Dragă fostă viitoare mamă-soacră

15 May 2015

Andreea Ionescu 2

Îţi mulţumesc pentru toată grija şi iubirea faţă de copilul tău. Ţin să te informez că băiatul a crescut – şi el, şi organele lui reproducătoare, în ciuda insistenţei cu care tot încerci să îl castrezi emoţional – şi e un iubit minunat, de care sunt îndrăgostită până la vârful unghiilor de la picioare. Ştiu că deteşti legătura lui cu mine (dacă ar fi fost altfel, probabil nu l-ai fi ameninţat cu felurite şi aiurite scenarii de şantaj), deşi ţi-a cerut o binecuvântare tocmai pentru că mă consideră o potenţială mamă bună pentru copiii săi. Ştii, Bine Cuvântare presupune Cuvinte Bune. Doar verificam definiţiile.

Văd că nu am voie să răspund la sms (înţeleg că aş fi necivilizată dacă aş continua dialogul după ce mi-ai trimis, acuzator, tot scenariul cu distrugerea fiului tău şi a întregii construcţii de zeci de ani pe care, răbdătoare, ai prestat-o fără să îţi ceară nimeni şi fără să îl întrebi dacă asta vrea), la telefon nu mă mai sinchisesc să vorbesc, căci am decis să îmi petrec timpul doar cu oameni şi activităţi care îmi fac bine sau mă dezvoltă. Dar mă gândesc la toate soţiile, iubitele, nurorile care trec prin acelaşi infern, cât şi la următoarea pretendentă la titlul de noră a ta, gata sacrificată înainte de a fi identificată, aşa că am decis s-o dau public, anonimă.

photo 1

Băiatul tău s-a îndrăgostit de mine acum ceva vreme. I-o fi plăcut că sunt deşteaptă, caldă, bună la pat şi atentă cu el… sau poate l-am înnebunit eu cu dragostea mea. A respectat ordinele de cazarmă şi s-a despărţit de mine, cea care – nu-i aşa?- nu corespundea standardelor. Dar ştii, dragă fostă viitoare mamă soacră, există iubire mai presus de comandamentele sociale. E un fel de magnet pe care tu, probabil, a trebuit să îl ignori, la ordinele similare ale familiei tale, sau nu ai apucat să îl cunoşti, aruncată într-un mariaj de convenienţă cu un bărbat pe care, poate, ai început să îl iubeşti mai târziu, ca în Evul Mediu indian, dar prea târziu ca să eviţi libertăţile extraconjugale. Sunt normale, nu-i aşa? Nu-i aşa. Un bărbat care iubeşte o femeie nu se culcă cu alta. Nicio femeie nu ar trebui să se culce cu un bărbat pe care nu îl iubeşte. Aici nu există zone de gri, ci doar punct şi de la capăt. Iar un bărbat care se căsătoreşte cu o femeie pe care nu o iubeşte practică o formă voalată de prostituţie masculină… asta doar ca să punctez un pic, pentru reflecţie ulterioară.

photo 2

Îl privesc şi văd doar distrugerea rezultată dintr-o încăpăţânare programată social, până la hipnoză. Să aleagă “ce e bine, mamă”, nu ce urlă inima lui că îi trebuie, să îşi inhibe emoţiile până ajunge roboţelul conformist. Poate nu sunt cea mai potrivită femeie pentru el, dar m-a învăţat multe, am crescut ca om, am lucrat cu mine ca să devin soţia pe care şi-o doreşte şi cred că asta e esenţa unei relaţii adevărate. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă îţi prezenta o posibilă nuntă cu vreo africancă măslinie şi trupeşă, de preferinţă musulmană. Eu îmi voi încuraja copiii să facă ceea ce îi face pe ei fericiţi, nu pe mine, şi îi voi sprijini atât cât pot. Acelaşi lucru îl doreşte şi iubitul meu. Cred că tradiţia aia, de ţineţi cu dinţii de ea, s-a rupt aici şi măcar pentru asta îmi vine să mă îmbrăţişez când mă privesc în oglindă.

Noi ne-am învăţat lecţia. Copiii mei vor creşte într-un fel în care să nu fie puşi să facă ce vor părinţii, să fie purtaţi cu mândrie pe la nunţi şi botezuri, ca prilej de laudă: performanţele lor nu sunt performanţele noastre. Eu cred că un copil trebuie lăsat liber să experimenteze, cu un pic de supraveghere ca să n-o ia razna în alcool, droguri şi amante sau ştiu eu ce jocuri de noroc, dar are nevoie să încerce, să greşească şi să se ridice, cu genunchii juliţi, ca să meargă mai departe. Cred în metodele de educare alternativă, non-formală, care să dezvolte talentele şi să valorifice aspiraţiile pe care un copil le are, de mic.

photo 3

Am decis să fiu de neatins, în tot torentul de acuzaţii, blesteme (mai intelectual-subtile sau mai directe) şi alte ofuri de gen “mi-ai distrus băiatul”,  aşa că le iau, frumuşel, pe toate, şi le ofer, cu drag, Universului, să facă el ce ştie mai bine cu urâciunile astea. Şi pentru tot veninul, îţi întorc toată dragostea mea, fiindcă înţeleg durerea unei femei care a proiectat un viitor al fiului ei, un viitor care să compenseze tot ce ea n-a avut. Înţeleg cam cum arată clipa în care proiecţia asta nu s-a mai lipit deloc cu realitatea. Îţi doresc să îţi găseşti pacea şi resorturile pentru o reconstrucţie personală majoră. Dacă tot a ieşit din toată povestea asta distrugere şi cenuşă ca după suflul balaurului, măcar lecţia de iubire să vină în ceasul al doisprezecelea.

A propos, am uitat să îţi spun că sunt la vârsta de maximă fertilitate şi că nu am nevoie de un certificat de căsătorie ca să aduc pe lume copilul pe care mi-l doresc. Pentru că sunt o femeie straşnică.

Cu drag te îmbrăţişează

A ta, fostă viitoare noră

(sau o să mai vedem ce. Povestea merge mai departe)

Pe Andreea o găsiți cu totul aici.Citiţi şi

Fețele suferinței – Pieces of a Woman

Dar dacă este mai mic de înălțime? Dar dacă este divorțat? Dacă e urât, sau prost, sau faianțar?

De optzeci de ori Joan Baez

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Ai uitat că pentru ea eşti un zeu? - Catchy / 10 July 2019 19:35

  […] Citiţi şi Dragă fostă viitoare mamă-soacră […]

  0
  0
  Reply
 2. Anca / 12 May 2016 11:31

  Nu inteleg aluzia la o femeie “maslinie, musulmana”…Credeti ca ele nu pot iubi si nu pot fi sotii potrivite? Riscati sa imbratisati aceleasi stereotipuri pe care le criticati la soacra.

  0
  0
  Reply
  • Alexandra / 25 August 2016 9:39

   Draga Anca,
   Vrei sa pari interesanta cu astfel de afirmatii/intrebari..? Fata aceasta povesteste de niste conceptii proaste si nesanatoase, pe care neamul nostru romanesc le detine si le tine cu tarie.
   Nu pot sa inteleg cu exista oameni ca tine, puși doar pe harță, doar sa iscodeasca. Nu ai inteles nimic din tot ce a spus aici si nici nu vei intelege, pentru ca toata calatoria ta in viata este despre a te impiedica de astfel de lucruri si pierzi imaginea de ansamblu.
   Sfat: Mai citeste odata si mai lasa rautatea ca te otravesti singura.
   Be kind.

   0
   0
   Reply
 3. Gabi / 14 September 2015 15:28

  Sa vad acum toti masculii raniti cum incearca sa explice fenomenul, sa ia apararea mamicilor ce ii vegheaza asupra alegerilor sentimentale precum leoaicele. Am luptat ( caci altfel nu ii pot spune) 8 ani impotriva valurilor de jigniri si amenintari din partea unei doamne care, precum cea din articol, s-a opus cursului firesc al vietii. Trebuie sa recunosc ca a fost al naibii de greu sa iert si sa merg inainte, la bratul lui. Si am obosit. Prea tarziu am realizat ca nu eu eram cea care trebuia sa riposteze, ci mai degraba el trebuia sa ma protejeze de veninul ei.

  0
  0
  Reply
 4. Lulu / 27 May 2015 10:43

  Sunt casatorita de 35 de ani cu OMUL care m-a iubit,mi-a daruit 2 copii si pe care il iubesc la fel de mult ca atunci cand ne-am intalnit ! Soacra mea nu numai ca m-a urat toata viata dar nici copii nostrii nu i-a iubit (singurii ei nepoti)…asa ca draga mea, pe scurt, EL nu te-a iubit deajuns pentru ca daca avea o iubire adevarata nu ar fii tinut cont de mama,sef,religie,granite etc.si ar sta acolo,langa tine,lipit cu Glu ,pentru toata viata !

  0
  0
  Reply
  • Jaqueline / 23 October 2015 20:14

   Asemenea indivizi nu se pot numi ´´´barbati´´, ci baietei rasfatati si imaturi. Nu se merita sa-ti pierzi timpul cu ei.

   0
   0
   Reply
 5. Dan / 16 May 2015 19:25

  Pacat ca vezi in soacra ta un dusman . Cine stie ce ti-o fi facut,cu ce te-o fi suparat,dar vad in tine o frustrare si o furie mai presus de fire. Ma gandesc la mama mea, care e o soacra greu de inghitit – desi,cred, nu cea mai rea care ar putea sa fie. Da,nu e. Si care nici acum nu accepta faptul ca fiu-sau – eu – e cu o femeie care “nu face parte din familie”. Mama insa a inteles un lucru . Ca daca nu as mai fi cu sotia mea, as fi un om pierdut,nefericit. Si atunci a pus fericirea mea mai presus.

  0
  0
  Reply
 6. mirela / 16 May 2015 7:49

  “Eu îmi voi încuraja copiii să facă ceea ce îi face pe ei fericiţi, nu pe mine, şi îi voi sprijini atât cât pot.”
  greseala!

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro