„Eu te-am iubit corect gramatical, tâmpitule!”

2 March 2016

laura babanBip-bip făcuse telefonul şi ea butona nerăbdătoare să vadă ce fluturaşi şi ponei, codiţe de iepuraşi şi curcubeie i-a mai trimis amorezul ei. Nu mă sfiesc și vă redau întocmai: „Buna.Cum mai ieşti? Mie dor de u.Şti ca mereu miam dorit o fata ca tine?am gasito.t iubesc, iubit-o!”. O fi dragostea oarbă, dar eu (şi mai apoi nici prietena mea) n-aş fi putut trece peste purceluşii din mesajele cavalerului. Îmi tot venea în minte ce scria Simona Catrina într-un eseu savuros despre limba română: „Eu te-am iubit corect gramatical, tâmpitule!”

Există zi de zi o epidemie de greşeli în comentariile de pe Facebook, postările de pe bloguri, mail-urile trimise, rândurile înşirate în ferestrele de chat. Oamenii scriu mult, au multe de spus, tare, tare multe. Ce le face oare sărmana limbă română de-o schingiuiesc aşa? Aş vrea ca la fiecare greşeală să-i doară puţin vârfurile degetelor, cum mă doare pe mine inima când citesc. Socrate spunea: „Niciodată să nu vorbeşti incorect; nu numai că insulţi gramatica, dar faci să sufere şi sufletele.” Măi, c-așa-i! Mi se îmbârligă creierul când trebuie să citesc un comentariu scris cu picioarele.

Nu îndrăznesc să am pretenţii să se scrie cu diacritice, nici cu majusculă şi nici n-am să comentez despre spaţiile puse aiurea înainte de semnele de punctuaţie sau abuzul de puncte-puncte-puncte. Treacă-meargă! Ba, nici n-am să amintesc măcar de bogăţia şi geniul limbii române, de miile de cuvinte pe care nu le mai folosim, doar pentru că ne ajung cele cam 500 pe care le folosim într-o zi, despre liricul, subtilităţile şi adâncurile limbii. Nici nu le voi aduce în discuţie, pentru că, în fond, pentru tot poporul, ele nici nu-s de trebuinţă în muncuşoara lor zilnică şi nici nu ţin de foame sau frig. Dar când te apuci să îţi laşi scrise gândurile pe undeva, oriunde, chiar şi pe-un bileţel lăsat pe frigider, de ce să nu te străduieşti să scrii corect? Şi dacă, păcatele tale, s-a întâmplat că n-ai învăţat la timpul tău cum se scrie, ce te opreşte să înveţi acum?

femeie

Şi nici nu-i mult de învăţat, vă spun drept. Câteva cratime (când şi de ce le pui vs. când şi de ce NU le pui), de socotit i-urile şi câteva semne de punctuaţie necesare. Căci altfel este jenant. Nu mai suntem copilandri din clasa a IV-a (care, vorba vine, nici ei n-ar mai trebui să scrie greşit), ci suntem mari deja, ajunşi coşcogeamite studenţii sau oameni mai în vârstă, trecuţi prin câţiva preşedinţi, oameni cu familie, cu serviciu, cu copii. Păi, se poate?

Citeam undeva, pe pagina unui eveniment care a circulat pe toţi pereţii: „Să scriem corect româneşte!”. Şi-au sărit unii cu „Huoo, hăis şi cea, fiecare scrie cum vrea! Că doar nu suntem la școală.” Să lămurim din start că nu s-a luat nimeni de libertatea de exprimare. E vorba doar de straiele terfelite cu care îţi îmbraci ideea când o trimiţi în lume. Şi culmea, unii se pricep tare bine să scrie cu k, @, y, sh, oo-uri şi apostrofuri, încât încep să cred că au o gramatică aparte, care se dă pe sub mână, numai la cei merituoşi. Iar noi ăştialalţi, mai puţin iniţiaţi, abia stăm şi descifrăm ce-au vrut ei să zică.

Lăsând gluma la o parte, cum vă spuneam, nu-i greu de recuperat. Când simţi că-ţi arde de-o cratimă, consultă-te întâi cu Google, vezi câte rezultate îţi apar pentru forma pe care-ai scris-o tu. Citeşte câteva articole cu greşeli frecvente şi-ai să vezi că-ţi vei intra în mână cu timpul.

Unii vor spune: „Lasă, băi, că merge şi aşa!”. Permiteţi-mi să vă dau un exemplu. Poate nu ai cele mai noi, mai frumoase şi mai elegante haine pe tine mereu, iar pentru asta lumea nu te judecă, dar dacă ieşi din casă îmbâcsit, murdar şi nespălat, toţi vor întoarce nasul. Exprimarea corectă, scrisă şi vorbită, în limba ta maternă, nu stă drept dovadă pentru educaţia şi/sau cultura pe care o ai, ci ţine de igiena ta personală. E ca duşul zilnic.

Am plecat din România, dar nu m-am înțărcat de la limba română

Pe Laura Baban o găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Frumoasa iubește bestia doar în poveste?

Iubind-o, cu cratimă… :)

A avea sau a nu avea un amant, aceasta este întrebarea! (argumente PRO și CONTRA)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Moțul / 12 June 2019 13:21

  Acum, ce sa zic? E foarte utila o recenzie a folosirii aiurea (sa nu zic agramata) de catre unii a limbii materne pe care, dupa umila mea parere, toti sunt obligati sa o cunoasca si sa o utilizeze corect. Nu vreau sa fiu carcotas, departe de mine gandul asta, dar in textul dumneavoastra s-a strecurat urmatoarea ‘soparla’: “…care se dă pe sub mână, numai la cei merituoşi…”. Eu zic ca era corect sa ziceti: ” care se dă pe sub mână, numai CELOR merituoşi”. In rest, felicitari pentru postare!

  0
  0
  Reply
 2. Bogdan / 10 April 2018 19:18

  ” sa i doara varfurile degetelor ” … o greseala in text anuleaza tot articolul 😋

  0
  0
  Reply
 3. Prea mult / 22 March 2018 8:56

  Corect. O limba tb scrisă corect gramatical sau cel puțin incercat. Dar! Mi se pare exagerat, atunci când la un post (indiferent cu ce) 90% din comentarii sunt “se scrie cu doi de i” sau “învăța să scrii corect gramatical și după vorbește”. S-a ajuns prea departe. Jignim oameni pt că nu scriu corect. Dar noi nu știm nimic despre oamenii aceia. Se poate învăța??? Învăța tu gramatica limbii române la 40 de ani cu 4 copii! Nu îmi plac greșelile gramaticale. Dar nu îmi place nici când se jignesc oameni pt că nu scriu corect. Nu ești mai bun că știi gramatica, așa cum nu ești mai bun că știi mai multe limbi sau mai știu eu de ce. Ești mai cult, da. Dar mai bun???

  0
  2
  Reply
 4. stef / 25 September 2017 12:59

  he he. Pentru carcotasi uite inca un argument, de ce este importanta gramatice. Pentru ca e mai bine sa fi f*tut, decat sa fii f*tut. I rest my case.

  1
  0
  Reply
 5. Murphy / 16 August 2017 18:07

  curcubee, nu curcubeie :))

  0
  0
  Reply
 6. Tavi / 26 March 2017 17:38

  ‘ajunşi coşcogeamite studenţii,’, cu un singur ‘i’.

  1
  0
  Reply
 7. Irina / 26 March 2017 12:19

  “Niciodata sa NU vorbesti incorect”…..hmmmmm

  0
  0
  Reply
 8. Tibi / 9 February 2017 23:44

  Desi consider ca a fi un sociopat cand vine vorba de greseli gramaticale, e greu sa gasesti intr-un text gresit gramatical o informatie de valoare. Orice e calitativ costa. Iar la exemplul cu iubirea, sau altele, neconditionarea e valabila doar cand faci efortul de a respecta colega sau colegul. Iti dau 100% dreptate. Iar rezolvarea se gaseste in expunerea partilor positive pentru interlocutor, nu a durerilor cauzate de greselile lui tie.

  0
  0
  Reply
 9. Andrei / 25 October 2016 16:55

  Asta ca o dovada ca nu e atat de important cum e scris un cuvant . Si cand societatea va intelege ca e mai important mesajul si nu cum ajunge la tine atunci se vor produce schimbari cu adevarat. Pana atunci o sa ne certam ca vai ce urat scrie lumea. Si da stiu ca nu scriu corect si nu nu ma intereseaza. Pt ca mesajul meu ajunge acolo unde conteaza.

  0
  2
  Reply
  • Murphy / 16 August 2017 18:13

   da, mesajul tau ajunge la alti agramati, adica la insi care nu conteaza; da-i inainte, chiar nu conteaza ce scrii

   2
   0
   Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro