice de netăgăduit. Altfel, bulverseală mare, pe bune…

Care-s doamnele autentice? Ce le defineşte? Simplu, căsătoria? Vârsta? O personalitate puternică? Aura de senzualitate? Inteligenţa, statutul de mămică, moralitatea, limbajul, felul în care stau picior peste picior, pragmatismul, un suflet sensibil, un deux-pièces sau faptul că-s râvnite de bărbaţi? Câte puţin din toate? Care-i dozajul? O geantă Louis Vuitton te transformă mai într-o doamnă decât cunoaşterea sonetelor lui Shakespeare? O cucoană care la 50 de ani chicoteşte ca o adolescentă e mai puţin doamnă decât gagica impozantă din vârful unei corporaţii care îşi controlează gesturile şi e atentă să nu facă sau spună ceva nepotrivit? O avocată de succes e mai doamnă decât o educatoare? O femeie care îşi respectă rolul cerut de convenţii e mai doamnă decât una revoltată împotriva regulilor sociale? O tipă în prezenţa căreia tumultul hormonal masculin o ia la sănătoasa e mai puţin doamnă decât una în a cărei prezenţă bărbaţii se gândesc la datoriile de la bancă ? Unghiile şi genele false definesc mai mult o doamnă decât hainele la second hand ale unei şomere ştirbe? Ivana Trump e mai doamnă comparativ cu Edith Piaf? Dar Sarah Bernhardt comparativ cu Martina Navratilova? Care dintre ele e mai doamnă? Jackie Kennedy sau Marie Curie? Maica Tereza, Madam de Pompadour, Hannah Arendt sau Oprah Winfrey? Ioana D’Arc, Marilyn Monroe sau George Sand? Yoko Ono, Nadia Comăneci, Sylvia Plath sau Madonna? Angela Merkel, Audrey Hepburn, Heidi Klum, Melanie Klein sau Coco Chanel? Cecilia Sarkozy sau Carla Bruni? Frida Kahlo sau Abigail Johnson?

Dar dintre toate, care e cea mai Doamnă?

Zăpăceală mare, pe bune, cu Doamnele astea…»

Asemenea cuvinte aşternea Ralph Thomason, din ţuhaus, în memoriile sale care, ulterior, printr-un simplu copy-paste, au ajuns în superbul roman al cărui autor nu mă pot abţine să menţionez iar că su… ba da, uite că mă abţin !

Deci, doamnelor, ca să nu ajungem şi noi ca Diogene, căutând în toiul zilei, cu lumânarea aprinsă, o Doamnă, vă întreb : cum vă recunoaştem ?

Că uneori am impresia că sunt atât de multe…Doamne, de unde-or fi răsărit, nu ştiu!Citiţi şi

Dar cum să NU știți ce e ăla păstârnac și la ce se folosește?

Ia-ți un iubit care se uită la tine de parcă ai fi o minune

“Ești frumoasă, deci ești proastă”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Miriam / 9 May 2015 9:44

  doamnele si domnii se recunosc intre ei si e suficient.

  Reply
 2. lulu / 9 April 2015 1:04

  De cate ori vad o asa zisa doamna serioasa si distinsa ma intreb daca face sau nu sex oral si anal. E foarte comic.

  Reply
 3. maya / 22 January 2015 3:34

  O doamna o recunosti atat datorita look-ului cat si datorita atitudinii. O doamna are intotdeauna foarte mult bun simt, educatie pe care o emana prin simpla prezenta fara sa fie nevoie sa se laude cu realizarile ei profesionale, diplome; cu sau fara diplome se cunoaste ca e educata. Este discreta, fina, nu se coboara la conversatii denigratoare. In general nu vorbeste despre altii daca nu are ceva frumos si pozitiv de spus, nu vorbeste mult despre sine pt ca nu e nevoie. O doamna este acea femeie pe care o remarci in multime si iti trezeste interesul sa afli mai multe; indiferent de calitatile ei fizice este interesanta si infrumusetata de caracter. O doamna este o femeie ingrijita indiferent de statut social, care nu epateaza prin detalii vulgare, si orice haina pune pe ea este eleganta, chic, fara sa arate prea multe. Sunt multe de spus

  Reply
 4. Paula / 21 January 2015 18:50

  O doamna! da…o doamna se poate distinge cu usurinta! este femeia cu atitudine!

  Reply
 5. Nadine / 20 December 2014 6:10

  Doamna este doar un cuvant care il folosesti pentru persoana careia i te adresezi sau despre ca vorbesti (sa zicem), fie ca o respecti sau nu, fie ca o consideri sau nu o doamna, pentru ca de fapt asta-i un cuvant cu care trebuie sa-ti arati respectul fata de persoana respectiva, dar la fel de doamna ca dommna Popescu de la 4 este si doamna premier Vasilica etc

  Reply
 6. Merlin / 10 December 2014 23:22

  O doamna este cea care iti apare senina ca un copil desi are niste ani in spate, frumoasa dar coplesitor de modesta, vorbeste putin dar in cateva cuvinte spune totul, uneori tacerea ei aproba sau dojeneste cum nu credeai ca e posibil, o privesti si vezi in ea tot ce visai si nu stiai ca exista , te umple de respect si te face sa te simti special doar pentruca te priveste.Ea nu pretinde nimic insa merita totul.

  Reply
 7. Jurnalul unei mame / 30 September 2014 11:37

  Doamnă este femeia pe care o apreciezi fără să-ți pară superioară, de care ești atras fără să ți-o imaginezi dezbrăcată, pe care îți place să o asculți vorbind mai mult decât să o privești tăcând, care emană bucurie fără să o facă zgomotos, care este mai atentă la cum își potrivește ținuta decât de unde o cumpără, al cărei ruj roșu o face să strălucească!

  Reply
 8. Ana-Maria / 20 June 2014 19:47

  Dupa caracter. 😉

  Reply
 9. Camelia / 5 June 2014 21:19

  Pe o doamnă o recunoşti după mersul prin viaţa ei cu majestate, ştii când ai întâlnit-o pentru că în preajma ei trăieşti o stare de graţie, recunoşti după cum se dezvăluie, învăluind.

  Reply
 10. o doamna / 5 June 2014 20:39

  Cred ca nu exista o definitie, pur si simplu stii cand intalnesti o doamna.E ca in amor…fara defitie, lucrurile astea trebuie simtite .

  Reply
 11. dana / 5 June 2014 14:47

  mai frumosule :))))))))))))

  nu ne putem divulga identitatea cu toa(n)tele

  suntem under cover, de-aia e asa greu sa ne dibui :))))))

  icogito :))))))

  uite, eu, de ex, sunt deghizata in ‘tovarasa’

  altele in ‘pitzi’

  altele in ‘balene’ – oh, dulce maiestuozitate terestra :))))))))))

  mai avem ‘vedete’, ‘femei de cariera’

  etecetera :))))

  warning:
  simona halep, tamara buciuceanu, olga tudorache si altele in genul nu sunt doamne, sa stii

  sunt inuaki deghizati!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))

  Reply
 12. irina / 5 June 2014 14:02

  Apropo de doamne, imi puneam si eu, nu cu mult timp in urma, mai multe intrebari.Asa, de stare. Si-a iesit de-o postare: http://irinaraica.ro/despre-femei/ :)))

  Reply
 13. mariana / 5 June 2014 13:14

  Cand frumusetea interioara se revarsa firesc in aspectul exterior, suntem in fata unei doamne, sau a unui domn.

  Reply
 14. Anca / 5 June 2014 12:30

  Pai tot n-ai priceput? Doamna e cea din ochiul tau. Cea care trece pe langa tine si-ti lasa o urma de ceva, cea care trece pe langa sufletul tau si nu-l mai regasesti la fel, cea care iti cutremura lumea, nu stii ce se intampla si-ti dai apoi tamp o palma peste frunte: chiar a fost o Doamna!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro