Frumuseţea nu este o ocupaţie

15 February 2012

 

Vlad TaușanceMama mea are vârsta Madonnei. Din câte ştiu nu a scos niciun videoclip în ultima vreme şi nici nu a apărut pe coperta de la Vogue. Nu merge la sală şase ore pe zi, nu are instructor de yoga şi nici stilist. Nu face din frumuseţe un job cu normă întreagă, dar o practică cu succes în fiecare zi.

Să te raportezi la un star, un fashion icon sau un supermodel când vine vorba de frumuseţe este ca şi cum te-ai raporta la Usain Bolt când îţi cronometrezi joggingul de dimineaţă. Nerealist, frustrant şi periculos pentru viaţa ta socială. Pentru că ajungi să confunzi o meserie cu o preocupare. Pentru că îţi asumi benevol presiunea unei imagini pe cât de perfectă, pe atât de iluzorie. Cu toate astea în fiecare week-end în majoritatea cluburilor par să se organizeze preselecţii pentru Miss România sau, după caz, castinguri pentru industria porno. Orice petrecere, de la tăierile de moţ la chefurile de Crăciun, adună mase amorfe de fete şi femei prea ocupate cu propriul aspect pentru a mai da atenție conversației sau, de multe ori, chiar sexului la care par a invita.

Pentru mine frumuseţea profesionistă, de nevastă sau amantă trofeu este valabilă strict în soap-urile din anii ’80, la braţul unui interlop de talie medie sau în stânga unui puber care confundă claxonul cu salutul și accelerația cu declarația. Din experiență pot declara că frumusețea exersată până la rutină devine rutină, plictisește, nu inspiră nici complimente, nici planuri de viitor. O păpuşă, sau popular păpușee, nu oferă nici un reper, nici un indiciu de conversație, timorează și limitează. Copil fiind nu aveam chef să mă joc cu jucăriile scumpe de teamă să le stric și, apoi, să pornesc un scandal. Mai târziu, am văzut cum covoarele imaculate şi canapelele albe de piele sunt evitate de musafiri din frica de a le păta. Şi crede-mă, cineva le va păta.

frumusețe

©Pascal Chove

Frumusețea nu se lucrează, nu se exersează, dar se cultivă, se practică. Este un proces care poate dura ani şi nu are nicio legătură cu magia pusă pe repede-înainte din reality show-urile de genul „Extreme Makeover”. Nu se ajustează la milimetru prin bisturiu, detartraj, implanturi sau machiaje sofisticate. Este un proces de fond, nu de fond de ten. Solul fertil pentru frumuseţe este tot cultura. Dacă nu cea generală, măcar cea vizuală. O poţi obţine răsfoind revistele bune, care sunt, în cazul ideal, echivalentul unei expoziţii de design, fashion şi artă curatoriată de profesionişti îndrăgostiţi de domenii, de oameni care studiază contra cost frumuseţea în manifestările ei subtile zi de zi. Dar nu este suficient. Îţi poţi dezvolta inspiraţia, intuiţia şi înţelegerea propriei frumuseţi la vernisaje de artă contemporană și în săli de cinema unde se proiectează filme obscure, la târguri de vechituri și muzee de design industrial sau, pur şi simplu, pe terasa unei cafenele din Berlin sau Hong Kong, cum fac de altfel programatic toţi designerii cu cotă. Cele mai frumoase femei din viaţa mea lucrează în industriile creative sau îşi cultivă cu consecvenţă simţul estetic, desenează, cară după ele aparate de fotografiat, vânează locuri frumoase şi experienţe pe măsură. Femeile pe care le prețuiesc știu pe de rost mai multe nume de pictori decât de mărci de cosmetice și aleg fără să ezite o cămașă vintage dintr-un teanc de cârpe.

În afara unui sol fertil, frumuseţea mai are nevoie de un climat favorabil. De confort, de chef de viață, de dragoste primită şi acordată. De relaxare, nu de obligaţii. Programul contra cronometru al unei zile care include piscină-job-sală-prânz fără gust-job-cosmetician-shopping-yoga este bun pentru un atlet profesionist, pentru un procent infim din populaţie. Pentru restul lumii poate fi un program toxic care, deşi te tonifiază fizic şi te pregăteşte pentu Olimpiada Estetică de Week-end, te poluează mental cu frustrări. Lucrurile frumoase se întâmplă la fel de bine din joacă, din experiment și experiență, din glumă, din poignet, vorba francezului. Sub presiunea unui standard acceptat şi al unui regim draconic asumat ca să atingi acest standard, vei atinge o frumuseţe asexuală şi tristă de gimnastă sau balerină, valabilă strict pe scenă sau într-un concurs, perisabilă şi inutilă până la urmă în context social. Îmi place frumuseţea moale şi înţeleaptă a tinerelor mame, ochii care devin adânci fără să mai aibă nevoie de rimel. Îmi place frumusețea trash-indie a puștoaicelor preocupate 100% din timp să scoată limba în fața Sistemului. Aș putea să scriu romane despre seducţia doamnelor de 40 ani care au văzut multe și și-au rezervat timpul să le înțeleagă și să le accepte.

Frumusețea cultivată just şi răbdător are nevoie de un public pe măsură. Eroarea cea mai mare a unui bucătar, scuzată fie-mi comparaţia, este să încerce să mulţumească pe toată lumea, pentru că, nu-i aşa, nu vei convinge un dependent de mici cu o salată de ţelină şi nuci. Coco Chanel sau Audrey Hepburn ar trece probabil neobservate într-o discotecă din Predeal. Şi este bine că este aşa. Dacă nu primeşti complimentele meritate, nu trebuie neapărat să-ţi schimbi tunsoarea sau garderoba. Uneori este mai logic să-ţi schimbi anturajul sau, dacă ai timp suficient, să-l educi.

Pe Vlad îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy!  :)  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro. 



Citiţi şi

Scrisoare către Leonard Cohen

Sunt convinsă că oamenii urâți sunt mai fericiți decât cei frumoși

Bărbatul și femeia – o apă și un pământ


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Luminița / 10 July 2019 9:55

  Trăim într-o lume în care nu se mai face diferența între sexualitate (expusa și impusă) și feminitate (înnăscută!).

  0
  0
  Reply
 2. Mihai Mihajlo Mk / 4 March 2018 23:44

  Frumuseţea voastră să nu constea în împodobirea exterioară prin împletirea părului, purtarea de bijuterii de aur sau îmbrăcarea de haine fine,
  ci în omul ascuns al inimii, în caracterul nepieritor al unui duh blând şi liniştit, care este foarte preţios înaintea lui Dumnezeu.

  I Petru 3:3-4

  0
  0
  Reply
 3. EMILIA / 30 March 2015 18:52

  Imi pare rau – trebuie sa spun :v-ati gandit cat de rau trebuie sa se simta in pielea lor femeile care recurg la bisturiu ? E usor sa critici !

  0
  0
  Reply
 4. EMILIA / 30 March 2015 18:44

  Eu consider ca , in lumea asta mare , a fost si inca mai este loc pentru toata lumea !!! Domnule, nu inteleg , dar cu Yoga ce ai avut ?

  0
  0
  Reply
 5. Codrin B / 30 January 2015 20:41

  “practică cu succes”, mergea mai bine cu “succesuri”, zic!!! 😉

  0
  0
  Reply
 6. Delia / 5 December 2014 12:16

  Nu mi se pare a fi un viral…..omul expune niste principii, deloc rele, de altfel, insa mie imi pare ca ascunde in spate niste frustrari de vulpe care nu ajunge la struguri si zice ca sunt acri.

  0
  0
  Reply
 7. mircea / 9 September 2014 10:43

  ….PREJUDECATI EXPRIMATE COERENT SI FRUMOS ….LA PRIMA VEDERE…
  dar asa cum comenta si 50cent mai sus: lume are nevoie de miscare. Miile de calori pe care le inghite 99% din populatie (considerand dupa articol ca doar 1% sunt sportivi – deci au o dieta sportiva) trebuie arse in vreun fel sau altul, asta daca nu vrei sa ajungi obez. Si cum arsul caloriilor nu se mai face la coasa, sapa, plivit si alta indeletniciri rurale, unii inteleg – si drept urmare merg la sala.
  Nu spun mai multe decat ca am recitit articolul de 2 ori. Si tot nu am inteles ce vrea sa spuna (asa oi fi eu: mai batut in cap) , am simtit doar frustrari exprimate frumos dar fara sens…. fara cursivitate si fara o idee centrala. GENUL ASTA DE ARTICOLE DERUTEAZA LUMEA SI SLABESTE SI MAI MULT VOINTA CELOR CU VOINTA PUTINA SPRE A FACE MISCARE SAU DE A SE SCHIMBA IN BINE. TRIST .

  0
  0
  Reply
 8. vamaiot / 7 April 2014 9:29

  Hei, desteptarea, fratilor! Exista femei pe strada mult mai frumoase decat toate vedetele alea de la TV! Pai, voi nu vedeti ce pocitanii ne baga astia pe gat la TV, dar le fabrica ei statutul de femei frumoase!? Pai, da’ ce, noi suntem chiori!?

  0
  0
  Reply
 9. Alin / 2 April 2014 13:40

  Frumusetea fizica este supraestimata.
  Femeia a devenit obiect de indelungi si repetate ore de studiu multumita internetului.
  Pana la o varsta am savurat vizual toate unghiurile si intrindurile femeii.
  Dar unde frumusete fizica e, rar se intampla sa fie si frumusete sufleteasca. Rar.
  Frumusetea femeii a devenit mijloc de tranzactie pentru o viata cat mai plina. Eu femeie vin cu frumusetea mea , tu barbat esti dator sa-mi oferi cat mai multe din ce vreau. Chiar mai mult.
  Senzualitatea a devenit ideal de viata. Motorul vietii majoritatii masculine, inlocuind nobletea.
  Astfel femeile sunt ridicate pe piedestal:”I have the pussy, I make the rules”
  Intram in era femeilor. A inceput declinul barbatilor.

  0
  0
  Reply
  • atent / 2 May 2014 19:02

   e valabil si in privinta barbatilor

   0
   0
   Reply
  • Anonymous Coward / 1 June 2014 7:16

   Da’ de unde. Din experienta mea, o femeie cu adevarat frumoasa, nu … facuta din bisturiu, vorba articolului, e de obicei cel putin cumsecade. De multe ori insa, o femeie frumoasa are si alte calitati.

   O femeie facuta frumoasa cu bisturiul, cu sase ore de sala, spa si coafor pe zi, plus un strat gros de machiaj, nu e frumoasa. E neobisnuita, e exagerata, ne stimuleaza simturile primare, animale, si de-aia atrage atentia. O femeie frumoasa, careia frumusetea interioara ii transpare in aspect, atrage alt fel de atentie. Nivelul de educatie estetica fiind cel care este, majoritatea dintre noi nu sesizam diferenta.

   Referindu-ne strict la frumusete, un exemplu mai bun pentru diferenta dintre intr-adevar frumos pe de-o parte, si exagerat/iesit din comun si in consecinta atragator de atentie desi nu musai frumos pe de alta parte, e imbracamintea femeilor. O rochie scurta si mulata, eventual colorata strident, nenatural, purtata de o femeie cu un corp frumos, asociata cu pantofi cu tocuri inalte, va atrage intotdeauna privirile (ale femeilor si barbatilor deopotriva). In schimb, o ie traditionala, brodata, care nu scoate atat de bine in evidenta detaliile anatomice ale purtatoarei, e frumoasa in sine. Si scoate in evidenta de o mie de ori mai bine feminitatea purtatoarei, in loc sa scoata in evidenta doar sexualitatea.

   0
   0
   Reply
 10. Mira / 16 January 2014 12:36

  Admir ideile expuse. Din pacate asa intelege societatea sa “evolueze” si daca nu tii pasul esti exclus chiar si din superficialele anturaje sociale de care vobeste autorul. Schimbarea de anturaj se face cu recomandari si relatii care se mentin in timp cu unele “compromisuri” din pacate. Fumusetea epatanta de multe ori este solutia, chiar si temporara pentru obtinerea unei confirmari fie ea superficiala..ca o alternativa la insingurare si excludere. SI este , de multe ori, solutia adoptata si de unele persoane mai inteligente decat par, pentru aceste momentane confirmari, in lipsa unor legaturi autentice de durata.

  0
  0
  Reply
 11. 50cent / 15 January 2014 15:20

  Este frumos si corect ce sustii tu.. dar realitatea umana transforma textul tau intr-un manifest pt o moarte timpurie. Oamenii isi gasesc singuri scuze pt a nu face alegerile dificile. Nu este nevoie sa le mai furnizam noi altele. Unui cardiac trebuie sa-i spui o sa te omoare tigarile si dulciurile, nu ai voie deloc! nu-i poti spune adevarul “n-o sa te omoare o tigara si o prajitura din cand in cand” pentru ca asta se transforma intr-un pachet si doua prajituri pe zi. Romania nu este compusa din 100 de pitipoance obsedate de cum arata… ci din milioane de oameni supraponderali care au nevoie sa li se spuna ca trebuie sa aiba grija de ei, sa faca sport.. nu de noi scuze pt a sta toata ziua pe canapea.

  0
  0
  Reply
  • Milana / 30 March 2015 11:15

   Articolul nu spune sa nu facem miscare, sa nu ne ingrijim ci scoate in evidenta exagerarile la care se supun femeile din dorinta de a arata in conformitate cu trend-urile afisate prin mass media. Este o chemare catre descoperirea frumusetii interioare si a moderatiei in tot.A regasirii echilibrului.

   0
   0
   Reply
 12. ANA / 14 January 2014 20:33

  Definitv da,un subiect foarte frumos si frumos tratat!

  ”Frumusetea are nevoie de chef de viata, de dragoste primita si acordata!!”

  Cat de frumos spus! Promit sa revin si eu cu un comment, asa …din partea unei femei!

  0
  0
  Reply
 13. DA! / 14 January 2014 16:49

  bine zis si bine scris

  0
  0
  Reply
  • Anemona / 14 January 2014 21:02

   Ideile frumoase devin extraordinare atunci cand sunt exprimate cu eleganta cuvenita… o eleganta care se manifesta atat de rar astazi.
   Mai mult decat sa-l invitam sa scrie pe “catchy”…as sugera sa-l invitam sa scrie o carte, pe care noi s-o citim si s-o dam mai departe acestor copile de azi, care par destramate, pierdute, triste…precum niste carcase de oameni prin care suiera vantul a pustiu.

   0
   0
   Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro