Ford v Ferrari (The Grand Challenge: Le Mans ’66)

31 January 2020

Poveștile motorsportului cu James Mangold la manete

Cursele de automobile pot fi o sursă de îmbogățire doar pentru casele de pariuri ? Se pare că nu pentru că încasările recentei pelicule Ford v Ferrari indică interesul și pentru poveștile motorsportului. Iată că un cineast și-a aplecat atenția și interesul și a dat la iveală o peliculă care pornește de la ‘cursă de 24 de ore’. După Logan (2017), care a pulverizat codurile cu supereroii din cinema, James Mangold a virat către un film de acțiune – Ford v Ferrari (tradus pe afișele românești: The Grand Challenge: Le Mans ’66) -, avându-i în distribuție pe Matt Damon și Christian Bale. Pelicula aduce în   prim-plan Cursa de 24 de ore din 1966. Lungmetrajul demarează în buna tradiție a filmelor despre automobile, dar se concentrează asupra aventurii umane și asupra emoțiilor personajelor obișnuite cu bitum. Totul este sau pare să fie real în acest film care ilustrează lupta industriașilor, dar și cea a egoului, în miezul anilor ‘60.

Împătimiții curselor de anduranță cunosc importanța cursei de la Le Mans, desfășurată pentru prima dată în anul 1923 și de-atunci ocupă un loc aparte în peisajul automobilistic. Principala particularitate este dată de durata competiției: 24 de ore! Dintre toate edițiile de până acum, cea din 1966 (a 34-a) a reprezentat una de referință în istoria motorsportului. Cursa a avut loc din 18 până în 19 iunie și s-a terminat cu prima victorie a lui Ford GT 40. Totodată, atunci și-au făcut debutul la Le Mans doi piloți legendari: Henri Pescarolo (care avea să stabilească recordul de participări) și Jacky Ickx (care a stabilit recordul de șase victorii, record doborât abia în anul 2005 de Tom Kristensen, câștigător de nouă ori). Practic, Cursa de 24 de ore din 1966 a reprezentat și o sursă inspirația pentru acest film. Pelicula narează despre felul în care designerul american de mașini Carroll Shelby (Damon) și pilotul britanic Ken Miles (Bale) au colaborat pentru a construi o mașină de curse revoluționară (pentru Ford Motor), mai bună decât mașinile de curse ale lui Enzo Ferrari, până atunci neînvinse.

Dacă titlul anunță duelul dintre doi mari rivali, se prefigurează antagonismul dintre eroi, dar și cel birocratic, căci filmul este despre designerul american de mașini Carroll Shelby (Damon) și despre pilotul britanic Ken Miles (Bale), care au colaborat pentru a construi o mașină de curse revoluționară (pentru Ford Motor), mai bună decât mașinile de curse ale lui Enzo Ferrari, până atunci neînvinse. Așadar, pelicula, inspirată din viața lui Carroll Shelby (Damon), un designer revoluționar al industriei americane de mașini și a neînfricatului șofer britanic Ken Miles (Bale),  se bazează pe fapte reale și narează povestea cursei de 24 de ore, de la Le Mans, din sezonul 1966, atunci când Ford a reușit să întrerupă dominația rivalilor de la Ferrari printr-o  controversată victorie. Cei doi s-au luptat cu birocrația corporatistă, cu legile fizicii, dar și cu propriii demoni pentru a putea construi o mașină de curse revoluționară pentru compania Ford Motor Company. În acest mod, au reușit să detroneze titlul deținut de Enzo Ferrari în cadrul cursei de 24 de ore din Franța din 1966, pe pista Le Mans. Pe lângă acțiunea propriu-zisă, de pe circuit, influențată parțial și de ploaia din prima parte a cursei, filmul explică și contextul în care a avut loc ediția din acel an, ca urmare a dorinței lui Henry Ford II de a-l învinge pe Enzo Ferrari după ce negocerile pentru a cumpăra constructorul italian eșuaseră în 1963.

Campionul american de curse, Carroll Shelby (Matt Damon), a lăsat mănușile deoparte și a devenit inginer la Ford, în Detroit. Este cel care a proiectat modelul de curse Ford GT40. Patronul lui voia să înlăture supremația celor de la Ferrari, în cea mai celebră cursă de automobile din lume. Împovărat cu așa sarcină, găsește un alt pilot de cursă genial: britanicul  Ken Miles (Christian Bale). O lungă secvență din film urmărește maniera în care reprezentanții de la Ford îi fac oferte lui Enzo Ferrari. Ford e prezentat ca o corporație rece, inumană, aproape diabolică. Organigrama sa rigidă și preocuparea obsesivă pentru marketing sunt cele mai mari obstacole în calea creativității celor doi pionieri, care nu beneficiază de libertatea necesară pentru a experimenta. Firul conductor devine programul ce includea etapele fondatoare : fabricarea mașinii, încercările, primele eșecuri, perfecționarea vehiculului, faimoasa cursă, apoi indică punctele de vedere diferite (ale lui Enzo Ferrari sau cel al soției și fiicelor lui Miles). Pentru a-i conferi profunzime narațiunii, firele narative multiplică nuanțele. Viața familială a lui Miles, motivarea psihologică a piloților, metafora luptei de clasă – toate se reunesc în palierul cursei. De asemenea, filmul relevă povestea unui producător (Ford), un regizor (Shelby) și un actor (Miles) ; fiecare în parte participă la reușita globală a proiectului. Departe de victoria finală, Miles – dezabuzat – privește către triumfătorul Ford și lansează, întrebarea: «nu-i așa că ei nu fac altceva decât să vândă mașini?». Fără nicio undă de ambiguitate, pelicula e de partea creatorilor, a celor care trebuie să lupte contra bolizilor roșii de la Ferrari.

Realizatorul James Mangold pare să fi găsit echilibrul între jocurile economice și istoria pur omenească dintre Shelby și Miles, printre scene de curse cu viteză de ‘300 pe oră’. Iubitorii sporturilor automobilistice nu sunt singurii entuziasmați în fața curselor de pe ecran, ci și cei care urmăresc cu interes relațiile conflictuale.

Confruntarea dintre cele două lumi greu de reconciliat – arta față în față cu industria – reflectă lumea capitalistă a rentabilității (calitatea față în față cu cantitatea, visul în raport cu pragmatismul). Filmele lui Mangold s-au situat mereu în zona westernurilor literare deghizate. Și în această peliculă portretizează un duel și repercusiunile sale. Așadar, grandoarea și triumful Americii este pusă în directă relație și cu dificultatea individului de a-și găsi locul într-un sistem bine pus la punct.

Rgia: James Mangold

Scenariul: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, Jason Keller după opera lui  A.J. Baime

Imaginea: Phedon Papamichael

Montajul: Michael McCusker, Andrew Buckland

Muzica: Marco Beltrami, Buck Sanders

Distribuția:

Christian Bale – Ken Miles

Matt Damon – Carroll Shleby

Caitriona Balfe – Mollie Miles

Tracy Letts – Henry Ford II

Jon Bernthal – Lee Lacocca

Josh Lucas – Leo Beebe

Noah Jupe – Peter Miles

Remo Girone – Enzo Ferrari

Durata: 2h33Citiţi şi

Ca motorul unui Ford din 1931

Steven Soderbergh, vizionar sau ‘geniu malefic’? – Contagion

Marii favoriți la Globurile de Aur 2020

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro