Dilema lui Jan

21 February 2018

FELICIA DOLEANUDin ciclul: „Sunt plină de amintiri!” 

În urmă cu câteva săptămâni, am revăzut un domn pe care nu-l mai văzusem de mai bine de zece ani. Era neschimbat. Îmbrăcat la costum închis la culoare, cămașă crem, cravată asortată, cu mult bun-gust, părul grizonant, pieptănat cu grijă, spilcuit, parfumat, cu o lumină jucăușă în priviri, însoțit de o doamnă care nu era doamna lui. Au stat câteva ore bune, au plătit de câteva ori cu intenția de a pleca, dar, până la urmă, s-au împrietenit cu o pereche tânără, de la masa vecină şi şi-au oferit unii altora, încă un rând şi încă un rând, că mi-era teama că-i voi duce în brațe, până la taxi…

În seara aceasta, a venit din nou. Mai spilcuit decât data trecută, dar singur. S-a apropiat de bar, tot numai zâmbet şi m-a întrebat dacă nu-i prea târziu pentru o bere. Restaurantul era plin, chiar dacă era o oră înaintată, așa că i-am răspuns, zâmbind, că e timp şi pentru două beri. S-a așezat, cuminte, la masa cea mai apropiată de bar, așteptând să-i aduc berea, apoi s-a ridicat și a venit la bar, simțind nevoia de comunicare.

– Doamnă, eu vă cunosc de mulți ani, dar am uitat cum vă cheamă. Eu sunt Jan.

– Felicia! mă recomand eu, simplu.

– Felicia! Ce nume frumos! Doamnă, eu am o dilemă, mă puteți ajuta?

barbat-barba

Încep să râd, gândindu-mă la bancul pe care mi l-a trimis draga mea prietenă, dimineață, şi pe care trebuie, neapărat, să vi-l spun, că-i foarte fain:

„- Vasile, ce-i aia dilemă? – Prietene, eu știu ce e, dar nu știu cum să-ți explic. Uite! Imaginează-ți că ești în pat, nud, cu o blondă sexi şi cu un homosexual (şi ei, tot goi). Eh, cui i-ai întoarce tu spatele? Asta e o dilemă, măi!”

– Vă ajut cu plăcere, domnul Jan, dacă pot, zic eu cu gândul la banc şi abia ținându-mi râsul.

– Să știți, doamnă, că eu nu sunt vreun Casanova, dar soția mea a murit acum doi ani. Prea târziu, prea târziu, zice el cu o mare părere de rău. De atunci, am o grămadă de femei, vreo zece doar de la biserică …Dilema mea e că acum am două care-mi plac şi trebuie să închei neapărat relația cu una şi nu știu cum naiba să fac… Nu că n-aş face față sexual, am doar 68 de ani (zice cu mândrie, bombându-şi pieptul), dar costă prea mult, dom’le, două femei… M-am hotărât să rămân cu Hildegard – nemțoaica, deși  Eva -poloneza, e mai tânără cu zece ani şi mai frumoasă, dar parcă, totuși, spre nemțoaică mă trage ața… Cum naiba să fac? Mâine, la ora unsprezece, mă întâlnesc cu Eva să vedem o casă, că vrea, neapărat, să ne mutăm împreună. Cum să-i spun eu că nu mai vreau să locuim împreună, fără s-o rănesc?

– Păi, mergeți să vedeți casa, apoi o invitați undeva, să mâncați la prânz, şi-i spuneți frumos şi delicat, că nu sunteți încă pregătit pentru o schimbare așa radicală, că aveți nevoie de ceva timp de gândire… etc.

– Şi credeți că o să înțeleagă? mă întreabă el, privindu-mă sceptic. Mie îmi plac amândouă, dar nu mai fac față, trebuie să termin cu una… Problema e ca amândouă îmi plac, dar sunt cam mici…

– Cum sunt cam mici?

– Păi, sunt mititele şi nu ajung cu picioarele la pedale.

– Ce pedale, domnule? Le puneți să pedaleze?

– Nuuuuu, nuuu! La pedalele de la Mercedes. Am făcut şi o modificare la scaun – am plătit aproape șapte sute – dar le e frică… Le-am dus să ia ore de conducere, dar ele nu știu una de alta, doar instructorul știe, că mereu îmi zice: Unde le găsiți domnule, așa mici şi fricoase?

Problema e că mașina şi rulota împreună au cam treizeci de metri… Eu vreau să-mi fac concediile cu rulota, cum le-am făcut toată viața… Am fost de 17 ori în Spania, de 22 ori în Italia, de nu știu câte ori în Franța, Danemarca, da’ unde naiba n-am fost? Mi-e frică să zbor, ce să fac?

Doamna Felicia, dumneavoastră conduceți?

– Conduc, dar nu v-aș sfătui să stați în dreapta mea!

Înțelegând replica, îl pufnește un râs de era să-i țâșnească proteza dentară din gură (abia a mai prins-o cu vârful limbii, din zbor).

La plecare m-a îmbrățișat, mulțumindu-mi pentru sfat şi mi-a promis că mâine trece să-mi povestească cum a decurs întâlnirea cu Eva.

„…Şi să știți că nu sunt Casanova, dar n-am fost niciodată așa fericit, ca în ultimii doi ani. Prea târziu a murit soția mea, prea târziu! Ehei, dacă era acum douăzeci de ani, le țineam pe amândouă!…”

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Ce v-ar putea face niște domni, dragi bărbați

Prețul iubirii este însăși iubirea

Ce faci când nu mai ai pentru ce să lupți?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
427 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro