Festivalul Naţional Cotidian de Teatru continuă

23 October 2015

cristianaA început Festivalul. Mare manifestare, domnule! Mare!!

Avanpremiera „Doctor fără vo(caţ)ie” – arestarea lui Sorin Oprescu, medicul şi primarul Bucureştiului  – cu căutările sub cuşca câinelui şi cele 12 diagnostice ale inculpatului promitea un eveniment de proporţii, dar realitatea întrece orice aşteptări.

E drept, comedia alegerii preşedintelui PSD cu un singur candidat pe listă a fost un bun început. O comedie dă bine întotdeauna, dar una care să dea clasă lui Caragiale este ză best! Un singur candidat ieşit pe locul întâi cu o majoritate zdrobitoare (dar – aşa cum cere democraţia – nu în unanimitate) e mai mult decât bietul Agamiţă Dandanache. Însă când acela, unicul, ales în fruntea partidului creat pe fundaţie comunistă vine în faţa unei săli (e adevărat – plină de aplaudaci!) şi cere un moment de reculegere în memoria victimelor făcute de chiar fondatorii partidului e maximum!! Aşadar, capodopera „Ipocrizia salvează Rrromânia!” deschide apoteotic festivalul.

arlequin

Publicul „extaziat”, nedezmeticit bine, este invitat în altă sală – aceea a paşilor pierduţi. Piesa e serioasă: „Femeia română în Dacia Traiană”. Alţi actori, alt scenariu: Elena Udrea se află în pragul unei noi arestări! Asta e o dramă, biata femeie n-a reuşit să mişte nimic în ceea ce priveşte condiţiile din arestul preventiv. Nu tu o bidinea pe pereţi, nu tu o sperietură măcar la adresa şobolanilor libidinoşi care îşi iţesc capetele din wc într-o celulă de femei şi a gândacilor de lungimi indecente. Dezastru! Nu mai vorbim de lipsa camerelor de baie cu placă de păr în dotare. Sigur, acuzaţia e de vreo 5 milioane de Euro luaţi de doamna, dar asta mai puţin contează. Ceea ce frânge inima privitorului este drama unei femei cochete care nu se poate îngriji cum se cade, care trebuie să suporte regimul de detenţie la numai câteva săptămâni după ce a revenit dintr-un resort de 5 stele în care şi-a petrecut vara. Şi toate acestea dintr-o greşeală atât de dulce, de feminină: a făcut confesiuni unei bune amice, ca între fete. Cutremurător!

Festivalul continuă în forţă. La Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de data asta. Este piesa de rezistenţă a evenimentului teatral naţional. Ion Iliescu – fostul Preşedinte al României, Virgil Măgureanu – fostul şef SRI şi Victor Atanasie Stănculescu – fostul şef al Armatei sunt puşi sub urmărire penală pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei. Uluitor! Distribuţia e colosală. Jocul – impecabil. Publicul – în lacrimi nuanţate: de durere pentru victime şi de ură pentru acuzaţi. Titlul piesei, la alegere: „Noroc bun!” sau „Fructele mâniei”.

Minunat festival, mai ales că e gratis!

Pe Cristiana o găsiți toată aici.Citiţi şi

Salutări de la sfârșitul lumii

Cântecul de lebădă al lui Navalnîi?

Cangrena în plic

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro